ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-18

Ο περασμένος Οκτώβριος αφιερώθηκε, με διάφορες εκδηλώσεις, στις Αλυκές και στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου. Με άψογη συνεργασία συλλόγων, επιστημονικών φορέων, εθελοντών και ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού, διεξήχθησαν με απόλυτη επιτυχία τρεις εκδηλώσεις, από τις οποίες παραθέτουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Α.- Η πρώτη εκδήλωση, 19 Οκτωβρίου 2014, αφορούσε σε φωτογραφική έκθεση, με φωτογραφίες του συλλόγου “ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ” και του γνωστού συμπολίτη μας κ. Μάκη Αγκούτογλου, που αναδεικνύουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο των Αλυκών και του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου. Η εκδήλωση διεξήχθη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Σαρωνίδας (Λ. Σαρωνίδας 14Α, 1ος όροφος) και την πρωτοβουλία είχε αναλάβει η Ομάδα Εθελοντών στο Δήμο ΣαρωνικούΠαράλληλα, με την έκθεση υπήρξε ενημερωτική ομιλία του τέως δημάρχου Σαρωνικού και νυν αντιπερεφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Π. Φιλίππου. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας και αυτό ήταν το πλέον ευχάριστο και ενθαρρυντικό στοιχείο της εκδήλωσης. Οι φωτογραφίες αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Β.- Η δεύτερη εκδήλωση, 25 Οκτωβρίου 2014, αφορούσε σε επιχείρηση καθαριότητας της παράκτιας ζώνης (υγροτόπου) του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, αλλά και της θαλάσσιας ζώνης στην ίδια περιοχή, με συμμετοχή της Ομάδας Εθελοντών στο Δήμο Σαρωνικού, του συλλόγου “ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ”, ομάδας δυτών (Deree- the American College of Greece και Diving Store), ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού, των “Young Volunteers in Action” και του “ΠΕΖΟ – LATIN”. Συνέδραμαν και μέλη του ναυταθλητικού ομίλου Αγίου Νικολάου. Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Ομάδα Εθελοντών στο Δήμο Σαρωνικου.

Μικροί και μεγάλοι (όσοι μπορούσαν) μαζεύτηκαν στην παραλία του Αγίου Νικολάου και, με πολύ κέφι και χαρά, εκκαθάρισαν από κάθε λογής απορρίμματα μία αρκετά μεγάλη έκταση. Παράλληλα, ομάδα δυτών εκκαθάρισε εθελοντικά μία μεγάλη έκταση στο βυθό της θάλασσας πέριξ του λόφου του Αγίου Νικολάου.  Η όλη διαδικασία απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διότι συνδυάσθηκε και με την ταυτόχρονη – επιτόπια ενημέρωση όσων συμμετείχαν από τον πρόεδρο του συλλόγου μας, για τα είδη της παράκτιας χλωρίδας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Οι ποσότητες των απορριμμάτων και των διαφόρων αντικειμένων (μικρών και μεγάλων), που συνελέγησαν, ήταν σημαντικές. Ωστόσο, θα υπάρξει συνέχεια και την προσεχή Κυριακή, 16-11-2014, στο ίδιο μέρος, προκειμένου να εκκαθαρισθεί και άλλο τμήμα του παράκτιου υγροτόπου.

Από τα ευχάριστα απρόοπτα ήταν και η ανεύρεση από τον πρόεδρο του συλλόγου μας, Δημήτρη Κλούρα, κατά τη συλλογή των απορριμάτων στην περιοχή, 50 ευρώ, τα οποία εδόθησαν στην εκπρόσωπο της Ομάδας Εθελοντών στο Δήμο Σαρωνικού, κα Αναστασία Ιωαννίδου, για την αγορά τροφίμων για αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας στο Δήμο Σαρωνικού. Είναι προφανές, ότι η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι χρυσοφόρος από κάθε άποψη!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γ.- Ο Οκτώβριος ολοκληρώθηκε με την τρίτη εκδήλωση, 31 Οκτωβρίου 2014, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου (δείτε εδώ). Ήταν μία μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση και ανοικτή συζήτηση για τις Αλυκές και την παράκτια ζώνη του Αγίου Νικολάου, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν χρήσιμες επιστημονικές απόψεις, δόθηκαν πολύτιμες πληροφορίες στους πολίτες και παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις μία ήπιας αναπτυξιακής πρότασης. Στην εκδήλωση παρέστησαν δεκάδες πολιτών, εκπρόσωποι συλλόγων, επιστήμονες και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το σύλλογο “ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ” και το “ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ”, με τη συνδρομή και ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο σύλλογός μας «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ». 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι ο αγώνας για τη διάσωση και την ανάδειξη των Αλυκών και της παράκτιας ζώνης του Αγίου Νικολάου, υγροτόπων πλέον Α΄ Προτεραιότητας, συνεχίζεται. Πρόκειται για ένα αγώνα δύσκολο και επίπονο, τον οποίο δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε, συνδράμοντας κάθε σχετική προσπάθεια. Η μάχη της ενημέρωσης και της ευασθητοποίησης των πολιτών αποτελεί ένα πολύ μεγάλο (μάλλον το σημαντικότερο) κομμάτι αυτού του αγώνα. Ήδη έχουμε κάνει πολλά βήματα και προγραμματίζουμε, με τη συνδρομή πολιτών και κοινωνικών – επιστημονικών φορέων και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: