ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΝΕΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μετά το παράνομο και σχετικά πρόσφατο (από την άνοιξη του 2014) μπάζωμα των αλυκών Αναβύσσου, στο οποίο υπάρχει έμμεση εμπλοκή και σαφής ανοχή του Δήμου Σαρωνικού, ακολουθεί η διοργάνωση στις 13-9-2015 του Legion Run στο χώρο των αλυκών Αναβύσσου με την ευθεία πλέον εμπλοκή του Δήμου Σαρωνικού, ο οποίος εμφανίζεται, ως φιλοξενών τη διοργάνωση, εκδίδοντας μάλιστα και σχετική ανακοίνωση. Το τί είναι το Legion Run μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει, επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του. Επισημαίνουμε, ότι η συμμετοχή στο Legion Run προϋποθέτει την υπογραφή ρήτρας αποκλεισμού ευθύνης, διότι αυτή η συμμετοχή «συνιστά μια φυσικά προκλητική και επικίνδυνη δραστηριότητα που περιλαμβάνει τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού και/ή το θάνατο«. Όπως δε προκύπτει από τον δημοσιευμένο τιμοκατάλογο, το οικονομικό αντικείμενο είναι μεγάλο και σοβαρό (προβλέπεται είσοδος με εισιτήριο, χώρος στάθμευσης εντός των αλυκών με καταβολή αντιτίμου, κλπ!). Είναι προφανές, ότι θα απαγορεύεται η είσοδος σε όποιον δεν καταβάλει το αντίτιμο του εισιτηρίου. Ήδη έχει αποκλειστεί ο χώρος και έχουν μπει σχετικές πινακίδες. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει σχετικές εργασίες, που περιλαμβάνουν και εκτεταμένες εκσκαφές εντός του υγροτόπου των αλυκών Αναβύσσου, με αντίστοιχη οικολογική ζημία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ποιο είναι το νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στις αλυκές  Αναβύσσου (δείτε και εδώ):

Οι αλυκές Αναβύσσου χαρακτηρίστηκαν με το Ν. 4277/2014, ως «Υγρότοπος Α΄ Προτεραιότητας«, ο οποίος χρήζει άμεσης οριοθέτησης, αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης (βλ. άρθρο 20, παρ. 2γ, αα, περ. 1 του Παραρτήματος IX του Ν. 4277/2014). Προβλέπεται, επίσης, η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον χώρο του υγροτόπου των αλυκών. Αντ’αυτού και κατά παράβαση του νόμου ρίπτονται μπάζα, απορρίμματα και διοργανώνονται αγώνες, όπως αυτός της προσεχούς Κυριακής, με δυσμενέστατες συνέπειες για τον υγρότοπο των αλυκών Αναβύσσου, τη στιγμή μάλιστα, που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην περιοχή μεταναστευτικά πτηνά. Σ’ο,τι δε αφορά στη χλωρίδα της περιοχής, επισημαίνουμε, ότι περιλαμβάνει αρκετά σπάνια και προστατευόμενα είδη. Αντί, λοιπόν, να προστατευθεί και να αναδειχθεί ο υγρότοπος, ώστε να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και να αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης ειδικού και υψηλών οικονομικών δυνατοτήτων τουρισμού, ο Δήμος Σαρωνικού, η Περιφέρεια Αττικής και το Δημόσιο, διά της ΕΤ.Α.Δ., αδιαφορούν και συμβάλλουν, άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα, στη συστηματική υποβάθμιση αυτού του πολύτιμου για την περιοχή οικοτόπου.

Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αλυκών Αναβύσσου, επισημαίνουμε, ότι ένα μεγάλο τμήμα τους ανήκει ιδιοκτησιακά στον Ε.Ο.Τ. και η ΕΤ.Α.Δ. έχει τη διαχείριση και διοίκησή του και ένα, επίσης μεγάλο, τμήμα τους ανήκει ιδιοκτησιακά στην ΕΤ.Α.Δ. Ως εκ τούτου, η ΕΤ.Α.Δ., είτε ως διαχειριστής, είτε ως ιδιοκτήτης, έχει την κύρια ευθύνη σχεδόν επί του συνόλου των αλυκών Αναβύσσου (εξαιρείται ένα μικρό τμήμα, το οποίο ανήκει σε ιδιώτες).

Ενεργοί πολίτες του Δήμου Σαρωνικού, μεταξύ των οποίων μέλη και φίλοι του συλλόγου μας, αντέδρασαν, όπως και στην περίπτωση με τη ρίψη μπάζων στο χώρο των αλυκών Αναβύσσου (γι’αυτήν την περίπτωση θα επανέλθουμε με νέο άρθρο), αποστέλλοντας έγγραφη αίτηση στην ΕΤ.Α.Δ., με κοινοποίηση στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρ. Αλεξιάδη, στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και στο Αστυνομικό Τμήμα Αναβύσσου. Το περιεχόμενο της αίτησης είναι το ακόλουθο και αναμένουμε την άμεση εφαρμογή του νόμου:

 

ΕΠΕΙΓΟΝ

 

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΕΤ.Α.Δ.

 

Κοινοποίηση:         1) Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρ. Αλεξιάδη

                 2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας

3) Αστυνομικό Τμήμα Αναβύσσου

 

Α Ι Τ Η Σ Η

 

Με την από 6-5-2015 αίτησή μας, που έλαβε αριθμ. πρωτ. 3671/7-5-2015 καταγγείλαμε το παράνομο μπάζωμα του χώρου των αλυκών Αναβύσσου, αναγνωρισμένου υγροτόπου Α΄ προτεραιότητας, από την εταιρεία «Πρίσμα – Δομή Α.Τ.Ε., που στη συνέχεια, όπως έχουμε πληροφορηθεί, απορροφήθηκε από τη γνωστή εταιρεία INTRAKAT. Με την ίδια αίτηση ζητούσαμε αντίγραφα συγκεκριμένων εγγράφων, όπως η αίτηση του τότε δημάρχου του δήμου Σαρωνικού, αλλά και η τυχόν άδεια – συμφωνία της εταιρείας σας με την κατασκευαστική εταιρεία, καθώς και τις άμεσες ενέργειές σας για την απομάκρυνση των μπαζών και την εφαρμογή του νόμου.

Δυστυχώς, με την αριθμ. πρωτ. 3675/20-5-2015 απάντησή σας, η εταιρεία σας, που προορίζεται να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, απέφυγε σιωπηρά να μας δώσει τα αντίγραφα των εγγράφων που ζητήσαμε, αλλά και  εμφανίστηκε, ενώ παραδέχεται ότι γνωρίζει το θέμα και ότι υφίσταται παράνομη επιχωμάτωση, να μην επιθυμεί να επιδιώξει την άμεση εφαρμογή του νόμου, επικαλούμενη ότι δήθεν πρέπει προηγουμένως να λήξει η διοικητική διαδικασία μεταξύ της κατασκευαστικής εταιρείας και της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Μαρκοπούλου. Όμως αυτή η διοικητική διαδικασία δεν αφορά την εταιρεία σας και γενικά το Δημόσιο. Το ζήτημα είναι ότι καταστρέφεται ένας αναγνωρισμένος και προστατευτέος υγρότοπος, σύμφωνα με το ν. 4277/2014, ότι απαξιώνεται ένα σημαντικό ακίνητο του Δημοσίου που προορίζεται για κοινή χρήση των κατοίκων και των πολιτών προς αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και ότι, πέραν ημών των κατοίκων της περιοχής, ζημιώνεται και το ελληνικό Δημόσιο.

Στην παραπάνω παράνομη υποβάθμιση του περιβάλλοντος έρχεται πλέον να προστεθεί και μία ακόμη απαράδεκτη και επαπειλούμενη δραστηριότητα εντός του χώρου των αλυκών Αναβύσσου. Όπως πληροφορηθήκαμε από ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού (Συν. 1), στις 13-9-2015 πρόκειται να φιλοξενηθεί από τον ίδιο το Δήμο η διεθνής διοργάνωση Legion Run εντός του χώρου των αλυκών Αναβύσσου, δηλαδή εντός του υγροτόπου. Το τι είναι το Legion Run προκύπτει, όχι μόνο από την ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού, αλλά κυρίως από όσα οι ίδιοι οι οργανωτές δημοσιεύουν στο διαδίκτυο που σας επισυνάπτουμε. Από όσα δημοσιεύονται προκύπτει το μεγάλο οικονομικό αντικείμενο πίσω από αυτήν τη διοργάνωση (Συν. 2), η άμεση εμπλοκή του Δήμου Σαρωνικού και του ιδίου του Δημάρχου (Συν. 1 και 3), η μεγάλη επικινδυνότητα αυτής της διοργάνωσης, αφού οι διοργανωτές καλούν τους όποιους συμμετέχοντες να υπογράψουν ρήτρα αποκλεισμού ευθύνης για τον κίνδυνο τραυματισμού ή και του θανάτου τους (Συν. 4), και η παντελής απουσία αναφοράς σε τυχόν άδεια της εταιρείας σας γι’αυτήν τη διοργάνωση εντός του χώρου των αλυκών Αναβύσσου, αλλά και του νομοθετικού καθεστώτος που διέπει τα συγκεκριμένο χώρο.

Εάν η εταιρεία σας έχει δώσει την άδειά της, της οποίας ζητούμε να λάβουμε αντίγραφο, οφείλει να την ανακαλέσει άμεσα, διότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν προορίζεται για τέτοιες δραστηριότητες. Θα πρόκειται για μια αδειοδότηση που θα παραβιάζει ευθέως τη νομοθεσία. Εάν η εταιρεία σας δεν έχει δώσει την παραμικρή άδεια, τότε οφείλει μέχρι τέλους να μην τη δώσει, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί  αυτή η δραστηριότητα εντός του χώρου των αλυκών Αναβύσσου και να πράξει τα δέοντα – νόμιμα.

Υπενθυμίζουμε και την εκκρεμότητα ικανοποίησης της αρχικής αίτησής μας (3671/7-5-2015). Ελπίζουμε να ενεργήσετε διαφορετικά από τον προκάτοχό σας σε σχέση και με τις δύο υποθέσεις που αναφέρουμε.

Σε όσους κοινοποιείται η παρούσα μας, ζητείται να πράξου τα δέοντα – νόμιμα κατά το λόγο της αρμοδιότητάς τους σε σχέση με όλα όσα αναφέρονται στα συνημμένα έγγραφα.

 

Συνημμένα:

  1. Το από 3-9-2015 δελτίο τύπου του Δήμου Σαρωνικού.
  2. Ο δημοσιευμένος τιμοκατάλογος της διοργανώτριας εταιρείας.
  3. Φωτογραφία του δημάρχου του Δήμου Σαρωνικού με έναν από τους διοργανωτές εντός του χώρου των αλυκών Αναβύσσου.
  4. Η συμφωνία ρήτρας αποκλεισμού ευθύνης που δημοσιεύουν οι διοργανωτές

 

7 Σεπτεμβρίου 2015

Οι αιτούντες

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

1 Comment on ΝΕΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

  1. Καλημέρα
    Δεν καταλαβαίνω γιατί κρατάμε το θέμα αυστηρά στην περιοχή και δεν το έχουμε κάνει διεθν’ές μέσω των διεθνών οργανώσεων όπως π.χ Avaaz ξεκινώντας μία διεθνή petition αναρτώντας video και φωτογραφίες που θα κινητοποιήσουν. Ας βάλουμε και την Greenpeace στο παιχνίδι και όποιον άλλον ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Μόνοι μας, πόσες υπογραφές θα μαζέψουμε από μία κοινωνία περιβαλλοντικά αμόρφωτη και πολιτισμικά ανεκπαίδευτη;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: