ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΤΕ: ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ

ΠΗΓΗhttp://www.thetoc.gr

Ανοίγει ο δρόμος για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, άμεσα και χωρίς περιστροφές. Τι λέει η απόφαση.

PARALIES - AYTHAIRETA

Της Κατερίνας Κατή

«Η οριοθέτηση του αιγιαλού προκύπτει από φυσικά φαινόμενα και δεν οριοθετείται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις τα αυθαίρετα όμως κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό χωρίς περιστροφές θα κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και άμεσα» .

Αυτό ξεκαθαρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του, την οποία εξέδωσε εξετάζοντας το φλέγον ζήτημα, μετά από προσφυγή ιδιοκτήτριας κτίσματος.

Το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης είναι σημαντικό καθώς είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών

Η γυναίκα προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης κτίσματος της στον αιγιαλό οικισμού της Σερίφου. Παράλληλα η προσφεύγουσα υπέβαλλε και αίτηση -που όμως απορρίφθηκε- στην Κτηματική Υπηρεσία για επανακαθορισμό του αιγιαλού κατά τρόπο ώστε να εξαιρείται το επίμαχο κτίσμα, καθώς έχει αναγερθεί με νόμιμη άδεια.

Η προσφυγή έγινε δεκτή, για καθαρά τυπικούς λόγουςκαθώς κρίθηκε ότι το επίμαχο πρωτόκολλο κατεδάφισης δεν εκδόθηκε νόμιμα και για το λόγο αυτό ακυρώθηκε, πλην όμως το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης είναι σημαντικό καθώς είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Το ιστορικό

Σημειώνεται ότι το κτίσμα για το οποίο διατάχθηκε η κατεδάφιση του ανεγέρθηκε το 1960 ως αποθήκη με άδεια της τότε Χωροφυλακής Σερίφου. Στην συνέχεια το 1993 με άδεια του Πολεοδομικού γραφείου Μήλου, επετράπη η αλλαγή χρήσης του επίμαχου κτίσματος και από αποθήκη μετατράπηκε σε κατάστημα, όπου και λειτούργησε ως «μίνι μάρκετ».

Ενώ όμως εκκρεμούσε η υπόθεση ενώπιον των δικαστηρίων η ιδιοκτήτρια απεβίωσε και συνέχισε την δικαστική διαδικασία ο γιος της, ο οποίος σύμφωνα με την διαθήκη της αποβιώσασας μητέρας του είναι ο νόμιμος κληρονόμος του ακινήτου.

Η αυξημένη σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ αφού ερμήνευσε την πολεοδομική νομοθεσία, υπογραμμίζει ότι «τα αυθαίρετα κτίσματα ανεγειρόμενα εν μέρει ή εν όλω εντός του αιγιαλού ή εντός της θάλασσας, κατεδαφίζονται υποχρεωτικώς».

Ως αυθαίρετα εντός της θαλάσσης σύμβουλοι Επικρατείας εννοούν της εξέδρες που στήνονται από ξύλα και με βάσεις από μπετόν μέσα στην θάλασσα και επάνω τους λειτουργούν, κατά κανόνα, εστιατόρια, ουζάδικα, καφετέριες και άλλα παρόμοια καταστήματα.

Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, τονίζουν οι δικαστές, «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».

Τα κτίσματα – συνεχίζει η επίμαχη απόφαση – που ανεγέρθηκαν «χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια πρέπει, κατ’ αρχήν, να λαμβάνεται οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη».

Και αυτό, τονίζουν οι δικαστές, γιατί «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».

Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων μετά την έκδοση του σχετικού πρωτοκόλλου γίνεται από τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν το κατεδαφίσει τότε αυτό κατεδαφίζεται με επιμέλεια του αρμόδιου Νομάρχη. 

Τα έξοδα κατεδάφισης διαβιβάζονται στην αρμοδία Δ.Ο.Υ. και εισπράττονται από τον ιδιοκτήτη του αυθαίρετου σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

ΠΗΓΗhttp://www.thetoc.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: