ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 28-02-2015 (ΩΡΑ 18:00), ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ – ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ (1914-1922)

cropped-enotita-saronikou.jpg

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο σύλλογός μας, στα πλαίσια υλοποίησης των στόχων του και με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 100 ετών από τους πρώτους διωγμούς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1914-2014), διοργανώνει, την 28η Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Σάββατο και ώρα 18.00, στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου (Βασιλέως Κωνσταντίνου και Κρήτης), την παρουσίαση του βιβλίου «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία – Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)», του συγγραφέα Γεώργιου Ν. Παπαθανασόπουλου.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα του θα μιλήσει η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Μάρω Παπαθανασίου, ενώ χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου θα αναγνώσει το μέλος του συλλόγου μας, Έλενα Βρεττού. Θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου, δηλ. τον μικρασιατικό ελληνισμό και πολιτισμό, τα αίτια και τις συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής, κλπ. Στα πλαίσια αυτά θα προηγηθεί μία σύντομη εισαγωγή από τον πρόεδρο του συλλόγου μας, Δημήτρη Κλούρα. Την εκδήλωση και ιδίως τη συζήτηση, που θα ακολουθήσει, θα συντονίσει ο γραμματέας του συλλόγου μας, Χρήστος Κοτσιρέας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί πλούσιο οπτικό υλικό, ενώ, για όσους επιθυμούν να προμηθευτούν το βιβλίο, θα παρασχεθεί αυτή η δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ως τόπος της εκδήλωσης επελέγη σκοπίμως η Ανάβυσσος, η οποία, μαζί με την Παλαιά Φώκαια, υπήρξε τόπος υποδοχής και εγκατάστασης μικρασιατών προσφύγων. Αυτοί οι μικρασιάτες πρόσφυγες, έδωσαν ζωή στον τόπο εγκατάστασής τους, στη νέα τους πατρίδα, μεταφέροντας τον πολιτισμό τους και τη δημιουργικότητά τους. Απόγονοι αυτών των μικρασιατών προσφύγων εξακολουθούν να κατοικούν, μέχρι σήμερα, στην Ανάβυσσο και στην Παλαιά Φώκαια.

Καλούνται, λοιπόν, εκπρόσωποι και μέλη μικρασιατικών συλλόγων, απόγονοι μικρασιατών προσφύγων, ιστορικοί και λάτρεις της ιστορίας, όσοι εξακολουθούν να αναπολούν τις αλησμόνητες πατρίδες, καθώς και όσοι αγνοούν τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και τη σημασία του μικρασιατικού ελληνισμού και του πολιτισμού του, να παραστούν και να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους και τις απόψεις τους, αλλά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, συμμετέχοντας στη σχετική συζήτηση.

Σας περιμένουμε!

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

AFISSA

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

PAPATHANASOPOYLOSΟ Γιώργος Παπαθανασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει από τη μητέρα του ρίζες από τη Μαγνησία και το Σιβρισάρι της Ιωνίας. Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας της Ενώσεως Ελλήνων Χημικών και Διευθυντής μεγάλων επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Σωματείου «Γιώργος Σαραντάρης» και είναι μέλος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας, της Ενώσεως Σμυρναίων και της Αδελφότητας Σιβρισαρίου Σμύρνης.
Δημοσιογραφεί από το 1982. Από το 1985 έως το 1989 ήταν συνεργάτης του αείμνηστου εκδότου των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» Άρη Βουδούρη. Από το 1989 έως το 2009 ήταν συντάκτης των ίδιων εφημερίδων και από το 2009 έως το 2011 της εφημερίδας «Ισοτιμία». Έκτοτε αρθρογραφεί ελεύθερα και τα άρθρα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και blogs. Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας «Ταυτότητα», συντάκτης του περιοδικού «Εποπτεία» και αρθρογράφησε στο περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος». Στον «Τύπο της Κυριακής» ήταν ο εισηγητής και ο κύριος συντελεστής των ένθετων «Ορθοδοξία και Ελληνισμός» και «Ιδεοδρόμιο», που σκοπό είχαν να συμβάλουν στην πολιτισμική συνέχεια των Ελλήνων και στη διατήρηση της πνευματικής ιδιοπροσωπίας τους. Συνέβαλε ακόμη ανιδιοτελώς στη δημιουργία και συνεργάσθηκε στα πρώτα βήματα του πρώτου εκκλησιαστικού Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία». Στη διαδρομή του έχει γράψει περί τα 7.000 άρθρα, αναλύσεις, έρευνες και ρεπορτάζ, πολλά από τα οποία υπήρξαν πρωτοσέλιδα και έχει λάβει συνεντεύξεις από σημαντικές εκκλησιαστικές, πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες. Ως δημοσιογράφος αγωνίζεται υπέρ των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών και θεωρείται από τους πρωτοπόρους που καθιέρωσαν το αυθεντικό εκκλησιαστικό ρεπορτάζ. Συνέγραψε το βιβλίο «Γιώργος Σαραντάρης: Ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο διανοούμενος των εκδόσεων «Έκπληξη» (2011).

Μία σύντομη προϊδέαση για το βιβλίο:

Τίτλος: Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία – Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922) – Ιστορικό μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Εκδόσεις: Δομή – Αρχονταρίκι, 2012

PAPATHANASOPOYLOS-2«… Καλοκαίρι του 1922. Η προδοσία είχε ολοκληρωθεί. Οι φαρισαίοι της εποχής και ο ανθελληνικός όχλος είπε στις Μεγάλες Δυνάμεις, που έπαιζαν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό «Σταυρωθήτω». Ο λίβας επέπεσε στην Ιωνία και ήταν πια φανερό ότι τα λυχνάρια των Εκκλησιών της ήταν έτοιμα να σβήσουν…

«… Με χίλιες δυο δυσκολίες έφτασαν στη Σμύρνη, όπου επικρατούσε μια αλλοφροσύνη. Άνθρωποι τρέχαν από δω κι από κει, ενώ έπεφταν πυροβολισμοί και οι τσέτες είχαν αρχίσει το πλιάτσικο και να βάζουν φωτιά στις συνοικίες των Ελλήνων…

«… Μια ολόκληρη εβδομάδα, γεμάτη αγωνία πέρασαν στο νεκροταφείο. Για νερό, φαγητό και τις ανάγκες τους, ούτε λόγος. Κι όμως άντεξαν. Μια μέρα άκουσαν κάποιον να φωνάζει: «Στα πλοία για να σωθούμε! Οι τσέτες καίνε τις συνοικίες των Ελλήνων και των Αρμενίων! Θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς, ή να μας σφάξουν όταν βγούμε από εδώ για να σωθούμε». Όλοι εξαντλημένοι από την αγωνία, την κούραση, την αφαγία τόσων ημερών ξετρύπωσαν από τους τάφους και με όσες δυνάμεις τους είχαν απομείνει κινήθηκαν προς την προκυμαία. Η απελπισία, η αγωνία του θανάτου, η προσπάθεια να μείνουν ζωντανοί ήταν αποτυπωμένες σε όλους. Ο ένας μπορούσε να πατήσει τον άλλο αν έτσι νόμιζε ότι θα σωθεί. Και εκεί, στην παραλία, η Αγγελική έχασε την Ευαγγελία. Οι φωτιές που άναψαν μεθοδευμένα οι Τούρκοι και το ποδοβολητό των ανθρώπων, που έκαμε τη γη να τρέμει, της πήγαν τον πανικό στα ουράνια…»

Το δράμα των Ελλήνων της Δυτικής Μικράς Ασίας ξετυλίγεται μέσα από τις γραμμές του ιστορικού μυθιστορήματος του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία».

Εκτός από τη Μαγνησία η ιστορία εκτυλίσσεται στη Σμύρνη και σε άλλα μέρη της Ιωνίας: Σιβρισάρι, Φώκαια, Αϊδίνι, Μενεμένη, Κασαμπάς, Κασαμπόβασι, Χορόσκιοϊ, Πάρσα, Τσοπανησιά και Μουραντιέ-Χαμιντιέ είναι μερικά. Πέρα από τα πρόσωπα του μυθιστορήματος ρόλο έχουν και ιστορικά πρόσωπα της εποχής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: