ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΘΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

ANASTASIADHS - CYPRUS

Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ύστερα από τη συνεδρία του Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και για τα διαβήματα στα οποία η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο”.

“Το Συμβούλιο Αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “το Συμβούλιο Αρχηγών καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά” και σημείωσε ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της”.

“Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά”, είπε.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι “το Συμβούλιο Αρχηγών θα τηρείται ενήμερο των εξελίξεων” και ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ευαρέσκεια του για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το κλίμα συναντίληψης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Αρχηγών”.

Ερωτηθείς για την εταιρεία ΕΝΙ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “είμαστε από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επαφή με την εταιρεία που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα ήθελα δημόσια να αναφέρω τις συζητήσεις που έχουμε μαζί τους”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι “είμαστε σε συνεχή επαφή για συντονισμό ενεργειών” και διαβεβαίωσε ότι “η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την αναστολή των συναντήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Είπε, επίσης, ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της Κυβέρνησης, κάποια μέτρα – ειδικά νομικά μέτρα – βρίσκονται υπό μελέτη, και μόλις λαμβάνεται απόφαση εφαρμογής θα ανακοινώνεται”.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες”, προσθέτοντας ότι “οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα για να ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους”.

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από τις αντιδράσεις μέχρι στιγμής, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “αναμένουμε από όλα τα κράτη, και ειδικά τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια”.

Απαντώντας σε ερώτηση για περαιτέρω μέτρα, είπε ότι “η απόφαση λήφθηκε, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένη ενέργεια από τουρκικής πλευράς, άρα θα δούμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις”.

ΠΗΓΗhttp://mignatiou.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: