ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΕΟΥΣ;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:00

Δεν είναι «κωλοτούμπα» η πρόταση Βαρουφάκη λέει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

sakellaridis

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης δια του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος, δεν αποτελεί «κωλοτούμπα», με τις βασικές επιδιώξεις να παραμένουν αναλλοίωτες.

Όμως, είπε ο κ. Σακελλαρίδης, παρότι το «κούρεμα» αποτελεί τη βασική επιδίωξη, «αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι αυτός που ακούστηκε χθες από τον κ. Βαρουφάκη σε παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη προς Βρετανούς επενδυτές. Υπάρχουν κι άλλοι τρόπο».

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπογράμμισε, ότι «αυτό που μας νοιάζει εμάς είναι αυτή τη στιγμή να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος, να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την πραγματική ανάπτυξη».

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:30

Διευκρινιστική δήλωση Γ. Βαρουφάκη για δημοσίευμα των FT 

ΠΗΓΗhttp://left.gr

Δήλωση του υπουργού Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα των ΜΜΕ στα οποία γίνεται λόγος για υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την άποψη του για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, με αφορμή ρεπορτάζ των Financial Times

varoufakis-630_0

 

Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

—————————————

Μενού ανταλλαγών χρέους με δύο νέους τύπους ομολόγων 

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων τύπων ομολόγων, συνδεδεμένων με την ανάπτυξη, την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και την στόχευση των πλούσιων φοροφυγάδων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT.

Ο πρώτος τύπος, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η πρόταση του για ανταλλαγή χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering) η οποία θα αποφεύγει την χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στην Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία.

ΠΗΓΗhttp://left.gr

 

ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΓΙΑΝΝΗ …. ΞΕΧΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ;

BAROYFAKHS

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

Ολική στροφή κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της διαγραφής του χρέους, αφού ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times επιβεβαίωσε την αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Αθήνας λέγοντας ότι η Ελλάδα βάζει τέλος στο αίτημα για την διαγραφή χρέους.

«Αντίθετα, πλέον ζητούμε την αντικατάσταση με νέα ομόλογα βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης στην ίδια συνέντευξη. Η «ανταλλαγή χρέους» θα περιλαμβάνει δύο είδη νέων ομολόγων. Ο πρώτος τύπος, ο οποίος θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη και ο δεύτερος, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «αέναα ομόλογα» («perpetual bonds»), θα ανταλλαχθούν με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά «γλιτώνει» την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τον όρο «κούρεμα», που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές.

Νωρίτερα και ο Ευκ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο Mega, σφράγισε αυτή τη στροφή χρησιμοποιώντας πάντως πιο διπλωματική γλώσσα. Συγκεκριμένα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. «Θα πάμε στο τραπέζι με αυτή την πρόταση και θα εξηγήσουμε διάφορους συνδυασμούς από αυτούς τους τρεις πυλώνες που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα δυνατότητα για ανάπτυξη και άλλο τρόπο εξόδου (σ.σ. από την κρίση)» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος επισήμανε πως το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή, για να προσθέσει πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα “κομμάτια” του χρέους. Σημείωσε, μάλιστα, πως και η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις “είναι στην ουσία κούρεμα”.

Παρακάτω δημοσιεύουμε το επίμαχο σημείο του δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times:

After meeting Mr Varoufakis in London, George Osborne, the UK chancellor of the exchequer, described the stand-off between Greece and the eurozone as the “greatest risk to the global economy”.

Attempting to sound an emollient note, Mr Varoufakis told the Financial Times the government would no longer call for a headline write-off of Greece’s €315bn foreign debt. Rather it would request a “menu of debt swaps” to ease the burden, including two types of new bonds.

The first type, indexed to nominal economic growth, would replace European rescue loans, and the second, which he termed “perpetual bonds”, would replace European Central Bank-owned Greek bonds.

He said his proposal for a debt swap would be a form of “smart debt engineering” that would avoid the need to use a term such as a debt “haircut”, politically unacceptable in Germany and other creditor countries because it sounds to taxpayers like an outright loss.

ΠΗΓΗ: http://www.ft.com/cms/s/0/7af4252c-ab03-11e4-91d2-00144feab7de.html#ixzz3QcayWXxG

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

 

FT: Η πρόταση της Ελλάδας αντί για «κούρεμα» χρέους – Αντιπρόταση

GREECE - EU

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, φέρεται να προτείνει μια εναλλακτική λύση για το ελληνικό χρέος που δεν προβλέπει κούρεμα αλλά ένα “μενού ανταλλαγής” (menu of debt swaps) των υφιστάμενων ομολόγων με δύο είδη ομολόγων: Ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα χωρίς ημερομηνία λήξης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πρόταση προβλέπει πως το πρώτο είδος ομολόγων, αυτό δηλαδή με την ρήτρα ανάπτυξης, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια, ενώ ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds», θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Η Financial Times επικαλούνται δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία η ανταλλαγή χρέους είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», οι οποίοι είναι πολιτικά απαράδεκτοι στη Γερμανία και σε άλλους πιστωτές. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της πρότασης η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πάταξης της φοροδιαφυγής. «Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που θα πως στους εταίρους είναι: «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια αναμορφωμένη Ελλάδα»»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ε. Τσακαλώτος, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως η κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους έχει βάλει στο τραπέζι τρεις παραμέτρους: Διαγραφή, σύνδεση της αποπληρωμής με ρήτρα ανάπτυξης, επενδυτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Χρέος δεν είναι ενιαίο, όπως σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές λύσεις, για διαφορετικά κομμάτια του χρέους, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι και η επιμήκυνση μπορεί να θεωρηθεί ως διαγραφή. «Έτσι κι αλλιώς και η επιμήκυνση που μας είχαν προτείνει- και στις προηγούμενες κυβερνήσεις- είναι στην ουσία κούρεμα, άρα εμείς πρέπει να πάμε με πολύ συγκεκριμένες ιδέες και για τους τρεις πυλώνες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: