ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα στοιχεία σε σχέση με τις καταγγελίες δημοτών για παράνομη αμμοληψία από την παραλία Αγίου Νικολάου Αναβύσσου

cropped-enotita-saronikou.jpgΠερί τα τέλη Μαΐου 2016 υπήρξαν δημοσιεύματα για παράνομη αμμοληψία από την παραλία του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να γίνει μεταφορά της σε άλλη παραλία του Δήμου Σαρωνικού, στο 38,5 χλμ, στην περιοχή του Λαγονησίου, στην οποία τοποθετήθηκε στη συνέχεια «καντίνα». Με αφορμή τα δημοσιεύματα υπήρξαν σφοδρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις κατοίκων – δημοτών και δημοτικών συμβούλων, κυρίως της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Ανώνυμης Δημοτικής Μονομετοχικής κατασκευαστικής Εταιρείας Σαρωνικού (ΑΔΜΚΕΣ), κ. Χαρίτος, εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο παραδέχθηκε, ότι έγιναν εργασίες καθαρισμού και διάστρωσης της άμμου στην παραλία του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, αρνούμενος, ότι μετέφερε άμμο από τη συγκεκριμένη παραλία σε υπό διαμόρφωση παραλία στο Λαγονήσι, όπου τοποθετήθηκε στη συνέχεια και μία «καντίνα». Για την άμμο που προστέθηκε στην παραλία του Λαγονησίου (38,5 χλμ) υπαινίχθηκε στο δελτίο τύπου, ότι η ΑΔΜΚΕΣ την αγόρασε.

Το δελτίο τύπου του κ Χαρίτου είχε το ακόλουθο περιεχόμενο, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα paraktios.gr, από την οποία και το αναδημοσιεύουμε:

ΔEΛTIO TYΠOY ΑΔΜΚΕΣ

OΠΩΣ KAΘE XPONO ΛIΓO ΠPIN THN ENAPΞH THΣ ΘEPINHΣ ΠEPIOΔOY ETΣI KAI ΦETOΣ ΔIEΞAΓETAI KAΘAPIΣMOΣ TΩN ΠAPAΛIΩN TOY ΔHMOY ΣAPΩNIKOY.

ΣTO ΠΛAIΣIO AYTO ΠEPIΛAMBANONTAI EPΓAΣIEΣ

A. AΠOMAKPYNΣHΣ ΦEPTΩN YΛIKΩN KAI ΦYKIΩN.

B. ΦPEZAPIΣMATOΣ, KOΣKINIΣMATOΣ THΣ AMMOY.

Γ.ΠPOMHΘEIA KAI TOΠOΘETHΣH AMMOY ΘAΛAΣΣHΣ ΓIA THN AΣΦAΛEΣTEPH ΠPOΣBAΣH TΩN ΛOYOMENΩN ΣTH ΘAΛAΣΣA.

O KAΘAPIΣMOΣ TΩN ΠAPAΛIΩN ME AΠOΛYTO ΣEBAΣMO ΣTO ΠEPIBAΛΛON OΛOKΛHPΩNETAI TIΣ EΠOMENEΣ MEPEΣ.

EYXOMAΣTE OI ΔHMOTEΣ KAI OI EΠIΣKEΠTEΣ NA AΠOΛAYΣOYN TIΣ ΠAPAΛIEΣ MAΣ KAI NA TIΣ ΔIATHPHΣOYN KAΘAPEΣ.

AΔMKEΣ

Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, πολλοί δημότες δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις του κ. Χαρίτου και κατέθεσαν έγγραφη αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία αναρτήθηκε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας (δείτε εδώ), καθώς και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

AGIOS NIKOLAOS-1

AGIOS NIKOLAOS - 2

Ο σύλλογός μας, μέσω της υπηρεσίας του ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΙΟΥ που παρέχει στους δημότες, συγκεντρώνει όλες τις αποφάσεις των οργάνων και των εταιρειών του Δήμου Σαρωνικού, που ο ίδιος ο Δήμος αναρτά στον ιστοχώρο του και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθεί από το Δήμο Σαρωνικού, κατά τους μήνες Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο 2016, δεν υπήρξε απόφαση αγοράς άμμου για την προσθήκη της σε παραλίες του Δήμου Σαρωνικού. Για πρώτη φορά προκύπτει αγορά άμμου από την ΑΔΜΚΕΣ προς αποκατάσταση παραλιών του Δήμου Σαρωνικού στις 5 Ιουλίου 2016, χωρίς μάλιστα να προσδιορίζεται σ’αυτές τις αποφάσεις για ποιες συγκεκριμένες παραλίες προορίζεται (δείτε εδώ το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ μηνός Ιουλίου 2016).  Οι αποφάσεις είναι οι ακολουθες:

1) ΑΔΑ: Ω83ΖΟΕΤ3-Ν7Δ – Λήψη απόφασης περί έγκρισης διενέργειας και ψήφισης πίστωσης για την προμήθεια «Προμήθεια άμμου ποταμού ή θαλάσσης για την αποκατάσταση παραλιών Δήμου Σαρωνικού»

2) ΑΔΑ: 7Φ7ΧΟΕΤ3-ΓΩΖ – Απόφαση προέδρου έγκρισης διενέργειας προμήθειας «Προμήθεια άμμου ποταμού ή θαλάσσης για την αποκατάσταση παραλιών Δήμου Σαρωνικού» και

3) ΑΔΑ: 79Ι9ΟΕΤ3-ΟΝΕ – Απόφαση προέδρου ανάθεσης προμήθειας «Προμήθεια άμμου ποταμού ή θαλάσσης για την αποκατάσταση παραλιών Δήμου Σαρωνικού»

Ύστερα από τα παραπάνω θεωρούμε, ότι πρέπει να δοθούν άμεσα και επίσημα απαντήσεις από την ΑΔΜΚΕΣ. Τί ακριβώς έχει συμβεί τελικά; Εάν αγοράστηκε άμμος για να προστεθεί σε παραλία του Λαγονησίου (38,5 χλμ), τότε με ποια απόφαση αγοράστηκε, πότε αγοράστηκε και με ποιο χρηματικό ένταλμα, καθότι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν προκύπτει να έχει αναρτηθεί κάτι σχετικό για τους μήνες Απρίλιο – Μάιο 2016. Καλό θα ήταν λοιπόν να δοθούν άμεσα και επίσημα οι σχετικές απαντήσεις.

Σε σχέση γενικά με το ζήτημα των αμμοληψιών και των εργασιών σε παραλίες – αιγιαλούς, ο σύλλογός μας, στα πλαίσια αφιερώματος για τις παραλίες – αιγιαλούς, έχει αναρτήσει σχετικό ενημερωτικό άρθρο με τίτλο: Φάκελος «παραλίες» (3): Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παράνομες παρεμβάσεις στις παραλίες – αιγιαλούς και ιδίως για την αμμοληψία (του Δημήτρη Κλούρα)

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: