ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίτηση του συλλόγου μας «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ» στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για το ζήτημα της πρόσφατης ρύπανσης στο Σαρωνικό κόλπο

Μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στα ανοικτά της Σαλαμίνας τη 10η Σεπτεμβρίου 2017 και την πρόκληση εκτεταμένης ρύπανσης στις ακτές του νησιού και των παράκτιων περιοχών της Αττικής, που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο, έχει διαπιστωθεί μία προσπάθεια να εμφανιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης ως μικρής έκτασης και σημασίας.

Αρχικά ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας, κος Κουρουμπλής έφθασε να  προτρέπει τους πολίτες να επισκεφθούν τις παραλίες των παράκτιων Δήμων του Σαρωνικού κόλπου και να κολυμπήσουν άφοβα, ανακαλώντας στη συνέχεια, λόγω της δημόσιας και έντονης κατακραυγής, αλλά και της οφθαλμοφανούς εκτεταμένης ρύπανσης των ακτών. Στη συνέχεια υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση επίσημων ανακοινώσεων από το Υπουργείο Υγείας για την απαγόρευση της κολύμβησης σε ορισμένες παραλίες της Αττικής, αλλά και καθησυχαστικές δηλώσεις δημάρχων σε περιοχές, όπου ναι μεν υπήρξε εμφανής ρύπανση των ακτών των δήμων, που διοικούν, αλλά δεν εκδόθηκε ανακοίνωση απαγόρευσης της κολύμβησης (π.χ. Δήμοι Σαρωνικού και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης). Αυτές οι καθησυχαστικές δηλώσεις συνοδεύτηκαν από δύο σημαντικές παραλείψεις. Η πρώτη και διαρκής παράλειψη ήταν αυτή ορισμένων δημάρχων, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου Σαρωνικού, να ζητήσουν μέχρι σήμερα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) τα αποτελέσματα των μετρήσεων, στις οποίες έχει προβεί με το επιστημονικό προσωπικό του και τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήριά του, τα οποία έχουν αγοραστεί με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών (εάν έχουν ζητήσει κάτι σχετικό από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., οφείλουν να το ανακοινώσουν). Η δεύτερη και επίσης διαρκής παράλειψη είναι αυτή της Διοίκησης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. να μεριμνήσει για τη δημόσια ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων των δειγμάτων, που έχει λάβει.

Ουδείς ρωτάει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και έτσι η Διοίκησή του δεν ανακοινώνει δημόσια το παραμικρό αποτέλεσμα (εκτός και εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί επί τόσες εβδομάδες οι μετρήσεις [!] ή έχει δοθεί κάποια εντολή από την προϊστάμενη αρχή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Η μόνη φωνή που ακούστηκε προς υποστήριξη του κύρους, του ρόλου και της δεδομένης αξιοπιστίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ήταν αυτή των ιδίων των εργαζομένων, δια των εκπροσώπων του στον Πανελλήνιο Σύλλογό τους (π.χ. δείτε εδώ και εδώ).

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η σιωπή και αυτές οι απαράδεκτες παραλείψεις εκατέρωθεν βλάπτουν τους ιδίους τους ανυποψίαστους πολίτες, που είναι σε πλήρη άγνοια και σύγχυση. Ουδείς πιέζει τη Διοίκηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στην έκδοση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των μετρήσεών του και έτσι αυτή η ανακοίνωση δεν εκδίδεται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και δεδομένου, ότι δεν έχουν απαντηθεί και τα ερωτήματα, που έχουν δημόσια τεθεί σε ανακοινώσεις του συλλόγου μας (δείτε εδώ και εδώ), κατατέθηκε στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. την περασμένη Δευτέρα, 02-10-2017 (αριθμ. πρωτ. 7572), αίτηση του συλλόγου μας με το ακόλουθο περιεχόμενο:

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: