ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα θεσμική απρέπεια του Δημάρχου Σαρωνικού και συνέχιση των επικοινωνιακών του τεχνασμάτων

Στις 5 Φεβρουαρίου 2018 ο σύλλογός μας ανακοίνωσε τις πρώτες ενέργειές του στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού και επιδεινούμενου προβλήματος των συχνών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος σε εκτεταμένες περιοχές του παράκτιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού. Μεταξύ αυτών των ενεργειών του ήταν α) η κατάθεση έγγραφης αίτησης προς τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., που είναι ο διαχειριστής του δικτύου και ο αρμόδιος για τη συντήρηση και ενίσχυση – επέκτασή του (αρ. πρωτ. 1753/25-1-2018), με κοινοποίησή της στη μητρική εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε., στον εποπτεύοντα Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και στην εποπτεύουσα αρχή ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), β) η κατάθεση αίτησης προς τον Δήμαρχο Σαρωνικού και προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού (αρ. πρωτ. 1368/5-2-2018) και γ) η έναρξη συλλογής υπογραφών κατοίκων των περιοχών του Δήμου Σαρωνικού, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ως προς την ομαλή ηλεκτροδότησή τους (δείτε εδώ). Στο σημείο αυτό διευκρινίζουμε, ότι από τον μεν Δήμαρχο Σαρωνικού ζητούσαμε να θέσει εγγράφως τους υπευθύνους (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, κλπ) προ των ευθυνών τους, και από το δε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού να συζητήσει το μείζον αυτό θέμα και να λάβει σχετικές αποφάσεις. Παράλληλα, επισημάναμε το γεγονός, ότι ο Δήμαρχος φέρεται να αγνοεί, ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στη Σαρωνίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού (π.χ. Λάκκα Αναβύσσου, Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου, Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, Λαγονήσι, κλπ), καθώς και ότι δεν αρκεί η εκ μέρους του υπογραφή, ως απλού πολίτη, ενός κειμένου πολιτών, αλλά η αποστολή εγγράφου του, ως δημάρχου Σαρωνικού. Παράλληλα, επισημάναμε, ότι δεν αρκούν οι εκ μέρους του προφορικές παραστάσεις και επαφές με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά η αποστολή εγγράφου και η έγγραφη δέσμευση του ΔΕΔΔΗΕ για ενέργειες, με προσδιορισμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Μέχρι σήμερα, και ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών από τους κατοίκους, τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ, όσο και ο Δήμαρχος, δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις έγγραφες αιτήσεις μας, το περιεχόμενο των οποίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αλλά και δεν συγκλήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο με το συγκεκριμένο ζήτημα (στις 26-02-2018 συγκλήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να περιέχει το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση).

Ξαφνικά, πληροφορηθήκαμε σήμερα το περιεχόμενο της ακόλουθης ανακοίνωσης του Δήμου, η οποία συνοδευόταν από τρεις φωτογραφίες:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Γιώργου Σωφρόνη, του Προέδρου της Δ.Κ. Σαρωνίδας κ. Νίκου Γαλάνη, εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων και κατοίκων της Σαρωνίδας με τον Διευθυντή της ΔΕΔΗΕ κ. Γιώργο Κότσαλο με θέμα τα έργα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα διακοπής ηλεκτροδότησης της Σαρωνίδας και της ευρύτερης περιοχής Αναβύσσου. Στις επόμενες μέρες θα αποσταλεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω. Ο Δήμαρχος δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις και τις παρεμβάσεις, σε συνεργασία με συλλογικότητες και πολίτες, με στόχο την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων για την βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας».»

Από τα προαναφερθέντα, είναι προφανές, ότι ο Δήμαρχος, το μεν δεν ενεργεί ως δήμαρχος όλων των περιοχών του Δήμου Σαρωνικού και όλων των κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού, καθότι επέλεξε να προσκαλέσει μόνο τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Σαρωνίδας (ενώ παραδέχεται στην ανακοίνωση, ότι το πρόβλημα αφορά, τουλάχιστον, και την Ανάβυσσο), αλλά και ορισμένους μόνο από τους συλλόγους της Σαρωνίδας ή μεμονωμένους κατοίκους της Σαρωνίδας, χωρίς να διευκρινίζει τα κριτήρια επιλογής τους ή τί εκπροσωπούν. Σε κάθε περίπτωση, πέραν του συλλόγου μας, ο οποίος εδρεύει στη Σαρωνίδα, αλλά δραστηριοποιείται για όλες τις περιοχές του Δήμου Σαρωνικού και του είχε αποστείλει για το συγκεκριμένο ζήτημα έγγραφη αίτηση, στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμη, αγνόησε και άλλους συλλόγους της περιοχής, καθώς και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αναβύσσου. Πληροφορηθήκαμε μάλιστα και την εύλογη διαμαρτυρία εκπροσώπου του Δ.Σ. τοπικού συλλόγου της Σαρωνίδας, που τυγχάνει και μέλος του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σαρωνίδας (εξελέγη με συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης):

Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά του δημάρχου Σαρωνικού, δεν μας εκπλήσσει, διότι μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους θεσμικές απρέπειες, αλλά και σε διαχωρισμούς πολιτών και συλλόγων σε αρεστούς και σε μη αρεστούς (υπενθυμίζουμε ενδεικτικά τη συμπεριφορά του με το ζήτημα των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα, με το ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων και με το σχεδιαζόμενο νεκροταφείο πλησίον του οικισμού της Α.Τ.Ε.). Αναρωτιόμαστε μάλιστα, εάν τόσο ο ίδιος, όσο και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν ενημερώσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την αίτηση που έχουμε υποβάλλει προς αυτό. Σε κάθε, επίσης, περίπτωση, είναι προφανές, ότι ο δήμαρχος συγκάλεσε τη συγκεκριμένη σύσκεψη, υπό την πίεση των αιτήσεών μας. Γι’ αυτό, εξάλλου, προέβη στις παραπάνω απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ως εκ τούτου, και με αυτόν τον τρόπο οι ενέργειές μας έχουν πάντα αποτέλεσμα και αυτό μετράει στο τέλος. Ο δήμαρχος δηλαδή αναγκάστηκε να κάνει κάτι.

Έστω και έτσι, λοιπόν, ελπίζουμε να έχει αποτέλεσμα η τελευταία ενέργειά του και να μην είναι μία ακόμη επικοινωνιακού τύπου και άνευ ουσίας ενέργεια. Αυτό δε το αποτέλεσμα πρέπει να επέλθει σε σύντομο διάστημα και όχι σε βάθος ετών, που θα ξεπερνάει τη διάρκεια της τωρινής θητείας του. Ελπίζουμε, επίσης, να προκύψει έγγραφη δέσμευση του ΔΕΔΔΗΕ για τις ενέργειες, στις οποίες θα προβεί, χωρίς να παραπέμπει στο μακρινό μέλλον. Εμείς από την πλευρά μας θα επιμείνουμε στη λήψη απάντησης στις έγγραφες αιτήσεις μας, αλλά και θα συνεχίσουμε τη συλλογή υπογραφών, διότι δεν αρκούμαστε σε προφορικές διαβεβαιώσεις των όποιων υπευθύνων.

Ολοκληρώνοντας, θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα προς όσους εκπροσώπους συλλόγων παρέστησαν στην παραπάνω σύσκεψη: 1) Ρώτησαν το δήμαρχο το λόγο, για τον οποίο κάλεσε μόνο αυτούς στη συγκεκριμένη σύσκεψη; 2) Πώς εννοούν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ συλλόγων και κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού; 3) Πώς δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μία σύσκεψη, από την οποία ο δήμαρχος απέκλεισε άλλους συλλόγους, καθώς και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αναβύσσου;

Αυτά για να ξέρουν όλοι το ρόλο και τη συμπεριφορά του καθενός.

Ο σύλλογός μας, σε αντίθεση με πολλούς άλλους συλλόγους, θα συνεχίσει να επιδιώκει να είναι χρήσιμος στον τόπο και στους κατοίκους του και όχι αρεστός στην όποια τοπική ή άλλη εξουσία.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: