ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της ρύπανσης του Σαρωνικού κόλπου. Νέες ενέργειες του συλλόγου μας «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Στις 2 Οκτωβρίου 2017 ο σύλλογός μας κατέθεσε στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) την με αριθμ. πρωτ. 7572/2017 αίτησή του, με την οποία ζητούσε απάντηση σε μία σειρά καίριων ερωτημάτων, για τα οποία το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. δεν είχε προβεί στην παραμικρή επίσημη δημόσια – έγγραφη ανακοίνωση (δείτε εδώ). Το μόνο δημόσιο που είχαμε από την πλευρά του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ήταν οι δύο ανακοινώσεις των εργαζομένων του, οι οποίοι δικαιολογημένα προσπαθούσαν να σώσουν την «τιμή» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και να απαντήσουν στις έντονες λεκτικές επιθέσεις διαφόρων παραγόντων, ιδίως δημάρχων (δείτε εδώ και εδώ). Αντιθέτως, η Διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ήταν συστηματικά απούσα και σιωπούσα.

Από τις 2 Οκτωβρίου του 2017 παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, χωρίς ο σύλλογός μας να λάβει την παραμικρή απάντηση, κατά παράβαση όσων προβλέπει η νομοθεσία. Αντιθέτως, στο μεσοδιάστημα υπήρξαν μόνο συνεντεύξεις διοικητικών στελεχών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., από τις οποίες προέκυπτε, ότι υπήρξε σοβαρή επιβάρυνση, τουλάχιστον τις αρχικές ημέρες, καθώς και κάποιες «θολές» δηλώσεις, από τις οποίες ο πολίτης δυσκολευόταν να εξάγει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για τις συνέπειες στο περιβάλλον, στην τροφική αλυσίδα και στην υγεία των πολιτών. Γι’ αυτόν εξάλλου, το λόγο, οι ερωτήσεις, που είχαμε απευθύνει στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. με την προαναφερθείσα αίτησή μας ήταν σαφείς και απαιτούσαν/ απαιτούν σαφή απάντηση.

Προ ημερών λάβαμε γνώση μίας ανάρτησης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου περιέχεται η από 13-11-2017 απάντηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού μέσου “THETOC” (δείτε εδώ). Η δε απάντηση συνοδευόταν από ένα συνημμένο αρχείο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. με αποτελέσματα μετρήσεών του από τις 18-09-2017, οι οποίες δείχνουν μία σταδιακή μείωση της ρύπανσης στο Σαρωνικό κόλπο (αυτής που προκλήθηκε από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»). Η ημερομηνία σύνταξης της συνημμένης έκθεσης αποτελεσμάτων φέρεται να είναι η 7η Νοεμβρίου 2017 (δείτε εδώ: ELKETHE)

Αυτό, ωστόσο, που προκάλεσε και προκαλεί εντύπωση είναι, ότι τόσο η απάντηση, όσο και η συνημμένη έκθεση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, δεν φέρει την παραμικρή υπογραφή, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις των εργαζομένων του (δείτε εδώ και εδώ), και δεν προκύπτει ποίος είναι ο συντάκτης τους. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός, ότι δεν εμφανίζονται μετρήσεις προ της 18ης Σεπτεμβρίου 2017, καίτοι υπήρχαν επίσημες αναφορές, ότι είχαν ληφθεί δείγματα, τουλάχιστον, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2017. Παραπέμπουμε και σε σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Σαρωνικού της 20ης Σεπτεμβρίου 2017 (δείτε εδώ), στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Τρίτον,υπήρξε επικοινωνία τη Δευτέρα 18/9 και την Τρίτη 19/9 με το Διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Γ. Χατζηανέστη και αναμένουμε την ανάλυση των δειγμάτων του νερού που συλλέχθηκε την Παρασκευή 15/9/17 από το ΕΛΚΕΘΕ.«. Παράλληλα, ακολούθησαν δημοσιεύματα, που θέτουν σοβαρά ζητήματα, εκθέτοντας πολλούς εκ των αρμοδίων, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή επίσημη απάντηση (δείτε εδώ και εδώ).

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω ουδόλως απαντούν στα ερωτήματα, που είχε θέσει στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ο σύλλογός μας. Η δε αποφυγή επίσημης απαντήσεώς του, δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα και πολλές αμφιβολίες για πολλά ζητήματα. Γι’ αυτόν το λόγο, ο σύλλογός μας επανήλθε με νέο έγγραφό του προς το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (αριθμ. πρωτ. 11021/12-12-2017), το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο στη συνέχεια, αφού προηγουμένως υπενθυμίσουμε τα ερωτήματα που είχαμε θέσει με το αρχικό έγγραφό μας:

«Δεδομένων όλων των προαναφερθέντων, καθώς και του γεγονότος, ότι, τόσο από τα Δελτία Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., όσο και από δημοσιεύματα στον Τύπο, προκύπτει η λήψη δειγμάτων από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., αλλά δεν προκύπτει ακόμη επίσημη ανακοίνωση αποτελεσμάτων των μετρήσεών του, ΖΗΤΟΥΜΕ να πληροφορηθούμε τα κάτωθι:

1) Πότε ξεκίνησε η λήψη δειγμάτων από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.;

2) Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έδρασε με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήσεως και ποιου;

3) Από πού λήφθηκαν δείγματα και τί έδειξαν τα αποτελέσματα ανά περιοχή και κατά χρονική σειρά, με βάση των πρώτη – αρχική λήψη δείγματος;

4) Ποιες ακτές ρυπάνθηκαν, λόγω της διάχυσης πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»; Πότε ακριβώς ρυπάνθηκαν; Εξακολουθούν να είναι ρυπασμένες;

5) Μπορούν οι πολίτες να κολυμπούν άφοβα στις θαλάσσιες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, για τις οποίες το Υπουργείο Υγείας δεν εξέδωσε κάποια απαγορευτική απόφαση (πιθανότατα ελλείψει αποτελεσμάτων μετρήσεων), καίτοι υπήρξαν εμφανή σημάδια ρύπανσης, όπως και το αρχικό Δελτίο Τύπου του συλλόγου των εργαζομένων σας αναφέρει;

6) Ποίες είναι οι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στο περιβάλλον και ειδικότερα στους έμβιους οργανισμούς στο Σαρωνικό κόλπο και στις ακτές του από τη ρύπανση που προκλήθηκε;

7) Είναι επιτρεπτή η κατανάλωση ιχθύων και οστρακοειδών από το Σαρωνικό κόλπο; Εάν όχι, τότε για πόσο χρονικό διάστημα;

Παρακαλούμε, λόγω της σοβαρότητας τού ως άνω περιγραφέντος ζητήματος, που άπτεται και της υγείας των πολιτών, όπως απαντήσετε, το συντομότερο δυνατό, στα παραπάνω εύλογα ερωτήματά μας, έστω και τμηματικά, αναλόγως και της προόδου των ερευνών – μετρήσεών σας».

Ο σύλλογός μας θα σας κρατά ενήμερους για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και για όλα τα υπόλοιπα θέματα, με τα οποία ασχολείται ενεργά.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: