ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ – ΔΡ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΟΓΚΑΡΗΣ: «ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΟΤΙ ΤΟ ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ»

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με αφορμή τις πρόσφατες και ιδιαιτέρως σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των Αλυκών και του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, ο σύλλογός μας πήρε την πρωτοβουλία και συνδιοργάνωσε εκ νέου με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) 2η εκδήλωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία έγινε ξανά στο κτίριο τού ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, στην αίθουσα εκδηλώσεων “Αμφιτρίτη”, με θέμα: «Περιοχή Αλυκών και Αγίου Νικολάου Αναβύσσου: Οι πρόσφατες εξελίξεις, τα προβλήματα και οι προοπτικές». Με αυτήν την εκδήλωση «έκλεισε» ο μήνας Οκτώβριος, ο οποίος αφιερώθηκε σε εκδηλώσεις για τις Αλυκές και τον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου (δείτε εδώ).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκαν α) η σημαντική περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία των Αλυκών και της παράκτιας ζώνης του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, β) η σημαντική εξέλιξη της αναγνώρισης αυτών των περιοχών, ως υγροτόπων Α΄ Προτεραιότητας και γ) οι μεγάλες δυνατότητες για ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, στηριζόμενη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της. Επίσης, αναλύθηκαν οι δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η μεταβίβαση μεγάλων εκτάσεων των Αλυκών και του Αγίου Νικολάου στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», αλλά και η διαρκής υποβάθμιση της περιοχής με ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας, του Κράτους, αλλά και πολιτών. Έμφαση δόθηκε στο πρόσφατο παράνομο μπάζωμα των Αλυκών από το έργο της Περιφέρειας στην περιοχή της Αναβύσσου, καθώς και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Προβλήθηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις Αλυκές και τον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου. Πέραν τής φωτογραφικής εκθέσεως, διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό τού συλλόγου μας, ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού, τής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τού κ. Μάκη Αγκούτογλου (τέως προέδρου τής πρώην Κοινότητας Αναβύσσου και ιδρυτή – διευθυντή του Μουσείου Προβολής Μικρασιατικού Ελληνισμού Αναβύσσου) και τού συλλόγου “Φωκαέων Πολιτεία”.

Όπως και πέρυσι (4-10-2013), η εκδήλωση ήταν προϊον μίας άψογης συνεργασίας – συνδιοργάνωσης τού συλλόγου μας με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το επιστημονικό προσωπικό του. Αυτή τη φορά, όμως, είχαμε και τη συνδρομή ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού, που συνέδραμαν στην ενημέρωση των κατοίκων για την εκδήλωση, έχοντας υιοθετήσει απόλυτα τις απόψεις του συλλόγου μας για τον τρόπο προστασίας και ανάδειξης των Αλυκών και του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου (δείτε εδώ).

Και σ’αυτήν την εκδήλωση, όπως και στην αντίστοιχη του 2013 (δείτε εδώ), προσκαλέσαμε όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως το Δήμαρχο Σαρωνικού και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, την Περιφερειάρχη Αττικής, κα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και πρώην δήμαρχο Σαρωνικού, κο Φιλιππου, τους Διευθύνοντες Συμβούλους της ΕΤΑΔ και της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.,» εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλόγων της περιοχής του Δήμου Σαρωνικού, κλπ.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, τόσο η απουσία του Δημάρχου Σαρωνικού, κ. Σωφρόνη, ο οποίος, όπως και σε παλαιότερη πρόσκλησή μας σε άλλη εκδήλωσή μας, ούτε καν απάντησε, όσο και η παντελής έλλειψη εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, ήτοι της κ. Δούρου και του κ. Φιλίππου. Μόνο ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αναγνωστόπουλος παρέστη, όχι όμως ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με όσα προτάθηκαν από τους ομιλητές και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην κα Δούρου όσα είδε και άκουσε στην εκδήλωση, την οποία χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη. Δεσμεύτηκε, επίσης, να μεταφέρει στην κα Δούρου τα παράπονα, που ακούστηκαν για το ζήτημα του παράνομου μπαζώματος των αλυκών, με αφορμή το έργο της Περιφέρειας στην περιοχή της Αναβύσσου. Επισημαίνουμε, ότι, τόσο η κα Δούρου, όσο και ο κ. Φιλίππου ήταν μέρες πριν τη συνάντηση απολύτως ενήμεροι για το θέμα της παράνομης εναπόθεσης μπάζων στις Αλυκές Αναβύσσου! Απουσίασαν, επίσης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΤΑΔ και της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», καθώς και οι περισσότεροι των δημοτικών συμβούλων και των συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Σαρωνικού, ιδίως αυτών της Αναβύσσου. Παρέστησαν, ωστόσο, στην εκδήλωση οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Σαρωνικός 5+» και «ΡΙΖ.Ε.Σ.» και νυν δημοτικοί σύμβουλοι Εμμανουήλ Τσαλικίδης και Αγγελική Ράπτη, αντιστοίχως, καθώς επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Πέγκυ Γεωργοπούλου, Γεώργιος Τζιβίλογλου, Ανδρέας Κωνσταντέλλος, αλλά και οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Σαρωνίδας και της Τοπικής Κοινότητας Κουβαρά, Έλενα Μωραϊτου και Κων/νος Στεργίου, αντιστοίχως. Τέλος, από το Δήμο Λαυρεωτικής παρέστη, όπως και στην περυσινή εκδήλωση, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταύρος Ιατρού.

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν, όταν ο Δρ. Ζόγκαρης, απευθυνόμενος στους πολίτες και στους «αυτοδιοικητικούς» είπε τα εξής: «Διαβιβάστε στο Δήμο Σαρωνικού και στην Περιφέρεια, ότι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. μπορεί να κάνει τη μελέτη»!

Η συμμετοχή τών απλών πολιτών – δημοτών τής περιοχής και τών εκπροσώπων τοπικών συλλόγων στο δημοκρατικό διάλογο, ο οποίος ακολούθησε μετά τις εισηγήσεις και τις ομιλίες τών επιστημόνων, εκτιμούμε, ότι συνέβαλλε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Όλοι όσοι εκ τών παρευρεθέντων πολιτών εκδήλωσαν την επιθυμία να τοποθετηθούν επί τού θέματος τής εκδήλωσης έλαβαν το λόγο και παρέθεσαν τις απόψεις τους. Τα σχετικά βίντεο αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα.

Σε κάθε περίπτωση, απευθύναμε, διαδικτυακά, ανοικτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και πολιτικό να παραστεί στην εκδήλωση και να συμμετάσχει στο διάλογο – συζήτηση, που θα ακολουθούσε μετά τις εισηγήσεις και τις ομιλίες τών ειδικών επιστημόνων. Το Δελτίο Τύπου και η αφίσα τής εκδήλωσης, πέραν τής ιστοσελίδας τού συλλόγου μας, αναρτήθηκαν σε διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και δημοσιεύθηκαν σε ενημερωτικά έντυπα. Επίσης, σε πολλά καταστήματα τού Δήμου Σαρωνικού, καθώς και στο Δημαρχείο τού Δήμου Σαρωνικού, “φιλοξενήθηκαν” αφίσες τής ημερίδας. Τέλος, από ενεργούς πολίτες του Δήμου Σαρωνικού αναρτήθηκαν δύο ενημερωτικά πανό, ένα στη Σαρωνίδα και ένα στην Ανάβυσσο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ευχαριστούμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Αισθανόμασθε, επίσης, την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως, για μία ακόμη φορά, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ειδικότερα τούς επιστήμονές του, Σταμάτη ΖόγκαρηΧρήστο ΑναγνώστουΝτόρα ΚουβαρντάΡούλα Ανδριοπούλου και Μαρία Κουτσοδήμου, οι οποίοι, από κοινού με τα μέλη τού συλλόγου μας, συνέδραμαν εκ νέου τα μέγιστα, ώστε να υλοποιηθεί και αυτή η τόσο σημαντική εκδήλωση. Οφείλουμε δε, να εξάρουμε τον  ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο τού ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στους τομείς τής έρευνας και τής προστασίας τού περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνοντας, ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας για τη συνδρομή τους στην εκδήλωση, ιδίως τον Οδυσσέα Μανουσαρίδη, ο οποίος ανέλαβε, για λογαριασμό τού συλλόγου μας, να βιντεοσκοπήσει την εκδήλωση, καθώς και τον Αγαμέμνωνα Ξυγκάκη, ιδρυτή και διαχειριστή τού τοπικού blog “paraktios.gr” για τα πολύ καλά λόγια του, αλλά και για τη βιντεοσκόπηση και προβολή της εκδήλωσης (δείτε εδώ).

Ευθύς αμέσως παραθέτουμε το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό (video).

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΤΣΙΡΕΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΛΟΥΡΑ (ΔΙΚΗΓΟΡΟ & ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ”), ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ: ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ – ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ: ALYKES-NEES_EXELIXEIS2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

2. ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δρ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΟΓΚΑΡΗ (ΓΕΩΓΡΑΦΟ – ΒΙΟΛΟΓΟ ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΥΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ: alyki-anavissou_2014

3. ΤΡΙΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δρ. ΧΡΗΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (ΓΕΩΛΟΓΟΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΩ-ΜΟΡΦΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΚΑΙ Η ‘ΕΝΤΑΞΗ’ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΕΣ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ: 

ImerAnavissou2014AnagPresentat

4. Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ (Α΄ΜΕΡΟΣ)

5) Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ (Β΄ΜΕΡΟΣ)

 

afisa2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: