ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΥΠΕΣ ΠΡΟΣ ΟΤΑ: Η ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΜΠΔΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥΣ

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο, καθότι είναι σημαντικό ενόψει της πρόθεσης του Δήμου Σαρωνικού στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2014, καθώς και άλλων δήμων, να αυξήσουν δημοτικούς φόρους και τέλη, ενώ έχουν ανείσπρακτα τεράστια ποσά από ήδη προϋπολογισθέντες φόρους – τέλη (δείτε εδώ). Οφείλουν, λοιπόν, οι δημοτικοί σύμβουλοι να απαιτήσουν την είσπραξη των ανείσπρακτων ποσών και να μην αποφασίσουν αύξηση δημοτικών φόρων και τελών. Θα πρέπει μάλιστα να αναζητηθούν οι λόγοι, για τους οποίους δεν έχουν εισπραχθεί όλα αυτά τα μεγάλα ποσά, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη βεβαιωθεί.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

ΠΗΓΗhttp://www.localit.gr

townhall Saronikou

Σημαντικές αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς  των ΟΤΑ από τους στόχους  του Μεσοπρόθεσμου και εκτόξευση των απλήρωτων υποχρεώσεών τους  προς τρίτους διαπιστώνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο καλεί τους ΟΤΑ να φροντίσουν να μειώσουν άμεσα τις αποκλίσεις από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου με τους εξής τρόπους:

Να προχωρήσουν σε νέες περικοπές στις λειτουργικές τους δαπάνες, να φροντίσουν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τρίτους  και να αυξήσουν τις εισπράξεις από τα ίδια έσοδά τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών  προειδοποιεί τους δήμους της χώρας ότι πρέπει να καταστήσουν προτεραιότητά τους την  είσπραξη ιδίων εσόδων. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι άμεσος ο κίνδυνος να  καταλογιστούν τα ανείσπρακτα ποσά τόσο στις δημοτικές αρχές όσο και τους αρμόδιους υπαλλήλους, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από παραγγελία του υπουργείου, ξεκινά ελέγχους τήρησης των υποχρεώσεων των δήμων και επιβολής προσωπικών καταλογισμών ποσών.

Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι καθίσταται επιτακτική ανάγκη οι οικονομικές επιδόσεις της Αυτοδιοίκησης για το 2014  να βελτιωθούν, όπως συνέβη κατά τα έτη 2012 – 2013. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού(2015)  το 2013 η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε  υπερδιπλάσιο πλεόνασμα του προϋπολογισθέντος, ήτοι 1.319 εκ. ευρώ, όταν στο Μεσοπρόθεσμο είχαν προϋπολογιστεί 565 εκ. ευρώ!

Ειδικότερα με ειδική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους και τις περιφέρειες, με θέμα «Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ΜΠΔΣ», (Αρ.Πρ. 36633 – 26/9/2014), η οποία σημειωτέον δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του,   τονίζει ότι από τα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις και στους τρεις στόχους.

Καλεί λοιπόν οι δήμοι και οι περιφέρεις της χώρας να εξορθολογήσουν και να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους σε σχέση με τα προηγούμενα οικονομικά έτη, περιορίζοντας δηλαδή δαπάνες για προσλήψεις, υπερωριακή απασχόληση, υπηρεσιακές μετακινήσεις, προμήθειες κ.α.

Επίσης τους καλεί να φροντίσουν να μειώσουν το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεών τους, που κυμαίνεται σε ποσοστό διπλάσιο και πλέον του ύψους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Ως άμεση προτεραιότητα θέτει τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των ιδίων εσόδων. Και τους προειδοποιεί « η κρισιμότητα του ζητήματος γίνεται αντιληπτή και από την πρόθεση του νομοθέτη, ο οποίος με τις διατάξεις του άρθρου 277 του ν. 3852/2010 (Α΄87) εισάγει τη θεσμική υποχρέωση παρακολούθησης είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από τον αρμόδιο προληπτικό έλεγχο των δαπανών Επίτροπο, αλλά και ποινές στις περιπτώσεις αδράνειας».

Για αυτό ζητά από το Ελεγκτικό Συνέδριο να προχωρήσει στον έλεγχο «τήρησης των προαναφερθεισών διατάξεων», που μεταξύ των άλλων προβλέπουν τον προσωπικό καταλογισμό με το ποσό της θετικής ζημίας στους διοικούντες τους δήμους και τους προϊσταμένους των  οικονομικών υπηρεσιών.

ΠΗΓΗhttp://www.localit.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: