ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ, ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ!

ΠΗΓΗhttp://www.notioanatolika.gr

FILIPPOY - ARBANITIKA

Μια πρώτη συζήτηση – προσέγγιση για το θέμα της αρβανίτικης διαλέκτου στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Π. Φιλίππου και τους εκπροσώπους του Φιλανδικού Οργανισμού MAGMA Björn Sundell (δημοσιογράφος) και Johan Häggman (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολυγλωσσία).

Ο συγκεκριμένος Οργανισμός υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων οι μειονότητες και η πολυγλωσσία.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η αρβανίτικη γλώσσα τείνει να εκλείψει από τον ελλαδικό χώρο, καθώς ποτέ δεν έγινε συστηματική καταγραφή αυτής, ούτε ποτέ διδάχθηκε όπως έγινε στα αρβανιτοχώρια της Νότιας Ιταλίας, οπότε μαζί με την εξαφάνιση της, χάνονται και σημαντικά στοιχεία του αρβανίτικου λαϊκού πολιτισμού.

Για τον λόγο αυτό, συζητήθηκε από κοινού με τους εκπροσώπους του MAGMA η δυνατότητα αξιοποίησης υπαρχόντων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις θνήσκουσες γλώσσες με σκοπό την καταγραφή, διατήρηση και ανάδειξη της αρβανίτικης γλώσσας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Αρβανίτικου Συνδέσμου Ελλάδας Γιώργος Γέρου, ο αρχιτέκτων μηχανικός Σωτήρης Μπλέτσας που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη βλάχικη γλώσσα, η Δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας – ερευνήτρια Έλενα Μπότση, ο καθηγητής – συγγραφέας Κων/νος Τσοπάνης και ο δημοσιογράφος – ερευνητής (κυρίως στα αρβανίτικα) Δημήτρης Μαντάλας.

ΠΗΓΗhttp://www.notioanatolika.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: