ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεγάλη νίκη των ενεργών πολιτών κατά της αυθαιρεσίας της δημοτικής αρχής. Ανάκληση της απόφασης χωροθέτησης ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων

Σήμερα, ξημερώματα του Σαββάτου, έληξε η μαραθώνια, κρίσιμη και επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού, η οποία ξεκίνησε χθες, 3 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00, με κύριο θέμα την ανάκληση της χωροθέτησης ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων και εν γένει το αποχετευτικό ζήτημα στο Δήμο Σαρωνικού.

Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές στα χρονικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθότι, για πρώτη φορά, προσήλθαν μαζικά εκατοντάδες πολίτες, που είναι δικαιολογημένα αντίθετοι στη χωροθέτηση ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, αφού αυτή έγινε, χωρίς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις του νόμου και οι δέουσες επιστημονικές προδιαγραφές. Σε αυτούς δε τους εκατοντάδες πολίτες, ναι μεν πλειοψηφούσαν, όπως ήταν επόμενο, οι κάτοικοι Καλυβίων, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλοί κάτοικοι από τις άλλες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού, τόσο προς συμπαράσταση στο δίκαιο και δικαιολογημένο αγώνα των συνδημοτών τους από τα Καλύβια, αλλά και διότι έχουν αντιληφθεί, ότι το ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, δεν συνιστά τη δέουσα λύση για το αποχετευτικό πρόβλημα του Δήμου Σαρωνικού. Έχουν επίσης αντιληφθεί, ότι, τελικά, ο Δήμος Σαρωνικού θα καταλήξει και πάλι χωρίς αποχετευτικό σύστημα, με ευθύνη της παρούσας δημοτικής αρχής, αφού με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της, κινδυνεύει και η ήδη δρομολογηθείσα αποχέτευση του οικισμού των Καλυβίων και του Κουβαρά στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης ήταν μία μεγάλη νίκη για τους δημότες, αφού ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, υποχώρησαν ατάκτως, ανακαλώντας την απόφαση χωροθέτησης ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, αποδεχόμενοι πλήρως το αίτημα των αντιδρώντων δημοτών. Αυτών ακριβώς των δημοτών, οι οποίοι επί μήνες λοιδορήθηκαν (επιεικής όρος) από τη δημοτική αρχή και τους μηχανισμούς στήριξής της. Έφθασε ο ίδιος ο δήμαρχος να χαρακτηρίσει δημοσίως, με ανακοίνωσή του, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Νοεμβρίου, τους αντιδρώντες δημότες, ως μία «θορυβώδη μειοψηφία», και να ισχυρισθεί γι’ αυτούς, ότι μετέρχονται «εκβιαστικών» και άλλων μέσων σε βάρος διαφωνούντων με αυτούς συμπολιτών τους και όχι μόνο (δείτε εδώ)!!!

Τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς είχε επικαλεστεί – χρησιμοποιήσει ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Οκτωβρίου 2017 σε βάρος και των αντιδρώντων κατοίκων της Σαρωνίδας, καθώς και του συλλόγου μας, σε σχέση με την επιχειρούμενη από τη δημοτική αρχή μεταβολή των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα. Με αφορμή το ζήτημα των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα, η δημοτική αρχή υπέστη την πρώτη μεγάλη ήττα της και οι ενεργοί πολίτες του Δήμου Σαρωνικού την πρώτη μεγάλη νίκη τους (δείτε εδώ). Τηρουμένων των αναλογιών, η σημερινή δεύτερη νίκη των ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη και ηχηρότερη, έως τώρα, ήττα της δημοτικής αρχής. Όπως δε εξελίσσονται τα πράγματα θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ο σύλλογός μας είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος για το γεγονός, ότι ήταν ο πρώτος και μοναδικός σύλλογος, που εξαρχής στήριξε δημοσίως τους αντιδρώντες κατοίκους, αλλά και ο μοναδικός που διατύπωσε προτάσεις (δείτε εδώ και εδώ). Είναι, επίσης, ικανοποιημένος και για το γεγονός, ότι το κίνημα των ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού παγιώνεται και γιγαντώνεται, αποτελούμενο από πολίτες συνειδητοποιημένους, ενημερωμένους και έτοιμους να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν, όταν αυτό απαιτηθεί από τις περιστάσεις. Είναι, τέλος, ικανοποιημένος από το γεγονός, ότι η διχαστική τακτική της δημοτικής αρχής και των μηχανισμών στήριξής της, απέτυχε παταγωδώς, αφού οι κάτοικοι του Δήμου Σαρωνικού αποδείχθηκαν πιο ενωμένοι από ποτέ, χωρίς μάλιστα να καθοδηγούνται από δημοτικές και κομματικές παρατάξεις. Η εικόνα εκατοντάδων ενωμένων δημοτών από όλες τις περιοχές του Δήμου Σαρωνικού να εμφανίζονται μαζικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν συγκλονιστική και συνάμα συγκινητική.

Τώρα, πλέον, πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια όλων μας για εξασφάλιση ενός πρότυπου αποχετευτικού συστήματος στο Δήμο Σαρωνικού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου και της επιστήμης. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα. Ο δε σύλλογός μας επαναφέρει τη δική του πρόταση, που είναι, κατά την άποψή μας, δίκαιη και επιστημονικά ορθή (δείτε εδώ). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά το στάδιο επιλογής και χωροθέτησης του ή των ΚΕΛ στο Δήμο Σαρωνικού. Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να πιέζουμε για την απόκτηση αποχετευτικού συστήματος στο Δήμο Σαρωνικού και για την τήρηση της νομιμότητας.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: