ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απαράδεκτη επίθεση του Δημάρχου Σαρωνικού και στοχοποίηση του συλλόγου και του προέδρου μας για τις χρήσεις γης στη Σαρωνίδα – Η απάντηση μας

cropped-enotita-saronikou.jpgΣε αβάσιμους και απαξιωτικούς ισχυρισμούς προέβη ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γ. Σοφρώνης, όταν, στα πλαίσια συνέντευξης (δείτε εδώ), ρωτήθηκε από τον διαχειριστή του ιστοχώρου paraktios.gr, Αγαμέμων Ξυγκάκη,  σχετικά με το έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας (στο εξής Υ.ΠΑ.Π.ΕΝ.), το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο του συλλόγου μας και με το οποίο διαμηνύεται στο Δήμο Σαρωνικού, ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει τη μελέτη, που προωθεί ο Δήμος για τις χρήσεις γης στη Σαρωνίδα (δείτε εδώ αναλυτικά το δημοσίευμα). Η αμηχανία του και ο εκνευρισμός του ήταν έκδηλα από τις απαντήσεις που έδωσε και ιδίως από την απαράδεκτη επίθεση που εξαπέλυσε κατά του συλλόγου μας «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ» και προσωπικά κατά του προέδρου του συλλόγου μας, Δημήτρη Κλούρα, επιχειρώντας να τον στοχοποιήσει και να τον θέσει απέναντι στους επιχειρηματίες της περιοχής. Αυτονόητο είναι, ότι ο σύλλογός μας δεν ήταν δυνατό να αφήσει αναπάντητους τους απαράδεκτους και αβάσιμους ισχυρισμούς του Δημάρχου, πολλώ δε μάλλον, όταν περιέχουν απαξιωτικούς ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς και επιδιώκουν τη στοχοποίηση του συλλόγου μας και του προέδρου του.

Δείτε το βίντεο από το 10ο΄λεπτό

Ειδικότερα, σε σχέση με τους ισχυρισμούς του δημάρχου, με αφορμή τις ερωτήσεις, που δέχθηκε, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1) Αρχικά, ο δήμαρχος επιχείρησε να απαξιώσει αυτό καθ’αυτό το ίδιο το έγγραφο του Υπουργείου, ισχυριζόμενος, ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό έγγραφο, που δεν απευθύνεται στο Δήμο Σαρωνικού, και ότι δεν έχει κάποια αξία, διότι δεν προκλήθηκε από κάποια ενέργεια του Δήμου ή του μελετητή, στον οποίο έχει αναθέσει ο Δήμος τη μελέτη για τις χρήσεις γης στη Σαρωνίδα. Κατέληξε δε να εμφανίσει το έγγραφο, ως προϊόν «σύγχυσης», που δήθεν προκάλεσε ο σύλλογός μας στο ΥΠΕΚΑ («Το έγγραφο αυτό δεν το έχουμε στην κατοχή μας, διότι αυτό το έγγραφο, που το είδα και εγώ από μέσα ενημέρωσης, είναι ένα εσωτερικό έγγραφο από το Υπουργείο προς το Υπουργείο. … Το έγγραφο δεν έχει φθάσει στο Δήμο ακόμη. Αυτό είναι ένα έγγραφο, το οποίο δεν απαντάει ούτε κανένα ερώτημα του Δήμου, ούτε των μελετητών σε σχέση με τον καθορισμό χρήσεων γης. Τώρα, το ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σύγχυση με το ότι κάποιοι εσκεμμένα να προσπαθούν να πυρπολήσουν αυτή τη διαδικασία, την οποία έχει ξεκινήσει ο Δήμος να υλοποιεί, δηλαδή τον καθορισμό χρήσεων γης στη Σαρωνίδα για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η τοπική κοινωνία …»).

Σε αντίθεση με τους αβάσιμους ισχυρισμούς του δημάρχου, το αληθές είναι, ότι το έγγραφο του ΥΠΑΠΕΝ, το οποίο ο σύλλογός μας έχει δημοσιοποιήσει εξαρχής στον ιστοχώρο του, φέρει κοινοποίηση στο Δήμο Σαρωνικού (στο τέλος παραθέτουμε εκ νέου το έγγραφο). Η δε έκδοσή του προκλήθηκε, κατόπιν εγγράφου αιτήματος του συλλόγου μας στις αρχές Ιανουαρίου 2016 προς την αρμόδια για το θέμα Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, η οποία το διαβίβασε άμεσα στην αρμόδια διεύθυνσή της, προκειμένου να αποφανθεί επί των διαλαμβανομένων σ’αυτό. Επισημαίνουμε, ότι στην αίτησή μας, αναφέραμε το πλήρες ιστορικό του θέματος των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα και καταθέσαμε συνημμένως όλα τα σχετικά με το θέμα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της οριστικοποιημένης μελέτης, που ήταν να έλθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού (είχε ήδη γνωμοδοτήσει θετικά γι’αυτήν το τοπικό συμβούλιο της Σαρωνίδας). Όπως και στο ίδιο το έγγραφο του Υπουργείου ρητώς επισημαίνεται, υπήρξε και προφορική, πέραν της εγγράφου, ενημέρωση του Δήμου Σαρωνικού, ότι η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου δεν πρόκειται να εγκρίνει τη μελέτη, διότι δεν είχε προηγηθεί σύνταξη Τοπικού Χωρικού Σχεδίου («Μετά τα παραπάνω θεωρούμε, όπως και προφορικά έχουμε ενημερώσει το Δήμο Σαρωνικού, ότι δεν είναι δυνατή η προώθηση για έγκριση της μελέτης αναθεώρησης χρήσεων γης που εκπονήθηκε πριν την έγκριση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 7 του Ν. 4269/2014″).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, η αρμόδια για την τελική έγκριση της μελέτης υπηρεσία του Υ.ΠΑ.Π.ΕΝ. είχε ήδη ενημερώσει προφορικώς το Δήμο Σαρωνικού, ότι δεν έχει ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες για το ζήτημα των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα αποφεύγει η δημοτική αρχή να φέρει προς έγκριση τη μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια του δημάρχου να απαξιώσει το έγγραφο του Υπουργείου, πέραν από απαράδεκτη, είναι προφανές, ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά πρόσκαιρους επικοινωνιακούς στόχους μέχρι να δουν τί θα κάνουν με τη μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, σ’ό,τι αφορά στο Υπουργείο και στο σύλλογό μας, ουδεμία σύγχυση υφίσταται. Αντιθέτως, σύγχυση διαπιστώνουμε στο Δήμαρχο.

2) Μετά την απόπειρα απαξίωσης του εγγράφου, ο Δήμαρχος επιχείρησε να απαξιώσει το σύλλογό μας, τον πρόεδρο του συλλόγου μας, Δημήτρη Κλούρα, αλλά και όσους αντιτίθενται στην απόπειρα της δημοτικής αρχής να επιβάλει τη μεταβολή των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα και μάλιστα με έναν παντελώς απαράδεκτο και μη σύμφωνο με τη νομοθεσία και με τη νομολογία του ΣτΕ, αλλά και με τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών τρόπο. Συγκεκριμένα, επιχείρησε να εμφανίσει τις αντιδράσεις στα σχέδια του ιδίου και του προκατόχου του, ως αντιδράσεις μίας μικρής μόνο ομάδας 15 έως 20 το πολύ ατόμων, η οποία δήθεν έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση και επιθυμία της πλειοψηφίας των κατοίκων της Σαρωνίδας («… μπορεί να υπάρχει κάποια σύγχυση με το ότι κάποιοι εσκεμμένα να προσπαθούν να πυρπολήσουν αυτή τη διαδικασία, την οποία έχει ξεκινήσει ο Δήμος να υλοποιεί, δηλαδή τον καθορισμό χρήσεων γης στη Σαρωνίδα για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η τοπική κοινωνία ... Βεβαίως θα προχωρήσει και είμαστε εδώ να το στηρίξουμε να προχωρήσει γιατί είναι ανάγκη των κατοίκων της περιοχής την οποία τη ζητούν οι ίδιοι οι κάτοικοιΜία ομάδα των 15 – 20 που θέλει να σταθεί απέναντι μπορεί να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, αλλά δεν πιστεύω ότι θα πετύχει στο τέλος πολλά πράγματα»).

Πλην όμως, σε αντίθεση με τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Δημάρχου, η αντίδραση ήταν και είναι της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Σαρωνίδας. Υπενθυμίζουμε στο Δήμαρχο, ότι 1.100 περίπου κάτοικοι της Σαρωνίδας αντιτάχθηκαν ενυπογράφως στους απαράδεκτους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής (όχι απλώς προφορικώς, αλλά εγγράφως και ενυπογράφως), δηλώνοντας παράλληλα, όχι μόνο την αντίθεσή τους, αλλά και ποια είναι η βούλησή τους σε σχέση με τις χρήσεις γης. Εάν μάλιστα είχε δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος οι υπογραφές θα ήταν πολύ περισσότερες. Όταν, λοιπόν, κάποιος υποβιβάζει τους 1.100 κατοίκους της Σαρωνίδας σε μικρή ομάδα 15 έως 20 ατόμων, τότε, είτε υπάρχει σύγχυση από τη δική του πλευρά, είτε απαράδεκτη σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, υποδηλώνει έντονα αντιδημοκρατική συμπεριφορά η εκ μέρους του Δημάρχου απαξίωση της ενυπόγραφης αντίδρασης 1.100 κατοίκων της Σαρωνίδας. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι δεκάδες πολιτών (ούτε δέκα, ούτε είκοσι), με έγγραφό τους είχαν απευθυνθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο επρόκειτο να αποφανθεί για την επίμαχη μελέτη. Το εν λόγω έγγραφο, όπως προκύπτει από το σχετικό βίντεο (δείτε εδώΠΡΟΣΟΧΗ: λόγω τεχνικού προβλήματος στο βίντεο, προηγείται το β΄ μέρος της συζήτησης), δεν δηλώθηκε, εάν και κατά πόσο διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και δεν αναγνώσθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι αντιδράσεις των παρόντων στη δημόσια συνεδρίαση πολιτών ήταν έντονες και δικαιολογημένες, αποτρέποντας το χειρότερο σενάριο, που προωθούσε η δημοτική αρχή. Όποιος δει το σχετικό βίντεο, όπως και όλα τα βίντεο (δείτε εδώ τα βίντεο), που αφορούν το ζήτημα των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα, θα διαπιστώσει την καθολική αντίδραση των κατοίκων της Σαρωνίδας.

Σε κάθε περίπτωση, προκαλούμε το Δήμαρχο να δημοσιεύσει τυχόν έγγραφα κατοίκων της Σαρωνίδας, από τα οποία να προκύπτει η δήθεν βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων της για μεταβολή του καθεστώτος των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα. Εμείς γνωρίζουμε ήδη 1.100 περίπου κατοίκους, που έχουν αντιταχθεί στους απαράδεκτους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, όπως και τις αντιδράσεις του Συνεταιρισμού Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Προκαλούμε, επίσης, το Δήμαρχο να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των καταγγελιών, που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται για καταστήματα στη Σαρωνίδα, που έχουν αδειοδοτηθεί από την δημοτική αρχή και φέρονται, σύμφωνα με τις καταγγελίες, να παραβιάζουν συστηματικά το νόμο. Τέλος, τον προκαλούμε να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις αυτοψίας της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής, που εκ του νόμου πρέπει να κοινοποιούνται στο Δήμο για τις κατά νόμο ενέργειές του.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πώς ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταβολή του καθεστώτος των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα. Ποιος, επιτέλους τη ζήτησε; Πώς προκύπτει, ότι αποτελούσε αίτημα των κατοίκων, όπως αβάσιμα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος στη συνέντευξή του; Ενδεχομένως, η απάντηση να βρίσκεται στα σχετικά βίντεο της παρουσίασης της αρχικής μελέτης (δείτε εδώ) και της αρχικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (δείτε εδώ), αλλά και στο ίδιο το προεκλογικό φυλλάδιο της παράταξης του Δημάρχου, όπου ρητώς κάνει αναφορά σε νομιμοποίηση καταστημάτων (δείτε εδώ).

3) Το τρίτο σκέλος της προσπάθειας του Δημάρχου ήταν η στοχοποίηση του συλλόγου μας και ιδίως του προέδρου του, Δημήτρη Κλούρα, αλλά και η πλήρης διαστρέβλωση της άποψης του συλλόγου μας, την οποία έχει εκφράσει ο πρόεδρος, αλλά και έχει υιοθετηθεί εγγράφως και ενυπογράφως από 1.100 περίπου κατοίκους της Σαρωνίδας (δείτε εδώ και εδώ, καθώς και το κείμενο, που έχουν υπογράψει περί τους 1.100 κάτοικοι της Σαρωνίδας: ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ). Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί που διατύπωσε ο Δήμαρχος σε σχέση με τον κ. Κλούρα, τον οποίο έφθασε να αποκαλεί, ως «εχθρό», αλλά και οι ισχυρισμοί του, ότι προκαλεί «σύγχυση», ότι είναι ενάντιος στην ανάπτυξη και στους επιχειρηματίες της Σαρωνίδας, των οποίων δήθεν επιθυμεί να κλείσει τις επιχειρήσεις τους, αποτελούν απαράδεκτη στοχοποίηση, για την οποία τον καθιστούμε υπεύθυνο για ό,τι συμβεί («Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, επειδή ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι οι εχθροί της συγκεκριμένης διαδικασίας που ακολουθείται στη Σαρωνίδα, αντιλαμβανόμαστε ή φανταζόμαστε τουλάχιστον και ποιος έχει προκαλέσει ένα τέτοιο έγγραφο. Μας αφήνει παγερά αδιάφορους αυτή η στάση …. Είναι συγκεκριμένοι και τους γνωρίζει όλη η Σαρωνίδα ούτως ή άλλως. Είναι εχθροί αυτής της ενέργειας. … Ούτως ή άλλως με τον κ. Κλούρα αντιπαρατεθήκαμε ανοιχτά και δημόσια στο τοπικό συμβούλιο της Σαρωνίδας, όταν εξετάζαμε τις ενστάσεις, όπου ο κ. Κλούρας, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε να κλείσουν όλα τα μαγαζιά. Αυτό μας είπε ευθέως. Εάν θέλει να κλείσει τα μαγαζιά μπορεί να το προσπαθήσει, αλλά θα βρει εμένα απέναντι»).

Η θέση του συλλόγου μας είχε εκφραστεί στην ένστασή του (Ιούλιος 2014), η οποία έχει δημοσιοποιηθεί στον ιστοχώρο μας (δείτε εδώ) και στην οποία παραπέμπουν οι περίπου 1.100 κάτοικοι της Σαρωνίδας στις δικές τους ενστάσεις (ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ) Τόσο ο σύλλογός μας, όσο και ο πρόεδρος του συλλόγου μας, Δημήτρης Κλούρας, είναι υπέρ της νόμιμης επιχειρηματικότητας και κατά του καθεστώτος ομηρίας, το οποίο οι τοπικές αρχές έχουν διαχρονικά  δημιουργήσει σε βάρος επιχειρηματιών στη Σαρωνίδα, δια της διαρκούς αδειοδότησης καταστημάτων στην εντός σχεδίου περιοχή της Σαρωνίδας, όταν οι χρήσεις γης σ’αυτήν την περιοχή δεν το επιτρέπουν, αλλά αντιθέτως το επιτρέπουν στην ειδική γι’αυτό το σκοπό περιοχή Ζ της Σαρωνίδας (η περιοχή μεταξύ της οδού Γαλαναίων και της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου), αλλά και όταν οι υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου έχουν ενημερώσει σχετικώς και τις τοπικές αρχές να μην εκδίδονται άδειες καταστημάτων στην εντός σχεδίου περιοχή της Σαρωνίδας. Είναι, επίσης, υπέρ της νομιμότητας και της προστασίας της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Σαρωνίδας, καθώς και των άλλων περιοχών του Δήμου, μίας νομιμότητας, που διαρκώς καταπατάται με διαφόρους τρόπους, με αντίστοιχες συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών – δημοτών. Υπενθυμίζουμε, για παράδειγμα, στο Δήμαρχο την ανομία και την ασυδοσία, που επικρατεί στις παραλίες του Δήμου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που βλάπτει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, αλλά και ζημιώνει νόμιμες επιχειρήσεις του Δήμου (πρόκειται για έναν προφανή αθέμιτο ανταγωνισμό).

Σε κάθε περίπτωση, ο σύλλογός μας και ο πρόεδρός του δεν έχουν προκαλέσει ή επιδιώξει μέχρι στιγμής το κλείσιμο οιασδήποτε επιχείρησης στη Σαρωνίδα, ούτε έχουν στραφεί κατά συγκεκριμένου καταστήματος. Αντιθέτως, όπως έχουμε πληροφορηθεί και διαπιστώσει, η ίδια η δημοτική αρχή σφράγισε το περίπτερο στην πλατεία της Σαρωνίδας (δείτε εδώ), που εξυπηρετούσε τους κατοίκους της, αλλά και τους λουομένους, χωρίς, εάν δεν κάνουμε λάθος, να προκαλεί προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Σαρωνίδα, για τις οποίες υφίστανται καταγγελίες.

Σ’ό,τι δε αφορά στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της Σαρωνίδας, την οποία αναφέρει ο Δήμαρχος, παραπέμπουμε στο σχετικό βίντεο, από το οποίο προκύπτουν, όχι μόνο όσα πράγματι ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου μας, αλλά και η αντίδραση των παρισταμένων κατοίκων, καθώς και η απαράδεκτη – απαξιωτική συμπεριφορά του Δημάρχου προς μία παρισταμένη κάτοικο της Σαρωνίδας. Επισημαίνουμε δε, ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν αφορούσε κάποια διαδικασία δημοσίου διαλόγου, καθότι δεν προβλεπόταν η πρόσκληση και η συμμετοχή των πολιτών. Ως εκ τούτου, η όποια παράθεση απόψεων και διαλόγου ήταν αδύνατη, λόγω των συνεχών περιορισμών και διακοπών. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος αποσιωπά το γεγονός, ότι στη Σαρωνίδα, εδώ και δεκαετίες, έχει χωροθετηθεί η ειδική ζώνη Ζ (η περιοχή μεταξύ της οδού Γαλαναίων και της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου) για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Σαρωνίδας, αλλά και την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο οικιστικός χαρακτήρας της εντός σχεδίου περιοχής της Σαρωνίδας (αποκλειστική κατοικίας). Αντίστοιχη ζώνη υπάρχει και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου. Σ’αυτήν, λοιπόν, τη ζώνη έπρεπε η δημοτική αρχή να ενθαρρύνει τους όποιους επιχειρηματίες να επενδύσουν και να τους διευκολύνει, σύμφωνα με το νόμο, γι’αυτό το σκοπό. Αντιθέτως, η δημοτική – τοπική αρχή συνεχίζει να εγκρίνει άδειες στην εντός σχεδίου περιοχή της Σαρωνίδας. Όλα αυτά ειπώθηκαν – επισημάνθηκαν από τον κ. Κλούρα στην επίμαχη συνεδρίαση, αλλά ο δήμαρχος σκοπίμως τα αποσιωπά στη συνέντευξή του, επιχειρώντας να διαστρεβλώσει τις απόψεις του συλλόγου μας και του προέδρου του (γ’αυτόν εξάλλου το λόγο ο διαχειριστής του ιστοχώρου paraktios.gr, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση και τη βιντεοσκοπούσε, επεσήμανε στον δήμαρχο, ότι δεν μετέφερε ορθά την άποψη του κ. Κλούρα)!

4) Από τους ισχυρισμούς του δημάρχου δεν έλειψε και η πλήρης εκ μέρους του διαστρέβλωση των όσων προβλέπει ο νόμος. Συγκεκριμένα, ισχυρίσθηκε, ότι είναι εσφαλμένα όσα αναφέρονται στο έγγραφο του Υπουργείου περί ανάγκης για προηγούμενη σύνταξη Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, διότι δήθεν αυτό αφορά την περίπτωση τροποποίησης των χρήσεων γης και όχι την περίπτωση του καθορισμού χρήσεων γης, που επιδιώκει ο Δήμος («Δεν απαιτείται ΤΧΣ για τον καθορισμό χρήσεων γης, απαιτείται για την τροποποίηση χρήσεων γης. Υπάρχουν διαφορές εδώ, αλλά δεν θα μπω σ’αυτήν την αντιπαράθεση εδώ»). Παράλληλα, ισχυρίσθηκε, ότι η μελέτη είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία και ότι θα εγκριθεί («… εξελίσσεται με πλήρη νομιμότητα και εμείς πιστεύουμε, ότι θα εγκριθεί αυτή η μελέτη του καθορισμού των χρήσεων γης της Σαρωνίδας»).

Πλην όμως, πέραν του γεγονότος, ότι δεν τίθεται θέμα ουσιαστικής διαφοροποίησης μεταξύ καθορισμού και τροποποίησης χρήσεων γης, στο άρθρο 7 παρ. 1 του Ν. 4269/2014, που αφορά στο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, ρητώς αναφέρεται, ότι συντάσσεται, όταν πρόκειται και για καθορισμό χρήσεων γης Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν σύνολα κειμένων και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται οι γενικές χρήσεις γης, οι γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α.»). Είτε, λοιπόν, σκοπίμως διαστρέβλωσε τις προβλέψεις του νόμου, είτε έχει πλήρη άγνοια του περιεχομένου του. Σ’ό,τι δε αφορά στα περί νομίμου διαδικασίας και περί τελικής έγκρισης της μελέτης, έρχεται η ίδια η αρμόδια Υπηρεσία, η οποία θα κληθεί να δώσει την οριστική έγκρισή της και λέει ευθέως, προφορικώς και εγγράφως, στο Δήμο Σαρωνικού, ότι η διαδικασία δεν είναι σύννομη, διότι δεν έχει συνταχθεί προηγουμένως Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και ότι γι’αυτόν το λόγο δεν πρόκειται να την εγκρίνει («Μετά τα παραπάνω θεωρούμε, όπως και προφορικά έχουμε ενημερώσει το Δήμο Σαρωνικού, ότι δεν είναι δυνατή η προώθηση για έγκριση της μελέτης αναθεώρησης χρήσεων γης που εκπονήθηκε πριν την έγκριση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 7 του Ν. 4269/2014″)! Προς τί, λοιπόν, αυτή η, κατ’αρχήν λεκτική, επιμονή του; Δεν βλάπτει έναν πολιτικό να αναγνωρίζει τα λάθη του και να προσπαθεί να τα διορθώσει. Πρόκειται, ωστόσο για ένα λάθος, αξίας περί τα 144.000 ευρώ, που επιβαρύνει όλους τους δημότες Σαρωνικού και τα οποία πρέπει να επιστραφούν στα ταμεία του Δήμου.

5) Ολοκληρώνοντας, επισημαίνουμε, ότι αβάσιμοι είναι και οι ισχυρισμοί του Δημάρχου, ότι είναι υπέρ του διαλόγου, ότι επιθυμεί την αντίθετη άποψη, κλπ. Κατ’αρχήν δεν τίθεται θέμα διαλόγου, όταν έχει προαποφασίσει η δημοτική αρχή τη μεταβολή του καθεστώτος των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και να έχουν ακολουθηθεί οι διαδικασίες των άρθρων 76 και 86 παρ. 5 και του Ν. 3852/2010. Της απόφασης για τη μεταβολή του καθεστώτος των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα και για την ανάθεση της σχετικής μελέτης δεν προηγήθηκε ο παραμικρός διάλογος, η παραμικρή διαβούλευση. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Σαρωνίδας, όπως και των συλλόγων της περιοχής, αγνοούσαν τα πάντα και στην κυριολεξία αιφνιδιάστηκαν, όταν το πληροφορήθηκαν, για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο του 2014 (δείτε εδώ και εδώ).

Κατά δεύτερο λόγο, ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν σεβάστηκαν τις υπογραφές των 1.100 περίπου κατοίκων της Σαρωνίδας. Δεν έγιναν σεβαστοί ούτε καν οι δεκάδες δημότες, που απευθύνθηκαν εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο, των οποίων οι έγγραφες αντιρρήσεις αποσιωπήθηκαν και, σε κάθε περίπτωση, δεν αναγνώσθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (δείτε εδώ).

Τέλος, υπενθυμίζουμε, ότι ο Δήμαρχος είναι αντίθετος με την ιδέα των δημοψηφισμάτων και αυτήν την αντίθεσή του εκδήλωσε με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο, όταν κατά την προεκλογική περίοδο ο σύλλογός μας τον είχε καλέσει, όπως και τους υπολοίπους υποψηφίους δημάρχους, σε εκδήλωση, με θέμα τα δημοψηφίσματα (δείτε εδώ), στην οποία θα διατύπωνε την άποψή του (είτε θετική είτε αρνητική στα δημοψηφίσματα). Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος, που όχι μόνο απουσίασε επιδεικτικά, αλλά και δεν ενημέρωσε προηγουμένως για την τυχόν αδυναμία ή την τυχόν άρνησή του να παραστεί, αλλά και να ευχαριστήσει για την πρόσκληση (ο κ. Μπιθυμήτρης, που επίσης απουσίασε, μας απέστειλε e-mail, όπου ενημέρωνε για την αδυναμία του να παραστεί στην εκδήλωση, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσής του). Έτσι, λοιπόν, αντιλαμβάνεται το διάλογο και τη δημοκρατία ο Δήμαρχος. Η δε εκλογή του δεν αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία. Τα ίδια λένε όλοι δήμαρχοι και όλες οι κυβερνήσεις, που στο τέλος όμως καταψηφίζονται από το λαό και δεν τους ανανεώνουν τη θητεία τους.

Αυτά προς το παρόν. Ελπίζουμε να μην προκληθούμε εκ νέου από το Δήμαρχο, αλλά και να αναγνωρίσει και να διορθώσει τα λάθη του. Αυτό θα είναι στα υπέρ του, εάν συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι λάθος του να προσωποποιεί τις αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο να στοχοποιεί πολίτες και συλλόγους.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

SKMBT_C22016051009480_0001

SKMBT_C22016051009480_0002

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: