ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΡΚΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τους τελευταίους μήνες διαπράττεται στην Ανάβυσσο, τόσο στις αλυκές, όσο και στον Άγιο Νικόλαο, ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα με ευθύνη πολλών συμμετεχόντων. Οι ποικίλες ευθύνες επιμερίζονται στους άμεσους αυτουργούς, στους ηθικούς αυτουργούς και σε όσους, ενώ γνωρίζουν και οφείλουν εκ του νόμου να αντιδράσουν, παραλείπουν να το πράξουν.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το έργο αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων στην Ανάβυσσο, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής, ο εργολάβος, τουλάχιστον με την ανοχή και εν γνώσει των υπευθύνων του Δήμου και της Περιφέρειας, εναποθέτει στο εσωτερικό των αλυκών Αναβύσσου, και μάλιστα σε τμήμα του πυρήνα του αναγνωρισμένου πλέον υγροτόπου (δείτε εδώ), τόνους μπάζων, προερχομένων από το προαναφερθέν αντιπλημμυρικό έργο. Η δε εναπόθεση των μπάζων δεν είναι προσωρινή, όπως απαραδέκτως υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν δημοτικοί άρχοντες, μεταξύ των οποίων ο τέως και ο νυν δήμαρχος Σαρωνικού (διαβάστε παρακάτω την απάντησή του), αλλά έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθότι τα μπάζα μεταφέρονται βαθιά στο εσωτερικό των αλυκών, σε μεγάλη απόσταση από τα διεξαγόμενα έργα, και στη συνέχεια ισοπεδώνονται με ειδικό μηχάνημα, προκειμένου να ενσωματωθούν στο χώρο. Όταν μάλιστα αρχίσουν οι βροχοπτώσεις, όλα αυτά τα μπάζα θα ενσωματωθούν ακόμη περισσότερο στο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς φορτώνει μπάζα σε φορτηγά, προκειμένου να τα μεταφέρει προσωρινώς σε μία συγκεκριμένη περιοχή, ώστε αργότερα να τα ξαναφορτώσει στα φορτηγά για να τα μεταφέρει στον προβλεπόμενο – νόμιμο χώρο, καθότι αυτό θα σήμαινε διπλασιασμό των εξόδων μεταφοράς και εναπόθεσης! Εάν μάλιστα η εναπόθεση των μπάζων ήταν προσωρινή, καθώς ισχυριζονται, τότε για ποίο λόγο ακολουθούν ειδικές εργασίες ισοπέδωσής τους και ενσωμάτωσής τους στο χώρο των αλυκών, αλλά και για ποίο λόγο δεν εναποτίθενται στις αλυκές, αλλά πλησίον της Λ. Καραμανλή, όπου δεν είναι ο υγρότοπος, αλλά αντιθέτως εναποτίθενται βαθιά στο εσωτερικό των αλυκών; Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία απολύτως παράνομη πράξη, είτε επρόκειτο για προσωρινή εναπόθεση, είτε οι αλυκές Αναβύσσου δεν είχαν χαρακτηριστεί ή και δεν ήταν υγρότοπος Α΄ Προτεραιότητας. Επισημαίνεται, ότι της εναπόθεσης των μπάζων στις αλυκές Αναβύσσου είχε προηγηθεί, σύμφωνα με καταγγελίες, η παράνομη εναπόθεση μπάζων από το ίδιο έργο σε διάφορα οικόπεδα και χώρους της Αναβύσσου, καθώς και στην παράνομη χωματερή της Παλαιάς Φώκαιας (Γερακίνα). Ακολούθησε σωρεία καταγγελιών και δημοσιευμάτων (δείτε εδώ,  εδώ και εδώ) και στη συνέχεια άρχισαν να εναποτίθενται παρανόμως τα μπάζα στις αλυκές Αναβύσσου (δείτε εδώ και εδώ). Ως εκ τούτου, όλα όσα ισχυρίζονται οι δημοτικοί άρχοντες και ιδίως ο τέως και ο νυν δήμαρχος Σαρωνικού συνιστούν απαράδεκτες δικαιολογίες. Όταν μάλιστα πρόκειται  για υγρότοπο Α΄ Προτεραιότητας, όπως έχουν χαρακτηρισθεί – αναγνωρισθεί οι αλυκές Αναβύσσου από την 31η Ιουλίου 2014, αλλά και η παράκτια ζώνη του Αγίου Νικολάου, στην οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια, τότε το αδίκημα είναι βαρύτερο, πολλώ δε μάλλον, όταν συνεχίζεται η εναπόθεση μπάζων, αλλά και η μη απομάκρυνση των ήδη εναποτεθέντων. Η δε δικαιολογία περί προσωρινής εναπόθεσης δεν μπορεί να σταθεί νομικά, ιδίως όταν πρόκειται για ένα υγρότοπο, διότι η καταστροφή, που προξενείται είναι μεγάλη και πιθανότατα μη αναστρέψιμη (π.χ. καταπλάκωση θάμνων, δένδρων, προστατευόμενων φυτών, φωλέων πτηνών και άλλων θηλαστικών, αλλοίωση χαρακτηριστικών του βιοτόπου – υγροτόπου, κλπ – οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επισημαίνεται, ότι ο Ν. 4277/2014  όχι μόνο χαρακτηρίζει τους υγροτόπους των αλυκών και του Αγίου Νικολάου, ως υγροτόπους Α΄ Προτεραιότητας, που χρήζουν προστασίας, αλλά και επιτάσσει την αποκατάστασή τους. Αντί, λοιπόν, ο Δήμος Σαρωνικού, αλλά και η Περιφέρεια, που οφείλουν να μεριμνούν για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή του νόμου, να είχαν πράξει εδώ και έτη  οτιδήποτε προβλέπεται για την απομάκρυνση των ήδη υφιστάμενων μπάζων και απορριμμάτων (όσων υπήρχαν πριν την έναρξη του έργου αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων – δείτε εδώ), πολλά εκ των οποίων είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία (π.χ. μεγάλοι σωροί τμημάτων αμιάντου), ανέχονται την εναπόθεση πρόσθετων μπάζων, επιλέγοντας (προς το παρόν ο Δήμος) τη γνωστή τακτική της επίρριψης των ευθυνών σε κάποιους άλλους. Ακόμη, όμως, και εάν υποτεθεί, ότι δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, υποχρεούνται εκ του νόμου να προστατεύουν τους δημότες, αλλά και να καταγγέλλουν άμεσα κάθε παράνομη πράξη, που πληροφορούνται. Οφείλουν, επίσης, να υποχρεώσουν την Περιφέρεια, αλλά και να συνεργαστούν με την ΕΤΑΔ ή τον όποιο πρόσθετο – νέο ιδιοκτήτη – διαχειριστή των αλυκών, προκειμένου να προστατευθεί η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία συστηματικώς απαξιώνεται και καταστρέφεται. Τουλάχιστον, κατ’αυτόν τον τρόπο θα επεδείκνυαν και το πραγματικό ενδιαφέρον τους για τον τόπο και τους κατοίκους, των οποίων την ψήφο διεκδικούν σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Αντ’αυτού, όπως προκύπτει από τα βίντεο, που παραθέτουμε στη συνέχεια, ο Δήμος Σαρωνικού, αλλά και ο προκάτοχός του στην περιοχή Δήμος Αναβύσσου, πρωτοστατούσε και πρωτοστατεί στην υποβάθμιση της περιοχής, είτε με πράξεις, είτε με παραλείψεις. Υπενθυμίζουμε, ότι το καλοκαίρι του 2012 είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαϊά στην παράνομη χωματερή, που έχει δημιουργηθεί εδώ και έτη στις αλυκές, απελευθερώνοντας χιλιάδες επικίνδυνα σωματίδια και ουσίες στην ατμόσφαιρα, με επακόλουθο την άμεση, αλλά και την μακροπρόθεσμη διακινδύνευση και επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, όσα συμβαίνουν στις αλυκές Αναβύσσου χρήζουν της άμεσης επέμβασης της εισαγγελικής αρχής, ιδίως, εάν δεν απομακρυνθούν άμεσα τα μπάζα από το αντιπλημμυρικό έργο και δεν αποκατασταθεί ο χώρος στην προτεραία κατάσταση. Επισημαίνεται, ότι το έργο γίνεται και με κοινοτικά κονδύλια, ότι πρέπει να υφίσταται περιβαλλοντική μελέτη, αλλά και προϋπολογισμός για τη μεταφορά των μπάζων σε προβλεπόμενο – νόμιμο χώρο. Πέραν της απομάκρυνσης των μπάζων, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την απομάκρυνση και τη σύννομη διαχείριση των τμημάτων αμιάντου, που έχουν εναποτεθεί στις αλυκές. Είναι ζήτημα διαρκούς κινδύνου της δημοσίας υγείας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο επικίνδυνος αμίαντος στις αλυκές και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Σαρωνικού, ο οποίος δεν έχει μεριμνήσει για την ορθή διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, αλλά και των φυτικών υπολειμμάτων της περιοχής του Αγίου Νικολάου, ανέχεται τη δημιουργία μίας παράνομης χωματερής στην παράκτια ζώνη του Αγίου Νικολάου, που έχει επίσης χαρακτηριστεί – αναγνωριστεί, ως υγρότοπος Α΄ Προτεραιότητας, αλλά και αποτελεί τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Όποιος εισέρχεται στην παράκτια ζώνη του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου αντιμετωπίζει εξαρχής την απαράδεκτη θέα αυτής της παράνομης χωματερής, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, παγιώνεται και μεγενθύνεται. Την ίδια στιγμή, όπως διαπιστώσαμε, γίνεται παράνομη αμμοληψία από τον υγρότοπο του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να θάβονται τα αστικά απορρίμματα, αλλά και τα φυτικά υπολείμματα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η παράνομη χωματερή στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου

Όλα τα παραπάνω, δεκάδες ενεργοί πολίτες (περί τους 50), κυρίως από την Ανάβυσσο, τα κατήγγειλαν στο Δήμο Σαρωνικού και στην Περιφέρεια Αττικής, με κοινοποίηση στη Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απομάκρυνση των μπάζων και των απορριμμάτων, την κοινοποίηση σ’αυτούς της σύμβασης του έργου, του προϋπολογισμού και των περιβαλλοντικών όρων του έργου, αλλά και προειδοποιώντας για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου, εάν δεν εφαρμοσθεί άμεσα ο νόμος και εάν συνεχισθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο Δήμος Σαρωνικού, στη μεν περίπτωση του Αγίου Νικολάου προέβη στην ελεγχόμενη καύση των απορριμμάτων και φυτικών υπολειμμάτων της παράνομης χωματερής, με την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος, στη δε περίπτωση των αλυκών Αναβύσσου απεστάλη έγγραφη «απάντηση» του δημάρχου Σαρωνικού, κ. Σωφρόνη, με την οποία μεταθέτει τις ευθύνες στην Περιφέρεια και αναφέρεται αορίστως σε προσωρινή εναπόθεση μπάζων, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφόρησης και το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, επιδεικνύει παντελή αδιαφορία για ό,τι συμβαίνει στις αλυκές, καθότι δεν αναφέρει, εάν και σε ποίες ενέργειες προτίθεται να προβεί, αλλά και αποφεύγει να κοινοποιήσει τα έγγραφα, που του ζητούνται, για τα οποία δεν αναφέρει το παραμικρό (αναφέρεται μόνο, και μάλιστα αορίστως, σε «αδειοδοτήσεις», προφανώς της ΕΤΑΔ, που όμως δεν του ζητήθηκαν)!  Εξ όσων γνωρίζουμε, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει απαντήσει ακόμη. Από τον κ. Σωφρόνη, ως νέο δήμαρχο και νέο άνθρωπο, αναμέναμε και αναμένουμε πολύ περισσότερα και μάλιστα θετικά. Ομολογουμένως μας απογοήτευσε η απάντησή του. Αναμένουμε, επίσης, και την απάντηση της Περιφέρειας, υπό τη νέα πλέον Διοίκηση της κ. Δούρου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ευθύς αμέσως παραθέτουμε τις αιτήσεις των πολιτών του Δήμου Σαρωνικού, την «απάντηση» του κ. Σωφρόνη, αλλά και τα βίντεο από φετινές συνεδριάσεις του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού, προκειμένου να εξάγετε τα αναγκαία συμπεράσματα:

Α) Το κείμενο της πρώτης αίτησης προς το Δήμο Σαρωνικού, με κοινοποίηση στη Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου:

ΠΡΟΣ

ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

(Υπόψη: α) Δημάρχου, β) αντιδημάρχου υπευθύνου τεχνικών υπηρεσιών)

Κοιν.: ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Α Ι Τ Η Σ Η

Όπως καλώς γνωρίζετε, επί της Λεωφόρου Καραμανλή στην Ανάβυσσο, πλησίον των Αλυκών Αναβύσσου, αλλά και σε άλλους κάθετους και παράλληλους δρόμους, γίνονται εκτεταμένες εργασίες, με εμπλοκή του Δήμου και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής, που σχετίζονται με την αποχέτευση ομβρίων υδάτων, κλπ. Πλην όμως, κατά τη διάρκεια των εργασιών, που εξακολουθούν να γίνονται, ρίπτονται διαρκώς μπάζα («απόβλητα»), που προκύπτουν από τις εκσκαφικές εργασίες, στον χώρο του υγροτόπου των αλυκών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, που αφορά τη διαχείριση των μπάζων – αποβλήτων. Αυτή μάλιστα η παράνομη απόρριψη μπάζων – αποβλήτων δεν έχει τον προσωρινό χαρακτήρα προς εξυπηρέτηση των εργασιών, που ισχυρίστηκαν κάποιοι αρμόδιοι του Δήμου, προκειμένου να δικαιολογήσουν τ’αδικαιολόγητα, αλλά αποσκοπεί στη μόνιμη εναπόθεση και ενσωμάτωσή τους στο χώρο των αλυκών, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι τα μπάζα – απόβλητα δεν εναποτίθενται πλησίον των εργασιών, αλλά βαθιά στο εσωτερικό μέρος – πυρήνα του υγροτόπου των αλυκών, με παράλληλη ισοπέδωσή τους προς το σκοπό της ενσωμάτωσής τους στο χώρο. Κατ’αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται συστηματικά ο αναγνωρισμένος και προστατευτέος υγρότοπος των αλυκών. Αυτή τη στιγμή συντελείται μία εκτεταμένη καταστροφή του υγροτόπου, δηλαδή μία μεγάλη οικολογική καταστροφή και μία μεγάλη παρανομία. Τα όσα αναφέρονται σχετικά με άδεια από την ΕΤΑΔ, πέραν του ότι δεν έχει δημοσιευθεί από τη δημοτική αρχή σχετική άδεια, ουδεμία σημασία έχουν, διότι δεν αναιρούν τον παράνομο χαρακτήρα των πράξεων. Ενδεχομένως και να αυξάνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στην παράνομη πράξη. Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μία παράνομη χωματερή στον άλλο σημαντικό υγρότοπο του Δήμου Σαρωνικού, δηλαδή στο παράκτιο τμήμα του Αγίου Νικολάου, όπου εναποτίθενται παρανόμως μεγάλες ποσότητες φυτικών υπολειμμάτων και αστικών αποβλήτων, τα οποία, αντί να απομακρυνθούν, σκεπάζονται μεθοδικά με άμμο θαλάσσης, προερχόμενη από παράνομη αμμοληψία από τον παράκτιο υγρότοπο του Αγίου Νικολάου. Ως εκ τούτου, η καταστροφή είναι διπλή.

Για όλα τα παραπάνω, τόσο με τις αλυκές, όσο και με τον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου, υπάρχει πλούσιο οπτικοακουαστικό αποδεικτικό υλικό. Σας επισημαίνουμε, ότι με το Ν. 4277/2014 οι υγρότοποι των αλυκών και του παράκτιου τμήματος των αλυκών χαρακτηρίζονται, ως υγρότοποι «Α΄ Προτεραιότητας», των οποίων επιτάσσεται, όχι μόνο η προστασία, αλλά και η αποκατάσταση. Αντί, λοιπόν, να απομακρυνθούν παλαιότερες μάζες μπάζων, εναποτίθενται νέες και περισσότερες, κατ’αρχήν, με την ανοχή της ιδίας της δημοτικής αρχής.

Με την παρούσα μας, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι δημότες, έχοντες άμεσο έννομο συμφέρον, ΖΗΤΟΥΜΕ να ενεργήσετε τα δέοντα για την άμεση απομάκρυνση των μπάζων από τις διενεργούμενες εργασίες, την αποκατάσταση του υγροτόπου των αλυκών στην προτεραία κατάστασή του (πριν τη ρίψη των πρόσφατων μπάζων), τον τερματισμό κάθε παρόμοιας δραστηριότητας και την απομάκρυνση των φυτικών υπολειμμάτων και των αστικών απορριμμάτων από την παράνομη χωματερή, που δημιουργείται στην παράκτια περιοχή του Αγίου Νικολάου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκασθούμε να προσφύγουμε στις αρμόδιες αρχές και στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι, ως νέα δημοτική αρχή, θα μεριμνήσετε για την τήρηση του νόμου, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών. Το ζήτημα είναι σοβαρό και επείγον και ως τέτοιο οφείλετε να το αντιμετωπίσετε.

Παράλληλα, ΖΗΤΟΥΜΕ να μας δώσετε επικυρωμένα αντίγραφα των ακόλουθων εγγράφων: α) της σύμβασης των εργασιών, που διενεργούνται πλησίον των αλυκών, β) τον προϋπολογισμό του έργου και γ) τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Τέλος, ΖΗΤΟΥΜΕ να μας γνωρίσετε εγγράφως τους αριθμούς ΑΔΑ δημοσίευσης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλων των παραπάνω εγγράφων.

Ανάβυσσος, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Alykes baza1

Β) Η «απάντηση» του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Σωφρόνη:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γ) Το κείμενο της δεύτερης αίτησης προς την Περιφέρεια Αττικής (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών), η οποία δεν έχει ακόμη απαντηθεί:

ΠΡΟΣ

ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

(ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ)

 

Α Ι Τ Η Σ Η

Όπως καλώς γνωρίζετε, επί της Λεωφόρου Καραμανλή στην Ανάβυσσο, πλησίον των Αλυκών Αναβύσσου, αλλά και σε άλλους κάθετους και παράλληλους δρόμους, γίνονται εκτεταμένες εργασίες, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής, που σχετίζονται με την αποχέτευση ομβρίων υδάτων της Αναβύσσου. Πλην όμως, κατά τη διάρκεια των εργασιών, που εξακολουθούν να γίνονται, ρίπτονται διαρκώς μπάζα («απόβλητα»), που προκύπτουν από τις εκσκαφικές εργασίες, στον χώρο του υγροτόπου των αλυκών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, που αφορά τη διαχείριση των μπαζών – αποβλήτων. Αυτή μάλιστα η παράνομη απόρριψη μπάζων – αποβλήτων δεν έχει τον προσωρινό χαρακτήρα προς εξυπηρέτηση των εργασιών, που ισχυρίστηκαν κάποιοι αρμόδιοι του Δήμου Σαρωνικού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τ’αδικαιολόγητα, αλλά αποσκοπεί στη μόνιμη εναπόθεση και ενσωμάτωσή τους στο χώρο των αλυκών, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι τα μπάζα – απόβλητα δεν εναποτίθενται πλησίον των εργασιών, αλλά βαθιά στο εσωτερικό μέρος – πυρήνα του υγροτόπου των αλυκών, με παράλληλη ισοπέδωσή τους προς το σκοπό της ενσωμάτωσής τους στο χώρο. Κατ’αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται συστηματικά ο αναγνωρισμένος και προστατευτέος υγρότοπος των αλυκών. Αυτή τη στιγμή συντελείται μία εκτεταμένη καταστροφή του υγροτόπου, δηλαδή μία μεγάλη οικολογική καταστροφή και μία μεγάλη παρανομία. Τα όσα έχουν αναφερθεί σχετικά με άδεια από την ΕΤΑΔ, πέραν του ότι δεν έχει δημοσιευθεί τέτοια άδεια, ουδεμία σημασία έχουν, διότι δεν αναιρούν τον παράνομο χαρακτήρα των πράξεων. Ενδεχομένως και να αυξάνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στην παράνομη πράξη.

Για όλα τα παραπάνω, τόσο με τις αλυκές, όσο και με τον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου, υπάρχει πλούσιο οπτικοακουαστικό αποδεικτικό υλικό. Σας επισημαίνουμε, ότι με το Ν. 4277/2014 ο υγρότοπος των Αλυκών Αναβύσσου χαρακτηρίζεται, ως υγρότοπος «Α΄ Προτεραιότητας», του οποίου επιτάσσεται, όχι μόνο η προστασία, αλλά και η αποκατάσταση. Αντί, λοιπόν, να απομακρυνθούν παλαιότερες μάζες μπάζων, εναποτίθενται νέες και περισσότερες. Οι ευθύνες, άμεσες ή έμμεσες, όλων των εμπλεκομένων στο έργο είναι δεδομένες. Προφανώς δε, στον προϋπολογισμό του έργου, το οποίο φέρεται να χρηματοδοτείται και από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ), περιλαμβάνεται και το κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης σε προβλεπόμενο χώρο των εκσκαφικών υπολειμμάτων («αποβλήτων»).

Με την παρούσα μας, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι δημότες, έχοντες άμεσο έννομο συμφέρον, ΖΗΤΟΥΜΕ να ενεργήσετε τα δέοντα για την άμεση απομάκρυνση των μπάζων από τις διενεργούμενες εργασίες, την αποκατάσταση του υγροτόπου των αλυκών στην προτεραία κατάστασή του (πριν τη ρίψη των πρόσφατων μπάζων) και τον τερματισμό κάθε παρόμοιας δραστηριότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκασθούμε να προσφύγουμε στις αρμόδιες αρχές και στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι, η νέα περιφερειακή αρχή, με δεδηλωμένη την ευαισθησία της σε θέματα περιβάλλοντος και τήρησης της νομιμότητας, θα μεριμνήσει για την τήρηση του νόμου, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού. Το ζήτημα είναι σοβαρό και επείγον και ως τέτοιο οφείλετε να το αντιμετωπίσετε.

Παράλληλα, ΖΗΤΟΥΜΕ να μας δώσετε επικυρωμένα αντίγραφα των ακόλουθων εγγράφων: α) της σύμβασης των εργασιών, που διενεργούνται πλησίον των αλυκών, β) τον προϋπολογισμό του έργου και γ) τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Τέλος, ΖΗΤΟΥΜΕ να μας γνωρίσετε εγγράφως τους αριθμούς ΑΔΑ δημοσίευσης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλων των παραπάνω εγγράφων.

Ανάβυσσος, 12 Σεπτεμβρίου 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δ) Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 27ης Μαρτίου 2014, όπου διατυπώνονται εκατέρωθεν σοβαρότατες καταγγελίες για παράνομες πράξεις, που χρήζουν εισαγγελικής παρέμβασης και διερεύνησης. Εντύπωση προκαλεί, ότι το μόνιμο άλοθι είναι μία φερόμενη άδεια της ΕΤΑΔ, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί και ο κ. Σωφρόνης, ισχυρίζεται στην έγγραφη απάντησή του, ότι δεν διαθέτει αντίγραφό της ο Δήμος («Τέλος, οι τυχόν αδειοδοτήσεις που αναφέρονται στο έγγραφο δεν υπάρχουν στο Δήμο μας»). Πλην όμως, το μεν ο Δήμος όφειλε να την είχε ζητήσει, το δε ουδόλως αναιρεί η τυχόν ύπαρξή της την παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά, όπως ισχυρίζονται και οι αιτούντες κάτοικοι, ενδέχεται να αυξάνει τον αριθμό των υπολόγων:

Ε) Δείτε το 32 λεπτό του ακόλουθου βίντεο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2014, τρείς μήνες μετά την συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου 2014, όπου το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και ακόμη εντονότερο (τα μπάζα στις αλυκές, όχι μόνο δεν έχουν απομακρυνθεί, αλλά και διαρκώς αυξάνονται). Ο τότε πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Αναβύσσου, κ. Χαρίτος, ερωτά τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο για τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σαρωνικού, κ. Τζιβίλογλου, τί συμβαίνει με την επιχωμάτωση των αλυκών. Ο κ. Τζιβίλογλου ευθέως παραδέχεται την επιχωμάτωση και απλώς ισχυρίζεται, ότι «Έχουμε πάρει άδεια από την ΕΤΑΔ». Για μία ακόμη φορά, το άλοθι είναι μία φερόμενη άδεια της ΕΤΑΔ, την οποία όλοι επικαλούνται, αλλά, όταν ζητείται από συμβούλους να πληροφορηθούν το περιεχόμενό της, οι αρμόδιοι σύμβουλοι σιωπούν. Ούτως ή άλλως, ακόμη και εάν υφίστατο αυτή η άδεια, δεν αναιρεί την παράνομη πράξη, που διαπράττεται και συνεχίζει να διαπράττεται:

Ο σύλλογός μας, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των αλυκών και του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου (δείτε εδώ, εδώ και εδώ), θα παρακολουθεί το θέμα και θα αναμένει την άμεση εφαρμογή του νόμου, από όλους όσους εμπλέκονται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμη αντίδραση, προκειμένου να προστατευθούν οι συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και η υγεία των κατοίκων της περιοχής. Στο μεταξύ καλούμε όσους συμπολίτες μας έχουν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για το οικολογικό έγκλημα, που συντελείται εδώ και καιρό στις αλυκές και στον Άγιο Νικόλαο να επικοινωνήσουν με το σύλλογό μας.

(Όλες οι φωτογραφίες στο παρόν άρθρο έχουν ληφθεί από μέλη του συλλόγου μας)

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Σχολιάστε