ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χρήσεις γης Σαρωνίδας: Στοπ του Υ.Π.Α.ΠΕ.Ν. στη μελέτη, που παρήγγειλε ο Δήμος Σαρωνικού. Δικαίωση του συλλόγου μας και του κοινού αγώνα κατοίκων της Σαρωνίδας

cropped-enotita-saronikou.jpg

Κόλαφος για το Δήμο Σαρωνικού είναι το αριθμ. πρωτ. 5264/12-4-2016 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας (Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Τράπεζας Γης) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας (το παραθέτουμε στο τέλος), το οποίο κοινοποιείται στο Δήμο Σαρωνικού και αφορά στη μελέτη, που είχε παραγγείλει και προωθούσε ο Δήμος Σαρωνικού για τη μεταβολή των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα, παρά τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Σαρωνίδας και σε αντίθεση με τις προβλέψεις της νομοθεσίας, αλλά και της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο σύλλογός μας, σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες στη Σαρωνίδα, αλλά και στον ευρύτερο Δήμο Σαρωνικού, ξεκίνησε το 2014 μία εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων της Σαρωνίδας, αλλά και κατοίκων άλλων περιοχών του Δήμου Σαρωνικού με αντίστοιχο καθεστώς χρήσεων γης με αυτό της Σαρωνίδας (π.χ. Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου, οικισμός Α.Τ.Ε., κλπ), προκειμένου να αποτραπούν οι απαράδεκτοι σχεδιασμοί του Δήμου Σαρωνικού για μεταβολή των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι διακηρυγμένος στόχος της δημοτικής αρχής, υπό την πίεση τοπικών συμβούλων της Σαρωνίδας, αλλά και συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων, ήταν και είναι, κυρίως, η νομιμοποίηση των υφιστάμενων καταστημάτων επί της Λεωφόρου Σαρωνίδας, αλλά και σε εσωτερικές οδούς, αδιαφορώντας για τις προβλέψεις της νομοθεσίας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ταχθεί ενάντια σ’αυτήν την νομικά και επιστημονικά απαράδεκτη, όπως μεθοδεύτηκε, διαδικασία μεταβολής των χρήσεων γης (παραπέμπουμε και στο προεκλογικό φυλλάδιο του νυν δημάρχου, που αναφέρεται σε νομιμοποίηση καταστημάτων!). Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης των κατοίκων της Σαρωνίδας, αλλά και συνολικώς των κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού, υπήρξε και συλλογή υπογραφών. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι της Σαρωνίδας υπέγραψαν κείμενο – ένσταση, με το οποίο αντιτάχθηκαν στην επιχειρούμενη μεταβολή των χρήσεων γης, διατύπωσαν την πρότασή τους και παράλληλα, παρέπεμψαν στο κείμενο των ενστάσεων του συλλόγου μας.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή, αλλά και το τοπικό συμβούλιο της Σαρωνίδας, αγνόησαν επί της ουσίας τη βούληση των κατοίκων, αλλά και τα πλείστα νομικά επιχειρήματα, που προβλήθηκαν νομίμως και εμπροθέσμως, συνεχίζοντας τη διαδικασία μεταβολής των χρήσεων γης και μάλιστα με τη διαδικασία, που είχαν εξαρχής δρομολογήσει. Παράλληλα, ο Δήμαρχος και γενικώς η δημοτική αρχή αγνόησαν και τη γνωμοδοτική κρίση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε το 2014 ενάντια στη διαδικασία μεταβολής των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα και στη σχετική μελέτη. Οι δε γνωμοδοτικές αποφάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης, ουδέποτε αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου!

Ο σύλλογός μας, ωστόσο, δεν πτοήθηκε και συνέχισε να ενημερώνει και να ενεργεί προς την κατεύθυνση αποτροπής μίας μη αποδεκτής και άκρως προβληματικής διαδικασίας μεταβολής των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα. Το ίδιο ίσχυσε και για άλλους ενεργούς πολίτες στη Σαρωνίδα. Σ’αυτά τα πλαίσια ο σύλλογός μας απευθύνθηκε κατ’ευθείαν στην καθ’ύλην αρμόδια υπηρεσία του Υ.Π.Α.ΠΕ.Ν., η οποία και θα εκκαλείτο στο μέλλον να δώσει την οριστική έγκριση της προωθούμενης από το Δήμο Σαρωνικού μελέτης.

Σε απάντηση η αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑ.ΠΕ.Ν., αφενός επιβεβαιώνει τα βασικά σημεία των ενστάσεων του συλλόγου μας, αλλά και ρητώς προειδοποιεί το Δήμο Σαρωνικού, ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει τη μελέτη αναθεώρησης χρήσεων γης, διότι εκπονήθηκε χωρίς να έχει εγκριθεί προηγουμένως Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 7 του Ν. 4269/2014. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός, ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑ.ΠΕ.Ν. ρητώς αναφέρει, ότι είχε ενημερώσει για τη θέση της το Δήμο Σαρωνικού και προφορικά («Μετά τα παραπάνω θεωρούμε, όπως και προφορικά έχουμε ενημερώσει το Δήμο Σαρωνικού, ότι δεν είναι δυνατή η προώθηση για έγκριση της μελέτης αναθεώρησης χρήσεων γης που εκπονήθηκε πριν την έγκριση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 7 του Ν. 4269/2014″).

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο σύλλογός μας απευθύνθηκε στην υπηρεσία του Υπουργείου στις αρχές Ιανουαρίου 2015 και ότι ο Δήμος Σαρωνικού, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 20-1-2016 αποφάσισε (αριθμ. απόφασης: 1/20-1-2016) την παράταση της όλης διαδικασίας μέχρι την 30-4-2016 (έχει παρέλθει αυτή η ημερομηνία), χωρίς να προκύπτει λόγος ουσίας και χωρίς να έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα το κείμενο της αποφάσεως στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, είναι εύλογη η υποψία μας, ότι πιθανότατα έπαιξε ρόλο γι’αυτήν την παράταση η προφορική προειδοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου και όχι όσα αόριστα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (δείτε το βίντεο από το 18.30′ λεπτό).

Σε κάθε περίπτωση, στο επίμαχο έγγραφο ρητώς επισημαίνεται, για πολλοστή φορά, ότι, τόσο το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Σαρωνίδας, όσο και ο Δήμος Σαρωνικού, είχαν ενημερωθεί με υπηρεσιακά έγγραφα για το καθεστώς των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα και με ποίο τρόπο αυτές θα ήταν νομικά εφικτό (όπου αυτό επιτρέπεται) να μεταβληθούν («Η Υπηρεσία μας είχε ενημερώσει την πρώην Κοινότητα Σαρωνίδας (σχετικό 3) ότι είναι δυνατό να καθορισθούν χρήσεις γης στην περιοχή μετά από μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου»). Ωστόσο, τόσο το τότε κοινοτικό συμβούλιο Σαρωνίδας, όσο και η δημοτική αρχή Σαρωνικού, αγνόησαν αυτές τις υποδείξεις της υπηρεσίας, η οποία και έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση της όποιας μελέτης αλλαγής των χρήσεων γης. Όλα αυτά εμείς τα είχαμε εγκαίρως, τόσο προφορικώς, όσο και εγγράφως, επισημάνει. Η δε συμπεριφορά των τοπικών αρχόντων και της δημοτικής αρχής ήταν δυστυχώς απαξιωτική προς την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Χαρακτηριστικά είναι και τα βίντεο των σχετικών συνεδριάσεων, τόσο του τοπικού συμβουλίου, όσο και του δημοτικού συμβουλίου (δείτε εδώ και εδώ).

Επισημαίνουμε δε, ότι γι’αυτήν τη μελέτη, για την οποία η ίδια η αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑ.ΠΕ.Ν. αναφέρει, ότι δεν πρόκειται να την εγκρίνει για τους λόγους, τους οποίους αναφέρει, επιβαρύνθηκε το σύνολο των δημοτών του Δήμου Σαρωνικού με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (τουλάχιστον 144.000 ευρώ). Ως εκ τούτου, αυτό το χρηματικό ποσό πρέπει άμεσα να επιστραφεί στα ταμεία του Δήμου. Τον τρόπο να τον βρουν οι υπαίτιοι για την κίνηση και την έγκριση της σχετικής διαδικασίας σχετικά με τη μελέτη, όπως και για την εκταμίευσή του. Είναι, επίσης, απαράδεκτο το φαινόμενο του τελευταίου ενάμισι έτους να δίδονται προεγκρίσεις αδειών για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά παράβαση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος ως προς τις χρήσεις γης και τις εν γένει πολεοδομικές διατάξεις. Πολλοί δε επιχειρηματίες, που επενδύουν ή επιθυμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους στη Σαρωνίδα και στις περιοχές, όπου ισχύει το καθεστώς της αποκλειστικής κατοικίας (όχι στην περιοχή Ζ), ενδέχεται, με ευθύνη των τοπικών αρχόντων, που χορηγούν άδειες, να εγκλωβιστούν και να ζημιωθούν, όπως έχει συμβεί με τους περισσότερους επιχειρηματίες στην περιοχή.

Ως προς την ουσία του θέματος, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου επισημαίνει, ότι πρέπει να συνταχθεί και εγκριθεί Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 7 του Ν. 4269/2014. Για να συνταχθεί δε Τοπικό Χωρικό Σχέδιο πρέπει να υφίσταται υπερκείμενος στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός, με τις κατευθύνσεις του οποίου πρέπει να εναρμονίζεται το όποιο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (άρθρο 7 παρ. 2 του Ν. 4269/2014). Όλα αυτά δεν υφίστανται στην περίπτωση της Σαρωνίδας. Ούτως ή άλλως, το όποιο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο θα πρέπει να αφορά τις περιοχές της Σαρωνίδας, για τις οποίες δεν ισχύει το καθεστώς αποκλειστικής κατοικίας, διότι αυτό προστατεύεται, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Ν. 4269/2014 (βλ. και το άρθρο 33 παρ. 7), αλλά και την πάγια νομολογία του ΣτΕ.

Όπως, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς, τα πάντα είναι στον αέρα! Αναμένουμε, λοιπόν, τις δέουσες ενέργειες από τη δημοτική αρχή, η οποία πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της και να εναρμονισθεί με τις προβλέψεις του νόμου και της πάγιας νομολογίας του ΣτΕ, καθώς και με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υ.ΠΑ.ΠΕ.Ν.

Αυτό, ωστόσο, στο οποίο πρέπει οι πολίτες – δημότες να σταθούμε είναι, ότι, όταν συνδυάζονται η γνώση, με την ενότητα και την ομόνοια των πολιτών, με την ενιαία δράση και στόχευση και με την επιμονή και υπομονή, τότε, κατά κανόνα, οι μάχες κερδίζονται και στο τέλος ο ίδιος ο πόλεμος. Μία σημαντική μάχη κερδήθηκε. Συνεχίζουμε μέχρι την ολοκληρωτική επίτευξη του αρχικού στόχου: την αποτροπή μεταβολής των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα και την αποδοχή – υλοποίηση της πρότασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Σαρωνίδας, όπως έχει αποτυπωθεί σε κείμενο, που έχουν υπογράψει.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

SKMBT_C22016051009480_0001

 

SKMBT_C22016051009480_0002

 

Δημοτικό Συμβούλιο, 15-10-2014, ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ. ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ BINTEO  ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ Β ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΞΕΚΙΝΆΕΙ ΣΤΟ 40 min. ( Ευχαριστούμε για τη κατανόηση)

Συνεδρίαση τοπικού συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας Σαρωνίδας (25-09-2014)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΚ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Β1 ΦΑΣΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

1) ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΣΑΒΒΑΤΟ, 25-1-2014 (10:30), ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ

2) ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ (VIDEO)

3) Η “ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ” ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 1-2-2014 (12:00), ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ

4) ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ” (VIDEO)

5) ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 8-2-2014 (11:00), Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

6) ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ

7) ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ

8) ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΚΟΙΝΗ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ

 9) ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ: ΟΙ “ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ” ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

10) ΛΗΓΕΙ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ. Ο ΔΗΜΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

11) ΣΑΡΩΝΙΔΑ SOS. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ ΣΕ “ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΩΣ” ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

1 Trackback / Pingback

  1. ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ: Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΣ «ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΠΟ» – ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: