ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕ ΤΟ «ΕΞΥΠΝΟ ΧΡΗΜΑ» ΑΠ’ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ; (ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Μπορεί η ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής να προκάλεσε μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά η τεχνική ανάλυση του όγκου συναλλαγών και της πορείας του Γενικού Δείκτη τιμών φανερώνει πως  το «έξυπνο χρήμα» είχε αρχίσει να κλείνει τις θέσεις του πολύ νωρίτερα,  ήδη από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Στην εικόνα που συνοδεύει το άρθρο αποτυπώνεται ένα αθροιστικός δείκτης του τζίρου συναλλαγών σε συγκεκριμένες τιμές του Γενικού Δείκτη. Όσο μεγαλύτερος ο τζίρος σε ένα διάστημα τιμών του Γενικού Δείκτη, τόσο μεγαλύτερη η μπάρα. Ο αθροιστικός αυτός δείκτης, φανερώνει το ύψος του τζίρου συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές τιμές του Γενικού Δείκτη. Όπως φαίνεται στην εικόνα,  ο μεγαλύτερος όγκος  συναλλαγών έλαβε χώρα μεταξύ των 1200 και 1150 μονάδων, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι, όπου, αθροιστικά, πουλήθηκαν πάνω  από 3 δις ευρώ μετοχικών τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  δίνοντας του μία αρνητική δυναμική  και προεξοφλώντας την  πτώση που ακολούθησε.

TZIROS-1

Στο μίνι κραχ του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο μεγάλο κύμα πωλήσεων και στο κραχ μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, έλαβε χώρα το τρίτο και μέχρι στιγμής τελευταίο ξεπούλημα των ελληνικών μετοχών.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις τιμές τον τζίρο συναλλαγών σε εκατομμύρια ευρώ σε διαφορετικές τιμές του Γενικού Δείκτη.  Σε αυτόν φαίνεται πως μεταξύ των 1274 και 1125 μονάδων, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι,  καταγράφηκε τζίρος συναλλαγών ύψους 3,3 δις ευρώ.

TZIROS-2

Η αιτία της αποχώρησης του «έξυπνου χρήματος» από το ΧΑ ήδη από το καλοκαίρι, είναι διπλή και από τη μία πλευρά έχει να κάνει με τη διεθνή μείωση της έκθεσης σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου (η Ελλάδα βαθμολογείται με B και Caaa1 ως πολύ υψηλού ρίσκου από τους οίκους αξιολόγησης) και στην αναμενόμενη αύξηση της πολιτικής αστάθειας εξαιτίας της επικείμενης προεδρικής εκλογής.

* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr  , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

analitis.gr 

ΑΠΟhttp://tvxs.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: