ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η απάντηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης του Σαρωνικού κόλπου. Μία απάντηση που θα συζητηθεί …

Στις αρχές της εορταστικής περιόδου, δηλαδή στις 22-12-2017, και αφού είχε προηγηθεί η δεύτερη υπενθυμιστική αίτησή μας προς το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) (βλ. εδώ), μας απεστάλη τελικά απαντητικό έγγραφο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το οποίο υπογράφει ο διευθυντής του (παραθέτουμε το έγγραφο στο τέλος).

Κατ’ αρχήν είναι θετικό, ότι η διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. απάντησε, έστω και καθυστερημένα στην αρχική αίτησή μας (βλ. εδώ), έστω και εάν χρειάσθηκε να μεσολαβήσουν περί τους τρεις μήνες, αλλά και μία δεύτερη υπενθυμιστική αίτησή μας (βλ. εδώ). Κατά δεύτερο λόγο, ομολογούμε, ότι το περιεχόμενο της απάντησης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. «βγάζει» ειδήσεις, διαψεύδει δηλώσεις και ανακοινώσεις άλλων παραγόντων, αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα και επιβεβαιώνει πληροφορίες. Ειδικότερα:

1) Η Διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εξακολουθεί να μην ανακοινώνει επισήμως τα μέχρι σήμερα δεδομένα, που προέκυψαν από τις έρευνες του επιστημονικού προσωπικού του στο πεδίο και στα εργαστήριά του, ακολουθώντας προφανώς κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας. Άλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί ο λόγος, για τον οποίο αποφεύγει να μας δώσει αυτά τα στοιχεία, ως να είναι κρατικά μυστικά, καίτοι τα ζητήσαμε κατ’ επανάληψη. Ωστόσο, έχει την υποχρέωση να το κάνει. Αποφεύγει, επίσης, να επιβεβαιώσει, εάν το ανυπόγραφο κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και φέρεται να περιέχει τα επίσημα αποτελέσματα μετρήσεων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., είναι όντως προελεύσεώς του (δείτε εδώεδώ και εδώ). Σπεύδει, ωστόσο, να τονίσει, ότι όλα τα στοιχεία «έχουν γνωστοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς», τόσο κυβερνητικούς, όσο και αυτοδιοικητικούς, δηλαδή στην «Περιφερειάρχη Αττικής», «σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες» και σε όλους τους εμπλεκόμενους δημάρχους («σε όλους τους Δήμους»)! Σπεύδει, επίσης, να τονίσει, ότι η ενημέρωση όλων των προαναφερθέντων γινόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα και συστηματικά («Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών έχουν γνωστοποιηθεί, εντός ελαχίστων ημερών από την κάθε δειγματοληψία, σε όλους τους αρμόδιους φορείς«).

2) Αποκαλύπτει, ότι στις 8-12-2017 ενημερώθηκε από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το ελληνικό Κοινοβούλιο «σε ειδική συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος».

3) Αποφεύγει πολύ προσεκτικά να αναφέρει, ότι δεν υπήρξε και ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα στην περιοχή, σε αντίθεση με όσα, με περισσή ευκολία, ανακοίνωναν και ανακοινώνουν κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Το ενδιαφέρον δε είναι, ότι, σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., μόνο τον Μάρτιο του 2018 θα μπορεί αξιόπιστα να αναφέρει τις πιθανές βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες στο οικοσύστημα του Σαρωνικού  κόλπου («Η αξιόπιστη μελέτη πιθανών βραχυ- και μεσοπρόθεσμων συνεπειών του συμβάντος στο οικοσύστημα του Σαρωνικού κόλπου έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το Μάρτιο του 2018«).

4) Η Διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., εμμέσως πλην σαφώς, διαψεύδει, ότι υπήρξε το παραμικρό επίσημο αίτημα από δημάρχους ή την Περιφέρεια για τη διενέργεια ελέγχων στις παράκτια και θαλάσσια έκταση του Σαρωνικού Κόλπου. Αναφέρει, ότι μόνο «κατ’ εντολή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» προέβη σε ερευνητικές εργασίες – μετρήσεις.

5) Διαψεύδει τους Δημάρχους Σαρωνικού και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, οι οποίοι είχαν δηλώσει επισήμως, ότι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. καθυστερούσε να τους ενημερώσει για την κατάσταση στις παραλίες των Δήμων τους. Σ’ αυτήν μάλιστα την καθυστέρηση στηρίχθηκαν, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της λήψης και ανάλυσης δειγμάτων έναντι αμοιβής. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τους παραπάνω ισχυρισμούς των δύο δημάρχων, στο απαντητικό έγγραφο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αναφέρεται ρητώς και με νόημα, ότι τα πρώτα δείγματα ελήφθησαν από τις 18-9-2017 και μόλις μετά από λίγες μόνο ημέρες από τη λήψη κάθε δείγματος ενημέρωναν επισήμως όλους τους αρμοδίους και όλους τους εμπλεκόμενους δημάρχους, επομένως και τους δύο προαναφερθέντες, για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. Για να το λέει η διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε δημόσιο έγγραφό της, προφανώς θα έχει στη διάθεσή της και τα σχετικά έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία. Ειδικώς για το δήμαρχο Σαρωνικού, ο οποίος δήλωσε, ότι αναμένει ακόμη στοιχεία από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ότι μόλις τα λάβει θα τα ανακοινώσει, προκύπτει μείζον ζήτημα αξιοπιστίας, διότι, όχι μόνο έσπευσε να αναθέσει τη λήψη δειγμάτων σε ιδιωτική εταιρεία, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους δημότες και ενώ γνώριζε, ότι είχαν ήδη ληφθεί δείγματα από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., αλλά και ισχυρίσθηκε, ότι δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι δεν έχει γνωστοποιήσει μέχρι σήμερα το παραμικρό αποτέλεσμα μετρήσεων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Από τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχει αυτό το επίσημο έγγραφο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., οφείλει ο Δήμαρχος Σαρωνικού να δώσει άμεσα και επίσημα τις δέουσες απαντήσεις  – εξηγήσεις, είτε επιβεβαιώνοντας, είτε διαψεύδοντας τεκμηριωμένα, όσα αναγράφονται σ’ αυτό το έγγραφο.

Σε επίρρωση των προαναφερθέντων παραπέμπουμε στο βίντεο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού της 20ης Σεπτεμβρίου 2017 (βλ. εδώ στα λεπτά  21.55 – 23.52 και 48.52-51.28), αλλά και στο σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Σαρωνικού της ιδίας ημέρας (δείτε εδώ), στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Τρίτον, υπήρξε επικοινωνία τη Δευτέρα 18/9 και την Τρίτη 19/9 με το Διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Γ. Χατζηανέστη και αναμένουμε την ανάλυση των δειγμάτων του νερού που συλλέχθηκε την Παρασκευή 15/9/17 από το ΕΛΚΕΘΕ.».

Παραπέμπουμε, επίσης, και στην αριθμ.  299/21-9-2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σαρωνικού, με την οποία ανέθεσε σε ιδιωτικό εργαστήριο, με απευθείας ανάθεση, τη λήψη και εξέταση δειγμάτων από τις παραλίες του Δήμου. Ως αιτιολογία, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής (βλ. εδώ): «Όπως γνωρίζετε µετά την βύθιση του δεξαµενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ, η ρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου είναι πολύ µεγάλη και σοβαρή και προκειµένου να διαπιστώσουµε αν και στα διοικητικά όρια του ∆ήµου µας υπάρχει πρόβληµα, ώστε οι λουόµενοι να γνωρίζουν αν το θαλάσσιο νερό είναι κατάλληλο ή όχι, θα πρέπει να αναθέσουµε άµεσα, την δειγµατοληψία θαλάσσιου ύδατος, διότι δεν υπάρχει επίσηµη ενηµέρωση από τις αρµόδιες υπηρεσίες«. 

Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Σεπτεμβρίου 2017 ελήφθη η αριθμ. 180/2017 απόφαση για υποβολή μήνυσης (βλ. εδώ και εδώ), προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικηθεί αποζημίωση για τη ζημία, άμεση και μελλοντική, του Δήμου Σαρωνικού (δεν έχουμε διαπιστώσει καν δημοσίευση αυτής της απόφασης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»). Ωστόσο,  δεν προκύπτει μέχρι σήμερα να έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια. Για ποιο λόγο άραγε; Ήδη άλλοι Δήμοι του παράκτιου μετώπου έχουν υποβάλλει μήνυση. Ο Δήμος Σαρωνικού; Προφανώς όσα υπέστη ο Δήμος, καθώς επίσης το κόστος αγοράς των αντιρρυπαντικών και το κόστος ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία της λήψης και εξέτασης δειγμάτων από τις παραλίες του Δήμου δεν θεωρούνται ζημία για τη δημοτική αρχή … Αρκεί που τα επιβαρύνονται μονίμως οι φορολογούμενοι δημότες …

Παρακάτω, παραθέτουμε το απαντητικό έγγραφο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ώστε να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για τα τεκταινόμενα.

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνουμε, ότι ο σύλλογός μας εξακολουθεί να στηρίζει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το σημαντικό επιστημονικό ρόλο, που επιτελεί, μέσω του άξιου επιστημονικού προσωπικού του. Ο σύλλογός μας, επίσης, θα αναμένει το Μάρτιο τα αξιόπιστα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., διεκδικώντας τη δημοσίευσή τους, και θα συνεχίσει να επιτελεί τον ενημερωτικό ρόλο του, που αποτελεί έναν από τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς του. Τις δε προσεχείς ημέρες, θα ανακοινωθούν και οι ενέργειές του για το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σαρωνικού.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: