ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ …. ΑΦΗΓΗΘΩ! (ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ)

ΠΗΓΗ: ΝΤΕΛΑΛΗΣ

ANAGNOSTIKO

Την πατρότητα έχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιος, κάπου χρησιμοποίησε τη λέξη «αφήγημα». Φαίνεται ότι άρεσε. Όπως και να το κάνεις, κάτι το «κουλτουριάρικο» το έχει… Αφήγημα, αφηγητής, αφηγούμαι… Κι έτσι φτάσαμε να ακούμε επανειλημμένως τα περί του «αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.»

Κάθε φορά που το άκουγα, έμενα εμβρόντητη. Τελευταία το άκουσα και από τον κ. Μεϊμαράκη. Φαίνεται ότι  του άρεσε και το υιοθέτησε κι εκείνος. Αντιλήφθηκα ότι δεν θα γλυτώσουμε από αυτό εύκολα, εξαπλώνεται. Κι έτσι, είπα να το αντιμετωπίσω κι εγώ… επιστημονικά. Στο λεξικό αναφέρεται: «Λογοτεχνικό είδος του πεζού λόγου. Συγγενεύει με το διήγημα, το οποίο όμως έχεις καθιερωθεί ως συγκεκριμένο είδος του γραπτού λόγου, με αυστηρή διάταξη και καθορισμένη μορφή. Αντίθετα, το αφήγημα αφορά πάντα στον προφορικό λόγο και παρουσιάζει χαλαρότητα, επιτρέποντας στον αφηγητή να δίνει ζωντάνια στην αφήγησή του. Η αξία της αφήγησης σχετίζεται άμεσα με την ευφράδεια και την παραστατικότητα του αφηγητή. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει στο αφήγημα είναι η προσήλωση στην βασική ιδέα. Το περιεχόμενό του περιλαμβάνει κατά κανόνα κάποιο περιστατικό με απλή δράση, χωρίς ψυχολογικές η συναισθηματικές διεισδύσεις και απευθύνεται σε ακροατήριο απλών ανθρώπων, χωρίς απαιτήσεις ιδιαίτερου προβληματισμού. Αυτό όμως δεν αποκλείει να έχει κάποιο μήνυμα ή δίδαγμα. Στο αφήγημα περιλαμβάνονται οι διάφορες προφορικές εξιστορήσεις, από συνηθισμένα περιστατικά έως και ιστορικά γεγονότα. Περιλαμβάνονται ακόμη και ανέκδοτα, τα παραμύθια, οι θρύλοι, οι παραβολές κ.α. με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν μετατραπεί σε άλλο λογοτεχνικό είδος, π.χ. οι θρύλοι σε έμμετρο λόγο.»

Μμμμμμμ… Δεν ξέρω σε σας… Εμένα, ωραίο πράγμα μου φαίνεται τελικά το αφήγημα! Και μήνυμα και δίδαγμα και ανέκδοτα και θρύλους περιλαμβάνει…. Αν μου ζητούσατε να φτιάξω μια ζωγραφιά με τον τίτλο «Αφήγημα,» νομίζω ότι θα σχεδίαζα ένα τζάκι, με μια γιαγιά και γύρω της παιδάκια να κάθονται σε χαμηλά, ξύλινα καρεκλάκια…Κάτι σαν τα σκίτσα στα παλιά αναγνωστικά του Δημοτικού…Ή, μια παρέα…νύχτα καλοκαιριού, στην παραλία, γύρω από μια φωτιά…κάθονται στην άμμο…οκλαδόν… κάποιος λέει ανέκδοτα και οι υπόλοιποι κρέμονται από τα χείλη του…

Παρατηρήστε ότι και στις δύο εικόνες, κοινό χαρακτηριστικό ο κύκλος των ανθρώπων, η φωτιά, ο αφηγητής, η αφηγήτρια… Ο κύκλος, η φωτιά, οι άνθρωποι: αρχέγονες εικόνες, που όντως παραπέμπουν σε «ακροατήριο απλών ανθρώπων, ΧΩΡΙΣ απαιτήσεις ιδιαίτερου προβληματισμού.»

Κι εδώ φτάνουμε στο δια ταύτα, αγαπητέ πολιτικέ κόσμε! Στο «θέμα»  μου, αν και πρέπει να παραδεχθώ ότι η επιλογή και χρήση της λέξης – αφήγημα – χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρη ειλικρίνεια, αν λάβουμε υπ’ όψιν τον ορισμό της! Θέλετε λοιπόν να απευθύνεστε σε εμάς, τους πολίτες…αφηγούμενοι την ιστορία σας, για να μας περάσετε το μήνυμά σας ή και ένα δίδαγμα… Δεν είναι πρωτόγνωρο, υποθέτω πρόκειται για συνήθη πρακτική. Αλλωστε, στο αφήγημα στηρίζεται και μια ολόκληρη βιομηχανία, αυτή της διαφήμισης! Ελα όμως που κάτι με ενοχλεί εδώ, κάτι με προσβάλει…

Μήπως είναι το γεγονός ότι ενηλικιώθηκα; Όχι μόνον ως άνθρωπος, αλλά ως πολίτης, ως οντότητα… Μετά χαράς θα καθίσω οκλαδόν γύρω από τη φωτιά στην παραλία, θα ακούσω ανέκδοτα και θρύλους…Μετά χαράς θα βρεθώ να πίνω κρασιά μια κρύα νύχτα του χειμώνα σε ένα σπίτι στα υπέροχα βουνά μας, όπου θα αφηγηθώ την ιστορία μου ή θα ακούσω να μου αφηγούνται τον «πόνο» τους οι φίλοι… Μπορεί ακόμη και να προβληματιστώ…λίγο…το κρασί και το αναμμένο τζάκι θα απαλύνει τις εντυπώσεις…Θα περνάμε καλά, μαζί…

Εκεί, ανήκει το αφήγημα, αγαπητέ πολιτικέ κόσμε!

Εσύ όμως, που κρατάς τις τύχες της χώρας μου στα χέρια σου, εσύ που κατευθύνεις το μέλλον των παιδιών μου και ορίζεις την καθημερινότητά μου…εσύ αγαπητέ πολιτικέ κόσμε, δεν επιτρέπεται να μου αφηγείσαι! Διότι, αν και απλός άνθρωπος, από σένα έχω – και θα έχω ολοένα και μεγαλύτερες – απαιτήσεις ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ! Βάσει… λεξικού και όχι μόνον!

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΥ

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της τοπικής εφημερίδας ΝΤΕΛΑΛΗΣ, που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα (κυκλοφορεί στους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής) και μπορείτε να το αναζητήσετε στα σημεία διανομής της.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: