ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απακαλυπτικοί διάλογοι στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού. Η σημασία τους

Σύμφωνα με το άρθρο 68 παρ. 2 του Ν. 3852/2010, «Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών». Τα ίδια επαναλαμβάνονται και στο άρθρο 10 παρ. 2 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού. Σύμφωνα, επίσης, με το άρθρο 52 παρ. 1 του ιδίου νόμου (3852/2010), «Μετά την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών, ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι τοπικοί εκπρόσωποι κοινοτήτων πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου«».

Σε αντίθεση με όσα παραπάνω προβλέπονται, έκπληκτοι παρακολουθήσαμε και ακούσαμε από τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν και αφορούσαν την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού της 3ης Νοεμβρίου 2017 για το ζήτημα της αποχέτευσης στο Δήμο Σαρωνικού και ιδίως για το ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων (δείτε εδώ), τους αντιδημάρχους Αποστόλου και Γκέραλη (ο πρώτος από Π. Φώκαια και ο δεύτερος από Ανάβυσσο) να «συμβουλεύουν» το δήμαρχο Γ. Σωφρόνη ως ακολούθως:

Αποστόλου: «Πάρτο πίσω ρε! Σε τρεις μήνες θα το φέρουμε. Τι να κάνουμε τώρα. Γ….έ το. Δε βλέπεις; Είναι όλοι εναντίον σου. Όλα τα Καλύβια ρε. Για σένα κάντο, όχι για μένα. Για μένα στ΄ α…..α μου. Για σένα κάντο. Σε τρεις μήνες θα το φέρουμε πάλι. Τέσσερις; Θα το φέρουμε. … Ρε άντε τελείωνε».

Γκέραλης: «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν είναι εύκολο να αποχωρήσουμε«.

Για του λόγου το αληθές, παρακολουθείστε το βίντεο από το 21:20′ λεπτό:

Δεν θα σταθούμε στο αισθητικό κομμάτι αυτής της υπόθεσης (φρασεολογία Αποστόλου, κλπ), αλλά μόνο στην ουσία της. Συγκεκριμένα:

Ο κ. Αποστόλου, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης και νυν αντιδήμαρχος, εμφανίζεται να αδιαφορεί για τις ανησυχίες των κατοίκων των Καλυβίων (ο ίδιος προέρχεται από την Π. Φώκαια), χρησιμοποιώντας μία πλήρως απαξιωτική για δημοτικό σύμβουλο και μάλιστα αντιδήμαρχο φράση, και παράλληλα να προτρέπει και να «συμβουλεύει» το δήμαρχο, επί της ουσίας, να κοροϊδέψει τους αντιδρώντες πολίτες, δια της ανάκλησης της απόφασης χωροθέτησης του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, προκειμένου να τους εφησυχάσει, και στη συνέχεια, μετά από λίγους μήνες, να επαναφέρει το ζήτημα της χωροθέτησης ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, όταν θα κρίνει, ότι είναι ευνοϊκότερες πολιτικά οι συνθήκες. Όσα προέτρεψε – «συμβούλευσε» το δήμαρχο να πράξει, επιδεικνύοντας μάλιστα και απαξιωτική συμπεριφορά  για μία μεγάλη μερίδα των δημοτών, δηλαδή για τους κατοίκους των Καλυβίων, αποτελούν τον ορισμό της μεθόδευσης, που συνιστά καταστρατήγηση και παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των παραπάνω διατάξεων του Ν. 3852/2010, αλλά και του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αναφορά του κ. Γκέραλη, επίσης δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου, σε «αποχώρηση» μάς θύμισε την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Οκτωβρίου 2017, την οποία αξιοποίησαν ο δήμαρχος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης, προκειμένου να διακοπεί η συνεδρίαση και να μην συζητηθεί το θέμα του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, αναφορά του κ. Γκέραλη περί «αδυναμίας αποχώρησης» παραπέμπει σε μία προσχεδιασμένη μεθόδευση νέας αποχώρησης του ιδίου και άλλων δημοτικών συμβούλων, προκειμένου να διακοπεί εκ νέου συνεδρίαση με θέμα το ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Επειδή, όμως, ο κ. Γκέραλης εκτίμησε, ότι οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για μία επανάληψη όσων συνέβησαν στις 10-10-2017, επισήμανε «συμβουλευτικά» αυτήν την εκτίμησή του στο δήμαρχο.

Όπως δε προκύπτει, ο δήμαρχος ακολούθησε τις παραπάνω «συμβουλές» των δύο αντιδημάρχων του, αποφεύγοντας αυτή τη φορά μία αποχώρηση και διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και συμφωνώντας στην ανάκληση της απόφασης χωροθέτησης του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, με σκοπό όμως να επιμείνει σ’ αυτήν την χωροθέτηση, επαναφέροντάς την στο Δημοτικό Συμβούλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από το απαράδεκτο, από πολλές απόψεις, δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου, με το οποίο εμμένει στο ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων («θεωρεί πως η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση, είναι η δημιουργία Κ.Ε.Λ.  στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων» – δείτε εδώ). Μεθοδεύει, λοιπόν, την εκ νέου υπόδειξη κατασκευής ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, αφού επιχειρήσει προηγουμένως να διχάσει τους δημότες και να στρέψει τους μεν εναντίον των δε, ενδεχομένως με την υποβολή μίας ενδιάμεσης – προσχηματικής πρότασης, που δεν θα είναι και πάλι η ενδεδειγμένη, προκειμένου να προκαλέσει τις αντιδράσεις δημοτών άλλης περιοχής του Δήμου. Πρόκειται για την πλέον απαράδεκτη και καταστροφική για το Δήμο Σαρωνικού τακτική, η οποία ήδη προωθείται από τον ίδιο και από τους υποστηρικτές του.

Σε κάθε περίπτωση, είτε η ανακληθείσα απόφαση ήταν σύννομη και προς το συμφέρον όλων των δημοτών, όπως ο δήμαρχος και οι δικοί του σύμβουλοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται, οπότε απαραδέκτως την ανακάλεσε, είτε δεν ήταν ορθή και σύννομη (αυτή είναι η δική μας άποψη), οπότε απαραδέκτως επιμένει στη λύση του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, παρά την εκ μέρους του και εκ μέρους των συμβούλων του αποδοχή της ανάκλησης. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο ίδιος και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, έχουν παραβιάσει τις προαναφερθείσες διατάξεις του Ν. 3852/2010 και του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλούμε το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να πράξουν ό,τι προβλέπει ο νόμος και να σταματήσουν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που βλάπτουν το Δήμο Σαρωνικού και το σύνολο των δημοτών. Ελπίζουμε, τέλος, μετά και την παρουσία εκατοντάδων πολιτών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην αναφερθεί ξανά ο δήμαρχος σε «θορυβώδη μειοψηφία» (δείτε εδώ).

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: