ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για τη ρύπανση από το Δήμο Σαρωνικού. Πολλά τα ερωτηματικά

Ήταν 14 Σεπτεμβρίου 2017, όταν η ρύπανση είχε ήδη φθάσει στις ακτές του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (3Β) και πλησίαζε στις ακτές του Δήμου Σαρωνικού. Τότε, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο, αφού κατηγορούσε την κυβερνητική αμέλεια, δήλωνε, ότι η δημοτική αρχή έλαβε τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα και ότι είναι έτοιμη να προστατεύσει τις ακτές του Δήμου, έχοντας μάλιστα προμηθευτεί και αντιρρυπαντικό ρολό θαλάσσης μήκους 1 χλμ. Ακολούθησαν την ίδια ημέρα αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών και διθυραμβικών δηλώσεων δημάρχου, αντιδημάρχων, κλπ, περί της ετοιμότητας της δημοτικής αρχής να προστατεύσει τις ακτές του Δήμου.

Ωστόσο, μόλις την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017, είχαν ήδη ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό οι ακτές του Δήμου Σαρωνικού, ιδίως στη Σαρωνίδα και στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου (σε μικρότερο βαθμό του Λαγονησίου). Το δε αντιρρυπαντικό ρολό αποδείχθηκε παντελώς άχρηστο – ανεπαρκές στην αποτροπή – πρόληψη της ρύπανσης.

Αντί, λοιπόν, ο δήμαρχος Σαρωνικού να ενημερώσει τους δημότες Σαρωνικού και γενικά τους πολίτες που άρχισαν από την Παρασκευή το μεσημέρι να επισκέπτονται τις παραλίες του Δήμου για το θαλασσινό μπάνιο τους και αντί να ενεργοποιήσει τα σχέδια που προβλέπονται σε τέτοιες καταστάσεις  (σχεδιασμοί πολιτικής προστασίας), ξεκίνησε μία εκστρατεία εφησυχασμού των δημοτών και πολιτών, δηλώνοντας τα εξής (υπάρχει και σχετική ανάρτησή του στο προσωπικό χρονολόγιό του): «Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν στο θαλάσσιο περιβάλλον τα συσσωματώματα που εκβράζονται τις τελευταίες ώρες σε παραλίες και του Δήμου Σαρωνικού όπως στη Σαρωνίδα και στο Μαύρο Λιθάρι» (διαβάστε εδώ).

Ο ίδιος και το επιτελείο του (αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, κλπ) ήταν σε μία συνεχή άρνηση του προβλήματος. Στην εκστρατεία εφησυχασμού συμμετείχαν πολλοί και διάφοροι για λόγους, που οι ίδιοι πρέπει να εξηγήσουν (αναρμόδιοι και μη γνωρίζοντες τα επιστημονικά δεδομένα). Είχε μάλιστα αμελήσει να παρευρεθεί σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας στις 16-9-2017 (δείτε εδώ), με την παρουσία πολλών δημάρχων του παράκτιου μετώπου, ακόμη και δήμων, που δεν αντιμετώπιζαν ακόμη πρόβλημα. Από τη σύσκεψη απουσίαζε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος επίσης καθησύχαζε τους δημότες Σαρωνικού την ημέρα μάλιστα που είχε ήδη εμφανιστεί η ρύπανση στις ακτές του Δήμου Σαρωνικού (15-9-2017: «Ο κ. Φιλίππου διαπίστωσε ότι χάρη στις άμεσες συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης αποτράπηκε η εξάπλωση της ρύπανσης και στις υπόλοιπες ακτές του Σαρωνικού προς τον νότο. Σημειώνεται δε ότι οι προσπάθειες απορρύπανσης συνεχίζονται και από τα τωρινά δεδομένα προκύπτει ότι η παραλία από τη Βούλα μέχρι και το Σούνιο δεν έχει ρυπανθεί«).

Σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις τους, η πραγματικότητα τους διέψευδε και τους διαψεύδει. Συνέχιζαν όμως να στρουθοκαμηλίζουν, ακόμη και όταν το ΕΛΚΕΘΕ, δια του διευθυντή του και του συλλόγου των εργαζομένων του, αναφέρθηκε ευθέως σε σαφή επιβάρυνση και σε ρύπανση των ακτών του Δήμου Σαρωνικού (σύλλογος εργαζομένων: «… λίγες μέρες μετά, η ρύπανση έκανε την εμφάνισή της στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στις ακτές της Σαρωνίδας!»).

Σήμερα, έξι ημέρες μετά την αρχική ρύπανση των ακτών του Δήμου Σαρωνικού και ενώ αυτή επεκτάθηκε πλέον στις ακτές της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας, με παράλληλη επιδείνωση και στις ακτές του Λαγονησίου, πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση – πρόσκληση του δημάρχου Σαρωνικού για έκτακτη – κατεπείγουσα αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου (21-9-2017), με τρία θέματα ημερησίας διατάξεως, εκ των οποίων τα δύο είναι τα ακόλουθα:

1. Λήψη απόφασης για απ’ ευθείας ανάθεση, λόγω του επείγοντος, της υπηρεσίας «Αναλύσεις δειγµάτων θαλάσσιου ύδατος από τις ακτές του ∆ήµου Σαρωνικού για τον προσδιορισµό του δείκτη υδρογονανθράκων και την παρακολούθηση της καταλληλότητας των υδάτων λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης από µαζούτ στο Σαρωνικό κόλπο».
2. Λήψη απόφασης για απ’ ευθείας ανάθεση, λόγω του επείγοντος, της «Προµήθειας διαφόρων απορροφητικών υλικών για την αντιµετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από µαζούτ στο Σαρωνικό κόλπο (απορροφητικό φράγµα – λουκάνικο, ρολό κλπ.)».

Πρόσκληση για τη 28η κατεπείγουσα συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Σαρωνικού στις 21-09-2017

Εύλογα, λοιπόν, ανακύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο ο δήμαρχος δεν συγκάλεσε αυτήν τη συνεδρίαση για την περασμένη Δευτέρα ή και νωρίτερα για την περασμένη Παρασκευή, αφού όλες οι ενδείξεις ήταν δυσμενείς;

2. Για ποιο λόγο καθησύχαζε τους πολίτες την ίδια στιγμή που η κατάσταση επιδεινωνόταν;

3. Για ποίο λόγο συνεχίζει να μην συνεργάζεται με το ΕΛΚΕΘΕ και να το απαξιώνει με τη συμπεριφορά του;

4. Σε ποιον προτίθεται να αναθέσει, και μάλιστα με απ’ ευθείας ανάθεση, τις αναλύσεις δειγμάτων;

5. Πότε και από ποιον λήφθηκαν αυτά τα δείγματα (εάν έχουν ληφθεί);

6. Για ποιο λόγο δεν είχε προμηθευτεί εγκαίρως τα προστατευτικά φράγματα, όταν είχε περισσότερο χρόνο αντίδρασης και προετοιμασίας από άλλους συναδέλφους του;

7. Θα είναι πλέον αποτελεσματικά τα προστατευτικά φράγματα, όταν θα αγοραστούν μετά από λίγες ημέρες ή είναι πλέον αργά και θα αποτελούν μία σπατάλη χρημάτων (όλα πρέπει να γίνονται στον χρόνο τους);

8. Για ποιο λόγο δήλωνε έτοιμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να προστατεύσει από τη ρύπανση τις ακτές του Δήμου;

Θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα πολλά ερωτήματα, αλλά θεωρούμε, ότι αυτά αρκούν. Μετά τις φετινές καλοκαιρινές πυρκαγιές στο Δήμο Σαρωνικού και την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής (δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το ενημερωτικό αφιέρωμα του συλλόγου μας – έπονται νέα άρθρα), σειρά είχε,  δυστυχώς, η θαλάσσια ρύπανση και η ρύπανση των ακτών του Δήμου Σαρωνικού, που ανέδειξε τις ανεπάρκειες του κράτους, της Περιφέρειας (παντελώς ανύπαρκτη), αλλά και του Δήμου Σαρωνικού.

Καλούμε το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή α) να συνεργαστεί με το ΕΛΚΕΘΕ, β) να ανακοινώσει στους πολίτες ό,τι γνωρίζει μέχρι σήμερα, γ) να πάψει να δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού την ίδια ώρα που, με μεγάλη καθυστέρηση, επιδιώκει να αγοράσει προστατευτικά φράγματα, και δ) να ενεργοποιήσει τα προβλεπόμενα σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας (δεν είναι μόνο για πυρκαγιές).

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: