ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

KOTZIAS-2

Την παράταση κατά έξι μήνες (Σεπτέμβριος 2015) των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία, αλλά όχι την επιβολή νέων κυρώσεων, αποφάσισε ομόφωνα το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ικανοποίηση για την ελληνική κυβέρνηση από το τελικό σχέδιο, ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Ελλάδας στο ζήτημα των κυρώσεων, έκανε λόγο για “εποικοδομητική στάση”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις στοχευμένες κυρώσεις, όπως «πάγωμα» λογαριασμών και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες, όμως θα συνεχιστούν οι συνομιλίες προκειμένου να αποφασιστεί εάν στη λίστα των κυρώσεων θα προστεθούν νέα άτομα και επιπλέον μέτρα. Σημειώνεται ότι νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων κατά της Ρωσίας γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από την Ε.Ε.

Στη συνέντευξη Τϋπου, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξήρε την “εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας” στη συζήτηση για τη Ρωσία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι “προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ”. “Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση” δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση – σημειώνεται πως ήταν η πρώτη παρουσία του Νίκου Κοτζιά σε συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – το τροποποιημένο κείμενο αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει ήδη από την Τετάρτη. Όπως σημειώνεται από την ελληνική πλευρά από το κείμενο αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο. Αφαιρέθηκε επίσης η σύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο κείμενο καλούνται τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ η αναφορά στη Ρωσία περιορίζεται μόνο ως προς την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών χωρίς να επεκτείνεται άμεσα στην ίδια. Από το κείμενο αφαιρέθηκε και αναφορά στη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει ενοχλημένη καθώς εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αφαιρέθηκε επίσης η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της ρωσικής προπαγάνδας από την ΕΕ, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και των χωρών που αυτή αφορά.  Προσετέθη τέλος ειδική αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο επίκεντρο στη Μαριούπολη.

* Φωτογραφία: Ο Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Σταινμάγερ

ΠΗΓΗ:  http://tvxs.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: