ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιές και Ευθύνες (ενημέρωση από την Ενότητα Σαρωνικού)

Πέρυσι ο σύλλογός μας, «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ», είχε ανοίξει τον «φάκελο» των παραλιών (π.χ. δείτε εδώ), με μία σειρά ενημερωτικών άρθρων και παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, στο οποίο υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις, οπότε ο σύλλογός μας θα επανέλθει με νέα άρθρα και νέες παρεμβάσεις.

Φέτος, ωστόσο, με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες και ιδιαιτέρως καταστροφικές πυρκαγιές, τόσο στο Δήμο Σαρωνικού και ευρύτερα στην Αττική, όσο και συνολικά στην επικράτεια της χώρας, ο σύλλογός μας, στα πλαίσια των καταστατικών σκοπών του, ανοίγει τον «φάκελο» «δασοπροστασία – δασοπυρόσβεση: πρόληψη – κατάσβεση – αποκατάσταση», προκειμένου, το μεν να εντοπισθούν και να αναδειχθούν οι διαχρονικές ευθύνες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, των περιφερειαρχών και των δημοτικών αρχόντων, ώστε αυτές, με την πίεση των ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών, να διορθωθούν στο μέτρο του δυνατού, το δε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα νομικώς ισχύοντα, για τις υποχρεώσεις τους, για τις δυνατότητες και τα δικαιώματά τους, αλλά και για το τί πρέπει να κάνει ο πολίτης, τόσο προληπτικά, όσο και κατά τη διάρκεια μίας δασικής πυρκαγιάς (ως πληγείς ή ως εθελοντής).

Εάν δεν αντιληφθούμε τη μεγάλη σημασία που έχει ένα δάσος α) για την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και γι’αυτήν καθ’ αυτήν ακόμη την ύπαρξή μας και β) για την οικονομία της χώρας μας και για την καλώς νοούμενη ανάπτυξη και επιβίωσή της, τότε θα υφιστάμεθα κάθε χρόνο τα ίδια και χειρότερα μέχρι του σημείου που θα επέλθει η ολοκληρωτική και ανεπίστρεπτη καταστροφή. Είναι επίσης σημαντικό να αντιληφθούμε τη μεγάλη σημασία της πρόληψης, για την οποία δεν απαιτούνται αναγκαστικά μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως αντιθέτως συμβαίνει στην περίπτωση της διαδικασίας κατάσβεσης μίας πυρκαγιάς ή στην περίπτωση της αποκατάστασης των συνεπειών της (όπου αυτή είναι εφικτή).

Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης, η οποία θα είναι πλέον διαρκής, θα υπάρξουν ενημερωτικά άρθρα, αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις, τις οποίες θα στηρίξει ο σύλλογός μας. Επίσης, θα ζητηθούν στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους με την προστασία των δασών της περιοχής (του Δήμου Σαρωνικού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής).

Το λυπηρό – δυσάρεστο και άκρως ανησυχητικό είναι, όταν οι αρμόδιοι για τη σχεδίαση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και τη δασοπροστασία, αλλά και στη συνέχεια για την δασοπυρόσβεση και την αποκατάσταση των ζημιών και την πρόληψη των πλημμυρών, εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την απόδοσή τους, μετά από τεράστιες καταστροφές, όπου οι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα ήταν προφανέστατες. Αυτό συνέβαινε διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις, τις διοικήσεις περιφερειών και δήμων, διότι, είτε οι πολίτες δεν γνώριζαν τι προβλέπεται, είτε δεν επεδίωκαν τον έλεγχο, απαιτώντας την εφαρμογή του νόμου και των προβλεπομένων διαδικασιών. Όπως, λοιπόν, συνέβαινε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις προηγούμενες διοικήσεις Περιφερειών και Δήμων, έτσι και φέτος, μετά από μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές, είδαμε και ακούσαμε τον Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού (π.χ. δείτε εδώ), τον τέως δήμαρχο Σαρωνικού και νυν αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Π. Φιλίππου, να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος με τη λειτουργία της κρατικής μηχανής και των μηχανισμών της Περιφέρειας (πχ. δείτε εδώ), αλλά και το Δήμαρχο Σαρωνικού, Γ. Σωφρόνη, να δηλώνει επίσης ικανοποιημένος με την προετοιμασία του Δήμου Σαρωνικού, που επλήγη φέτος βαρύτατα από τις πυρκαγιές (π.χ. δείτε εδώ). Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Έλαβαν όλα τα προληπτικά μέτρα που όφειλαν εκ του νόμου να έχουν λάβει; Κατ’ αρχήν, τους διαψεύδουν απόλυτα τα ίδια τα γεγονότα και τα καταστροφικά αποτελέσματα των πυρκαγιών (π.χ. δείτε εδώ). Τους διαψεύδουν επίσης και οι ίδιοι οι ήρωες της καθημερινότητας, που ρισκάρουν τις ζωές τους σε κάθε επεισόδιο πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες (π.χ. δείτε εδώ).

Ξεκινούμε σήμερα την ενημέρωσή σας με ένα κατατοπιστικότατο άρθρο της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» και της δημοσιογράφου Ντίνας Ιωακειμίδου, με τίτλο Η δασοπυροπροστασία μειώνει τη δασοπυρόσβεση. Αξίζει να διαβαστεί μέχρι τέλους (εδώ). Πέραν των όσων ιδιαιτέρως σημαντικών αναφέρονται στο άρθρο, εστιάζουμε και στα εξής, που σχετίζονται με όσα προαναφέραμε:

Για τραγική έλλειψη συντονισμού κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική έκαναν λόγο μιλώντας στην «Εφ.Συν.» στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας («Εφ.Συν.», 17.8.17).

Παράλληλα επέρριψαν ευθύνες στην Περιφέρεια και τους πυρόπληκτους δήμους που δεν μερίμνησαν για τη διάνοιξη και συντήρηση δρόμων.

«Εντελώς απροετοίμαστοι σε επίπεδο πυροπροστασίας», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Το σκηνικό είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται ετησίως, με τεράστιο όμως κόστος.

Οι δήμοι με τους περιορισμένους πράγματι πόρους δεν πράττουν τα δέοντα. Όχι μόνον τώρα, αλλά και στις εποχές των παχιών αγελάδων.

Συνιστά κοινό μυστικό η μεταφορά των χρημάτων από κωδικό σε κωδικό.

Δεν ελέγχουν, βεβαίως, την τήρηση και τον καθαρισμό, έργα στα οποία οι ίδιοι οι ιδιώτες υποχρεούνται να προβούν στις αυλές και ιδιωτικές εκτάσεις τους σε αυτές τις λεγόμενες μικτές περιοχές και ουδέποτε εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. (πηγή: http://www.efsyn.gr).

Θα ακολουθήσουν και άλλα ενημερωτικά άρθρα, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: