ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόλυτα επιτυχημένη η εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής («Ημέρα της Γης») στις Αλυκές Αναβύσσου (βίντεο)

enotita saronikouΜεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση στις αλυκές Αναβύσσου την περασμένη Παρασκευή (22-4-2016), που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) και το Μουσείο Προβολής Μικρασιατικού Πολιτισμού, που ίδρυσε ο αείμνηστος Μάκης Αγκούτογλου και συνεχίζουν επάξια τη λειτουργία του οι κόρες του, Μαρία και Όλγα Αγκούτογλου. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, στα πλαίσια εορτασμού της «Ημέρας της Γης», αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό σταθμό της ενημερωτικής εκστρατείας, που ξεκίνησε πριν λίγα μόλις χρόνια  και εντείνεται πλέον, με την αγαστή συνεργασία συλλόγων, ενεργών πολιτών, όπως η Ήρα Θεοφίλου, η Μάνια Βρανοπούλου και πολλοί άλλοι, καθηγητών, όπως ο Ανδρέας Καράμπελας, και διευθυντών σχολείων της περιοχής, δημοτικών συμβούλων, όπως ο Μανώλης Χαρίτος, κρατικών φορέων, όπως το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., και περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Ε.Ο.Ε. Η προσθήκη – συμμετοχή πλέον και του Μουσείου Προβολής Μικρασιατικού Πολιτισμού «Μάκης Αγκούτογλου» αποτελεί έναν ακόμη πολύτιμο σύμμαχο σ’αυτήν τη συλλογική προσπάθεια. Όταν υπάρχει βούληση, καλή θέληση και συλλογική προσπάθεια, τότε οι στόχοι επιτυγχάνονται και μάλιστα πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Έπεται συνέχεια …

Ως σύλλογος, ευχαριστούμε θερμά όλους όσους προσπάθησαν για την επιτυχία αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης, την οποία κάλυψε με εξαιρετικό τρόπο ο Αγαμέμνων Ξυγκάκης, διαχειριστής του ιστοχώρου paraktios.gr

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΠΗΓΗhttp://paraktios.gr

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ. Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΙΣ 22/4/16. VIDEO

Κάτι περισσότερο από ικανοποιημένοι πρέπει να έμειναν οι οργανωτές της εκδήλωσης ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ που έγινε στις Αλυκές Αναβύσσου την Παρασκευή 22/4/16. Παρότι μπορεί να φάνηκε απλή, ήταν μία δύσκολη Ομαδική δουλειά από διαφορετικές ειδικότητες και πιθανώς σημεία εκκίνησης αλλά όλα κατέτειναν σ΄ένα πολύ όμορφο για τους μαθητές βίωμα.  Επρόκειτο περί απλοποιημένης επιστημονικής επίσκεψης στις Αλυκές  στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκστρατείας για την ανάδειξη του ιδιαίτερου τόπου των Αλυκών, με το ΕΛΚΕΘΕ, την Ορνιθολογική και το Αρχείο Αγκούτογλου, για την τοπική Ιστορία.
Πάνω από 150 μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν με τους δασκάλους και καθηγητές τους για να γνωρίσουν και να ακούσουν από κοντά για την  ιστορία των Αλυκών Αναβύσσου, να κάνουν Ορνιθοπαρατήρηση και περπατώντας να γνωρίσουν την χλωρίδα των Αλυκών.

Για την εκδήλωση, όχι μόνον είχε ενημερωθεί η ΕΤΑΔ αλλά είχε προσκληθεί για να συμμετάσχει κάτι όμως που δεν έγινε. Θετική εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του Υπευθύνου του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σαρωνικού, Απόστολου Χατζηδήμου που μαζί με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Άρια Χήνου, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συζήτησαν με τους επιστήμονες και τους οργανωτές και κράτησαν σημειώσεις.

Τρία «περίπτερα» αποτελούσαν το κορμό της εκδήλωσης καθώς όλοι οι μαθητές πέρασαν και από τα τρία στάδια αρχίζοντας από το πρώτο, όπου εκεί τους καλωσόριζε η Μάνια Βρανοπούλου, τους εξηγούσε  για την αξία του αλατιού και τους πρόσφερε «ψωμί και αλάτι» για να δέσει η γνωριμία τους.  Στη συνέχεια οι αδελφές Μαρία και Όλγα Αγκούτογλου, από το Μουσείο Προβολής Μικρασιατικού Πολιτισμού Αναβύσσου «ΜΑΚΗΣ ΑΓΚΟΥΤΟΓΛΟΥ» , ανέλαβαν να παρουσιάσουν την  ιστορία των ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, με σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες και κείμενα από την λειτουργία και μετέπειτα το «σφράγισμα» των Αλυκών που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταλάβει γιατί έγινε.

Το επόμενο στάδιο αποτελούσε η  ορνιθοπαρατήρηση, όπου επιστήμονες της Ορνιθολογικής και του ΕΛΚΕΘΕ κατέδειξαν σε μικρούς και μεγάλους την αξία του υγρότοπου για τα πουλιά καθώς και μία σύντομη περιγραφή τους με ταυτόχρονη διανομή σχετικών εντύπων.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν Βιωματική ξενάγηση για τη χλωρίδα των Αλυκών από τον Βιολόγο Ευάγγελο Μπαλιούση, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Ανατολικής Αττικής.

ALYKES-24

ALYKES-25

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ευχαριστώ τον Αντρέα Καράμπελα για τις φωτο. -Paraktios-

ΠΗΓΗhttp://paraktios.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: