ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ»: Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

cropped-enotita-saronikou.jpg

Ο σύλλογός μας, «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ», υλοποιώντας έναν από τους βασικούς στόχους του, αυτόν της ενημέρωσης, προσφέρει, από τον Νοέμβριο του 2014, στους πολίτες του Δήμου Σαρωνικού, αλλά και στους πολίτες όλων των Δήμων του νότιου παράκτιου μετώπου της Αττικής (Σαρωνικός Κόλπος), συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Μαρκοπούλου, μία ιδιαιτέρως σημαντική υπηρεσία: Το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» του δημότη. Ειδικότερα:

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Ο σύλλογός μας συλλέγει και αναρτά, κατά μήνα, α) ό,τι σχετικό δημοσιεύει περιστασιακά ο Δήμος Σαρωνικού στην επίσημη ιστοσελίδα του σχετικά με τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του και των νομικών προσώπων του (προσκλήσεις και πίνακες αποφάσεων), β) τις αποφάσεις, τις προκηρύξεις διαγωνισμών, τις βασικότερες συμβάσεις, σημαντικά χρηματικά εντάλματα, κλπ, που αναρτώνται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» σε πλήρες κείμενο, γ) όσα βίντεο αναρτώνται στο διαδίκτυο από συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου Σαρωνικού, δ) τις ανακοινώσεις του Δήμου, ε) τις ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων και στ) τις συνεντεύξεις του δημάρχου, των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων. Σε κάθε μήνα, το πληροφοριακό υλικό παρουσιάζεται κατά όργανο λήψης απόφασης, κλπ, ώστε να διευκολύνεται ο δημότης – πολίτης στην ανεύρεση της πληροφορίας, που επιθυμεί (π.χ. βλ. εδώ).

Παράλληλα, αναρτούμε τα βασικά στοιχεία της νομοθεσίας σε σχέση με τον τρόπο προσφυγής των δημοτών κατά αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των Δήμων, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τα δικαιώματά του και να τα ασκεί ορθώς και εγκαίρως – εμπροθέσμως (δείτε εδώ). Γι’αυτόν, εξάλλου, το λόγο γίνεται προσπάθεια οι αναρτήσεις να γίνονται το συντομότερο δυνατόν, αλλά και να προκύπτει ο χρόνος δημοσίευσής τους στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», που αποτελεί, κατά κανόνα, και τον χρόνο έναρξης της προθεσμίας προσβολής κυρίως των κανονιστικών αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και των νομικών προσώπων τους. Σ’ό,τι δε αφορά στο Δήμο Σαρωνικού, έχουμε συλλέξει και αναρτήσει το σύνολο των ψηφισθέντων Κανονισμών λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του, καθώς και των Κανονισμών υδρεύσεων, αποχετεύσεως, καθαριότητας, κλπ. Ο οδηγός του δημότη Σαρωνικού, που παρουσιάζει ο σύλλογός μας, ολοκληρώνει το πλέγμα της ενημέρωσης των δημοτών.

ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΗΜΟΙ

Σ’ό,τι αφορά στους υπόλοιπους Δήμους του νότιου παράκτιου μετώπου της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Μαρκοπούλου, ο σύλλογός μας συλλέγει από τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και αναρτά, κατά μήνα, τις σημαντικότερες αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που τους αφορούν (π.χ. ακυρώσεις αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων, κανονιστικές πράξεις, κλπ). Σε κάθε μήνα, το πληροφοριακό υλικό παρουσιάζεται κατά Δήμο, με αλφαβητική σειρά, ώστε να διευκολύνεται ο δημότης – πολίτης στην ανεύρεση της πληροφορίας, που επιθυμεί. Εδώ θα βρείτε και τις αποφάσεις της περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που αφορούν και στο Δήμο Σαρωνικού (π.χ. βλ. εδώ).

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία του συλλόγου μας προς τους πολίτες – δημότες, που απαιτεί αφιέρωση σημαντικού χρόνου από μέλη του συλλόγου μας, ο οποίος, δυστυχώς, δεν αφθονεί. Ωστόσο, γίνεται και θα γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να στηριχθεί επαρκώς από το σύλλογό μας αυτή η υπηρεσία. Αυτήν την υπηρεσία όφειλαν να την παράσχουν οι δήμοι, αλλά δεν το πράττουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους, εάν όχι στο σύνολό τους.

Αυτή τη σημαντική υπηρεσία, που προσφέρουμε στους πολίτες την ονομάζουμε «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» και στοχεύει στην πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, στον καλύτερο έλεγχο της Διοίκησης από τους πολίτες, αλλά και στη διευκόλυνση των πολιτών στην άσκηση των δικαιωμάτων τους. Πρόκειται για ένα «παράθυρο» ενημέρωσης και διαφάνειας.

Όσοι επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στη σημαντική υπηρεσία, που προσφέρει ο σύλλόγος μας, αρκεί να ανατρέξουν στο λήμμα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» στο «μενού» του ιστοχώρου μας ή στο λήμμα «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ» και στη σχετική εμφανιζόμενη υποκατηγορία.

Ειδικώς για το Δήμο Σαρωνικού, το «Παρατηρητήριο» έχει αφετηρία τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και των νομικών προσώπων του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και των αποφάσεων του Δημάρχου, από τα τέλη του 2014.  Διευκρινίζουμε, ότι, δυστυχώς, ο Δήμος Σαρωνικού δεν αναρτά όλα όσα πρέπει να αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα του και πολλές φορές το πράττει με μεγάλη καθυστέρηση, ιδίως σ’ότι αφορά στις αναρτήσεις στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικά αναφέρουμε, ως παράδειγμα, ότι μία απόφαση του Νοεμβρίου ενδέχεται να δημοσιευθεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» το μήνα Δεκέμβριο ή και πολύ αργότερα. Γι’αυτό το λόγο, ο σύλλογός μας θα ενημερώνει τους παρελθόντες μήνες με όσες αποφάσεις ελήφθησαν στους μήνες αυτούς, αλλά αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο με μεγάλη καθυστέρηση στους επόμενους μήνες.

Ο ιστοχώρος του συλλόγου μας διαρκώς εμπλουτίζεται με πολύτιμο ενημερωτικό υλικό για τους δημότες – πολίτες, καθώς και με νέες υπηρεσίες ενημέρωσης, πολλές εκ των οποίων πρωτότυπες – εναλλακτικές, προσφέροντάς στους επισκέπτες του τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες ενημέρωσης σε ένα λειτουργικό και εμφανίσιμο περιβάλλον. Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλό «σερφάρισμα» στον ιστοχώρο μας.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: