ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η θέση μας για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ρύπανσης στο Δήμο Σαρωνικού

Με χθεσινή ανακοίνωσή του (δείτε εδώ) ο δήμαρχος Σαρωνικού, για πρώτη φορά, ενημέρωσε τους πολίτες για την κατάσταση ορισμένων παραλιών του Δήμου Σαρωνικού (όχι όλων, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση), επικαλούμενος εργαστηριακές αναλύσεις, χωρίς να επαναλαμβάνει  αβάσιμους και επιστημονικά αστήρικτους ισχυρισμούς, όπως αυτούς των προηγούμενων ημερών. Βάσει αυτών των αναλύσεων δεν προκύπτει η ύπαρξη υδρογονανθράκων και ορυκτελαίων σε συγκεκριμένες παραλίες του Δήμου στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. 

Αυτή η καθυστέρηση στην ενημέρωση των πολιτών με επιστημονικά δεδομένα εκ μέρους του δημάρχου, δεν οφείλεται σε κάποια καθυστέρηση στην εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων που είχαν ληφθεί, αλλά στο γεγονός, ότι επί πέντε ημέρες η δημοτική αρχή δεν προκύπτει να είχε μεριμνήσει καν για τη λήψη δειγμάτων από τις παραλίες του Δήμου (εάν το είχε κάνει, τότε τί έδειξαν οι παλαιότερες αναλύσεις και για ποιο λόγο δεν τις ανακοίνωσε;).

Συγκεκριμένα, από την ανάγνωση των πιστοποιητικών ανάλυσης του ιδιωτικού εργαστηρίου, στο οποίο ανετέθη η δειγματοληψία και ανάλυση (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ), προκύπτει, ότι τα δείγματα ελήφθησαν μόλις προχθές, 20 Σεπτεμβρίου 2017, και ότι τα αποτελέσματα εξήχθησαν χθες, 21 Σεπτεμβρίου 2017. Έπρεπε δηλαδή να μεσολαβήσουν πέντε κρίσιμες ημέρες, προκειμένου η δημοτική αρχή να κινητοποιηθεί – ενδιαφερθεί για τη λήψη δειγμάτων και έξι ημέρες για την έκδοση μίας στοιχειωδώς υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών. Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι απαιτείται μόλις ένα 24ωρο από τη λήψη του δείγματος για να γίνει η ανάλυσή του και να εξαχθούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης! Στην υπό εξέταση μάλιστα περίπτωση τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ποια ήταν η κατάσταση στις παραλίες του Δήμου μόνο κατά την 20η Σεπτεμβρίου 2017 και όχι κατά τις προηγούμενες πέντε ημέρες, που το πρόβλημα εξελισσόταν και ήταν εμφανέστατα τα σημάδια της επιβάρυνσης και της ρύπανσης. Ήταν εκείνες οι κρίσιμες ημέρες, που οι ακτές και οι παραλίες του Δήμου Σαρωνικού είχαν σταδιακά γεμίσει πίσσες, η όσμωση πετρελαίου ήταν έντονη, αλλά και υπήρχαν διάσπαρτες ιριδίζουσες κηλίδες. Ήταν, επίσης, εκείνες οι κρίσιμες ημέρες που ο δήμαρχος και διάφοροι άλλοι (αρμόδιοι και αναρμόδιοι), έσπευδαν να καθησυχάζουν τους πολίτες, ότι δεν υφίσταται πρόβλημα επιβάρυνσης και ρύπανσης και κίνδυνος για την υγεία των λουομένων πολιτών.

Ευλόγως, λοιπόν, ανακύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά του χθεσινού άρθρου μας:

1) Για ποιο λόγο ο δήμαρχος δεν έκανε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2017 αυτό που αποφάσισε να κάνει στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή να αναθέσει τη λήψη και εξέταση δειγμάτων;

2) Λήφθηκαν τελικά δείγματα προ της 20ης Σεπτεμβρίου 2017 και εάν ναι τί έδειξαν και για ποιο λόγο δεν ανακοινώνονται;

3) Για ποιο λόγο η δειγματοληψία δεν κάλυψε και άλλες παραλίες του Δήμου, στις οποίες είχαν εμφανισθεί έντονα σημάδια ρύπανσης, όπως, για παράδειγμα, οι παραλίες στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, όπου και οι εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ;

Παράλληλα, από τις αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν από το Δήμο απουσιάζουν σημαντικές πληροφορίες, που είναι κρίσιμες για τον έλεγχο της ορθότητάς τους. Σ’ ό,τι, λοιπόν, αφορά αυτή καθ’ εαυτή την ανάλυση από το ιδιωτικό εργαστήριο θέτουμε τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα προς το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, δεδομένου, ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις όλα έχουν σημασία και δεν αποτελούν ανούσιες λεπτομέρειες (η ορθή λήψη του δείγματος και από το κατάλληλο σημείο παίζει σημαντικότατο ρόλο, που δύναται να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα – αυτά τα στοιχεία δεν προκύπτουν από τις αναλύσεις που δημοσιοποίησε ο Δήμος Σαρωνικού – εάν υπάρχουν και είναι στη διάθεση του Δήμου, τότε πρέπει να δημοσιοποιηθούν και αυτά):

1) Για ποιο λόγο συνεχίζει να μην απευθύνεται στο ΕΛΚΕΘΕ και στο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, στο οποίο προσφεύγουν ακόμη και άλλα κράτη ή ξένοι οργανισμοί, αλλά προτιμάει ιδιωτικά εργαστήρια, που συνεπάγεται κόστος για τους δημότες (εκτός και εάν θεωρεί αναξιόπιστο φορέα το ΕΛΚΕΘΕ); Σημειωτέον, ότι και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης προσέφυγε σε ιδιωτικό εργαστήριο, επικαλούμενος άρνηση του ΕΛΚΕΘΕ να δραστηριοποιηθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΕΛΚΕΘΕ να εκδώσει ένα οργισμένο δελτίο τύπου (δείτε εδώ).

2) Δεδομένου, ότι η περιγραφή του σημείου λήψης του δείγματος είναι παντελώς αόριστη, μπορούν να δοθούν στοιχεία εάν το σημείο λήψης ήταν η επιφάνεια ή από κάποιο βάθος και ποιο ήταν αυτό;

3) Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία σε όλες τις δειγματοληψίες και ποια ήταν αυτή, καθότι δεν περιγράφεται στα πιστοποιητικά αναλύσεων;

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ευχάριστο γεγονός, ότι η δημοτική αρχή, έστω και υπό την πίεση των γεγονότων, των πολιτών, του συλλόγου μας (βλ. και προχθεσινό άρθρο μας) και λοιπών φορέων, αποφάσισε να πράξει το αυτονόητο. Δηλαδή να ενημερώσει τους δημότες και γενικά τους πολίτες, με επιστημονικά δεδομένα, για την κατάσταση πολλών παραλιών του Δήμου Σαρωνικού, με μία σχετικά προσεκτική – σοβαρή ανακοίνωση. Έχει ωστόσο και ορισμένες εμφανείς παραφωνίες και αντιφάσεις. Η πρώτη αφορά στην αίσθηση που επιχειρεί να δώσει, ότι ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα στις παραλίες του Δήμου Σαρωνικού και ότι οι αναλύσεις αφορούν στο σύνολο των παραλιών του Δήμου, αποφεύγοντας να αναφέρει, ότι τα δείγματα λήφθηκαν μόλις προχθές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 (η ημερομηνία δειγματοληψίας προκύπτει μόνο από την προσεκτική ανάγνωση των πιστοποιητικών ανάλυσης). Η δεύτερη αφορά την κατά το δοκούν εκ μέρους του επίκληση των κυβερνητικών πηγών και ενεργειών. Ενώ δηλαδή κατηγορούσε και κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα, παραλείψεις και προσπάθεια επικοινωνιακής υποβάθμισης του προβλήματος (ισχύει αυτό), ωστόσο επικαλείται τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες όμως αφορούν μόνο στις παραλίες για τις οποίες είχαν ληφθεί δείγματα, υπήρχαν αναλύσεις, αλλά και το πρόβλημα της ρύπανσης ήταν εμφανώς οξύτερο. Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και ορισμένοι εκ των παράκτιων Δήμων (όχι όλοι), συμπεριλαμβανομένου δυστυχώς του Δήμου Σαρωνικού, απέδειξαν, την ανεπάρκειά τους στην έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσιμης κατάστασης, αλλά και στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών (υπενθυμίζουμε τις αρχικές απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού κου Κουρουμπλή σε σχέση με την έκταση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και αντίστοιχες καθησυχαστικές δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρου Φιλίππου, και του δημάρχου Σαρωνικού, Γιώργου Σωφρόνη).

Της εν λόγω ανακοίνωσης είχε προηγηθεί ένα απαράδεκτο δελτίο τύπου του δημάρχου Σαρωνικού, με το οποίο όχι μόνο δεν αναλάμβανε το μερίδιο και των δικών του ευθυνών, αλλά, για μία ακόμη φορά, στράφηκε κατά πάντων, ακόμη και κατά των απλών και ενεργών πολιτών που ασκούν το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμά τους να ελέγχουν τη δημοτική αρχή, να της ασκούν κριτική, όταν δεν λειτουργεί όπως προβλέπεται να λειτουργεί, και να διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για την κατάσταση στις παραλίες και ακτές του Δήμου Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Σαρωνικού χαρακτήρισε υποκριτές αυτούς τους ενεργούς πολίτες και τους απέδωσε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δημιουργώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Είναι προφανές ότι πίσω από το υποκριτικό ενδιαφέρον κάποιων συμπολιτών μας για το συγκεκριμένο πρόβλημα, κρύβονται μικροπολιτικές σκοπιμότητες«. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί είθισται να αποδίδονται στην αντιπολίτευση και όχι στους απλούς πολίτες. Το έχει επαναλάβει και στο παρελθόν ο συγκεκριμένος δήμαρχος, στον οποίo είχαμε δώσει τότε τη δέουσα απάντηση (δείτε εδώ). Ειλικρινά, όμως, με τέτοιες συμπεριφορές μειώνει ο ίδιος το θεσμικό κύρος του και εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Ανεπανόρθωτα, όμως, εξετέθη ο δήμαρχος Σαρωνικού και προχθές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο δεν είχε καν θέσει θέμα συζήτησης τη ρύπανση του Σαρωνικού κόλπου και την αντιμετώπιση των συνεπειών της στις ακτές και παραλίες του Δήμου Σαρωνικού. Τα όσα είπε πραγματικά τον εξέθεσαν. Για παράδειγμα, ισχυρίσθηκε, ότι δεν γνώριζε τις δηλώσεις του διευθυντή του ΕΛΚΕΘΕ, ότι το ΕΛΚΕΘΕ θα έπρεπε να απευθυνθεί σ’αυτόν και όχι αυτός στο ΕΛΚΕΘΕ, ότι δεν δικαιολογούνταν από τα υφιστάμενα δεδομένα να υποβληθεί μήνυση κατά των υπαιτίων της ρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, κλπ (στη συνέχεια «σύρθηκε» τελικά σε λήψη απόφασης για υποβολή μήνυσης)! Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι πραγματικά αποκαλυπτικά.

Στο μεταξύ, όπως προσεκτικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του δημάρχου, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν, διότι απλούστατα πρόκειται για ένα πρόβλημα δυναμικά εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο. Εξού και δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι οι πολίτες μπορούν ελεύθερα να κολυμπούν στις θαλάσσιες περιοχές του Δήμου (δεν αναλαμβάνεται τέτοια ευθύνη).

Ο σύλλογός μας, στα πλαίσια τα καταστατικών σκοπών του, ένας εκ των οποίων είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο Δήμο Σαρωνικού και ευρύτερα του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού κόλπου, παρακολουθεί αυτό το μείζον για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών ζήτημα, θα σας ενημερώνει, αλλά και θα παρεμβαίνει θεσμικά όπου και όταν είναι αναγκαίο, με ανακοινώσεις και ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: