ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΟΤΑΝ «ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΔΙΑΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ (ΠΡΟ)ΘΕΣΕΙΣ

enotita saronikou

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 ο Δήμος Σαρωνικού εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου σε σχέση με τη συνάντηση, που είχε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Σωφρόνης, από κοινού με άλλους συναδέλφους του, με τον πρόεδρο της εταιρείας «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», κ. Ματιάτο:

«Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Προέδρου της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», Αριστείδη Ματιάτου, στην πρόσκληση των δημάρχων της παράκτιας ζώνης για συνάντηση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της εταιρείας.
Στο καλό κλίμα που επικράτησε, ο κ. Ματιάτος ενημέρωσε τους δημάρχους για τον οδικό χάρτη των ενεργειών της εταιρείας σημειώνοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, ο έλεγχος των νομικών εμπλοκών και αντιδικιών και η προστασία των εκτάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία των δημάρχων, και δεσμεύτηκε για τη διαρκή ενημέρωση τους για την πορεία της εταιρείας.

Οι δήμαρχοι με τη σειρά τους εξέφρασαν την αγωνία τους για τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων τους και για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών προς τις παραλίες. Παράλληλα ζήτησαν να ενημερώνονται για την πορεία ανάθεσης του masterplan και να ληφθούν υπ’ όψιν οι όποιες προτάσεις τους για το παραλιακό μέτωπο.
Οι δύο πλευρές μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο συνεννόησης επί της αρχής σε τρία βασικά σημεία:
– Τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής με τον καθορισμό των από κοινού καθορισμό των χρήσεων γης στις παραλιακές εκτάσεις.
– Τη διασφάλιση των απαιτούμενων υποδομών, για να μπορέσουν οι δήμοι να αντεπεξέλθουν στην όποια περιβαλλοντολογική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση επιφορτιστούν.

Τη διασφάλιση εσόδων για τους δήμους από τις επενδύσεις που θα γίνουν στα πλαίσια της ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης.
Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με τη δέσμευση όλων να είναι σε διαρκή επαφή και να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις και παράλληλα να πραγματοποιηθούν πιο εξειδικευμένες συναντήσεις στους κατά τόπους δήμους» (πηγή).

Την 24η Σεπτεμβρίου 2014, σε συνέχεια του παραπάνω δελτίου τύπου, ο δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Σωφρόνης, έφερε, εκτός ημερησίας διατάξεως, το σχετικό ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, επιχειρώντας να εκμαιεύσει ψήφισμα και μάλιστα ομόφωνο απ’όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Αυτό το ψήφισμα θα περιλάμβανε τις τρεις προαναφερθείσες «θέσεις» του δημάρχου, που αναφέρονταν στο δελτίο τύπου, προσθέτοντας τα ζητήματα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες του δήμου και της εξασφάλισης θέσεων εργασίας για τους κατοίκους του δήμου. Ωστόσο, αυτά τα δύο πρόσθετα ζητήματα, όπως προκύπτει από το παραπάνω δελτίο τύπου, δεν τα έθεσε ο δήμαρχος στον κ. Ματιάτο, ως «κόκκινη γραμμή», αλλά ως «αγωνία» («εξέφρασαν την αγωνία τους»), αλλά και δεν αποτέλεσαν τη βάση συνεννόησης με την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ»! Οφείλουμε δε να επισημάνουμε στο σημείο αυτό το γεγονός, ότι ο κ. Σωφρόνης, πρώτα έσπευσε να θέσει τα ζητήματα στον κ. Ματιάτο, όπως αυτός τα αντιλαμβάνεται και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους δημοτικούς συμβούλους και ιδίως με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, και εκ των υστέρων επιδίωξε από αυτούς να υιοθετήσουν τα δικά του τετελεσμένα, μέσω ενός απαράδεκτου και καθ’όλα απορριπτέου ψηφίσματος.

Ευτυχώς, τόσο η κα Ράπτη, όσο και ο κ. Τσαλικίδης, δεν απεδέχθησαν το περιεχόμενο «παγίδα» του ψηφίσματος, που πρότεινε ο κ. Σωφρόνης, ζητώντας παράλληλα τη σύγκληση νέου δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εξελίξεις στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού. Μία αποδοχή του προτεινόμενου ψηφίσματος από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων θα σήμαινε την πλήρη παραίτηση του Δήμου Σαρωνικού από τα αυτονόητα και θα είχε ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους του Δήμου Σαρωνικού, τις οποίες, εμμέσως πλην σαφώς, υπαινίσσεται το δελτίο τύπου του Δήμου και το προτεινόμενο από τον δήμαρχο ψήφισμα.

Οι «θέσεις Σωφρόνη», όπως αυτές εκφράστηκαν στο παραπάνω δελτίο τύπου, αλλά και στο προτεινόμενο ψήφισμα, συνιστούν μία έμμεση και συνάμα πλήρη αποδοχή των σχεδίων της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», καθώς και ταυτόχρονη παραίτηση του Δήμου Σαρωνικού από δικαιώματα και πάγιες θέσεις, οι οποίες τύγχαναν της ευρείας αποδοχής της τοπικής κοινωνίας και των φορέων – συλλόγων του δήμου. Είναι, ωστόσο, συνεπείς με όλα όσα είχε ισχυρισθεί σε προεκλογική συνέντευξή του, η οποία δημιούργησε σφοδρές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να τις ανασκευάσει – «διασκεδάσει» στη συνέχεια (δείτε εδώ). Οι πραγματικές, λοιπόν, προθέσεις του κ. Σωφρόνη είχαν αποκαλυφθεί εξαρχής.

Σ’ό,τι, λοιπόν, αφορά στις «θέσεις Σωφρόνη» σχετικά με την τύχη του παράκτιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού, όπως αυτές διαφαίνονται ξεκάθαρα από το δελτίο τύπου και το προτεινόμενο ψήφισμα, επισημαίνουμε τα ακόλουθα, αναλύοντας μία προς μία αυτές τις «θέσεις»:

1) «Τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής με τον καθορισμό των από κοινού καθορισμό των χρήσεων γης στις παραλιακές εκτάσεις«: Με τη συγκεκριμένη διατύπωση, η οποία είναι καλά δουλεμένη, ώστε να ωραιοποιείται και να συγκαλύπτεται η προφανής αρνητική στόχευση, ο δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Σωφρόνης, ευθέως αποδέχεται και θεωρεί δεδομένη την αλλαγή των χρήσεων γης στις παράλιες εκτάσεις του Δήμου Σαρωνικού, όπως αυτές οι χρήσεις είχαν καθοριστεί, με απολύτως επιστημονικά κριτήρια, μέσω του πρώην Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας – Αττικής (ΦΕΚ 125Δ/1998) και των Ζωνών Προστασίας Ορεινού Όγκου Λαυρεωτικής (ΦΕΚ 121Δ/2003, 333Δ/2003 και 796Δ/2003) και βελτιώθηκαν με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (Ν. 4277/2014). Αυτή δε η αλλαγή χρήσεων γης, όπως είναι αυτονόητο, αλλά προκύπτει και από την αμέσως επόμενη «θέση Σωφρόνη», στην οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια, θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθότι θα γίνει με κύριο, εάν όχι αποκλειστικό, κριτήριο το οικονομικό όφελος των όποιων «επενδυτών» αναλάβουν την εκμετάλλευση του παράκτιου μετώπου. Αντί, λοιπόν, ο κ. Σωφρόνης να θέσει, ως «κόκκινη γραμμή», τη διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων γης, σπεύδει εκ των προτέρων να θεωρήσει δεδομένη την αλλαγή τους (αποδοχή), διατυπώνοντας ανούσια και νομικά μη δεσμευτικά ευχολόγια.

2) «Τη διασφάλιση των απαιτούμενων υποδομών, για να μπορέσουν οι δήμοι να αντεπεξέλθουν στην όποια περιβαλλοντολογική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση επιφορτιστούν»Όπως προαναφέραμε, με αυτή τη δεύτερη «θέση Σωφρόνη» ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή η όποια αλλαγή χρήσης στις παράλιες εκτάσεις του Δήμου θα είναι δυσμενής και θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού. Γι’αυτόν, εξάλλου, το λόγο θέτει, ως ευχή – προσδοκία, ζήτημα δημιουργίας κατάλληλων υποδομών, που θα «απορροφήσουν», ως ένα βαθμό, τις μελλοντικές και δεδομένες δυσμενείς συνέπειες. Αυτή, λοιπόν, την προοπτική έρχεται ο κ. Σωφρόνης και την αποδέχεται, ζητώντας παράλληλα και από τους υπολοίπους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και από τους δημότες, να την αποδεχθούν! Επισημαίνουμε, ότι από τη στιγμή, που ο Δήμος Σαρωνικού αποδεχθεί με το προτεινόμενο ψήφισμα ή με άλλους τρόπους αυτές τις εξελίξεις, τότε δεν θα έχει την παραμικρή δυνατότητα να δεσμεύσει νομικά την «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο» ή τον όποιο μελλοντικό «επενδυτή«. Ο ίδιος θα έχει δεσμεύσει το Δήμο Σαρωνικού έναντι της άλλης πλευράς, μέσω του απαράδεκτου ψηφίσματος, που ο ίδιος πρότεινε, δίνοντας «γη και ύδωρ», χωρίς να έχει λάβει την παραμικρή νομική δέσμευση από την εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ«. Είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι, εξ όσων γνωρίζουμε και εάν δεν έχει διαφύγει της προσοχής μας, η ίδια η εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» δεν εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο να «δεσμεύεται» για όσα ελάχιστα και αόριστα φέρεται να ήλθε σε συνεννόηση με τους δημάρχους.

3) «Τη διασφάλιση εσόδων για τους δήμους από τις επενδύσεις που θα γίνουν στα πλαίσια της ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης»Αποτελεί εμπαιγμό των δημοτικών συμβούλων και των δημοτών η συγκεκριμένη «θέση Σωφρόνη» για τον απλούστατο λόγο, ότι διασφάλιση εσόδων για το Δήμο Σαρωνικού θα υφίσταται, είτε με την παραχώρηση της χρήσης των παράλιων εκτάσεων στο Δήμο Σαρωνικού, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, είτε με τη συμμετοχή του Δήμου στα όποια επενδυτικά σχέδια και σχήματα. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Πλην όμως συμμετοχή στα επενδυτικά σχέδια και σχήματα απαιτεί τη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης και καλά επεξεργασμένης πρότασης εκ μέρους του Δήμου, η οποία ούτε υπήρξε, αλλά ούτε και υπάρχει. Όλα είναι αφημένα στην τύχη τους. Περισσεύουν, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, η υποκρισία, οι αοριστίες και τα ευχολόγια.

4) «Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες» (προστέθηκε στο προτεινόμενο ψήφισμα): Πρόκειται για μία θέση, την οποία, όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου του Δήμου Σαρωνικού, ο κ. Σωφρόνης δεν έθεσε επιτακτικώς, ως «κόκκινη γραμμή», στον κ. Ματιάτο, αλλά ως «αγωνία» («εξέφρασαν την αγωνία τους»), και δεν περιλαμβάνεται στα αναφερόμενα σημεία, για τα οποία «έφθασαν σε ικανοποιητικό σημείο συνεννόησης». Ως εκ τούτου, δικαιολογημένως πρέπει να ανησυχούμε και να μην εφησυχάζουμε. Πολύ περισσότερο ανησυχούμε για το γεγονός, ότι από την πρόταση του κ. Σωφρόνη απουσιάζει, όλως περιέργως, η λέξη «δημόσιες» για τις παραλίες, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα εξασφάλιζε την ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες. Αντιθέτως, εάν ιδιωτικοποιηθούν οι παραλίες, τότε τίποτε δεν εγγυάται – εξασφαλίζει, ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει σταδιακή απαγόρευση πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες ή πρόσβασή τους έναντι αντιτίμου.

5) «Δεσμεύσεις για κάλυψη θέσεων εργασίας από Δημότες, από τις όποιες επενδύσεις θα γίνουν» (προστέθηκε στο προτεινόμενο ψήφισμα): Όταν ο κ. Σωφρόνης αποδέχεται όλα τα προαναφερθέντα είναι σχεδόν αδύνατη η επίτευξη νομικής δέσμευσης των όποιων μελλοντικών «επενδυτών». Είναι ούτως ή άλλως δύσκολη μία τέτοια νομική δέσμευση, πολλώ δε μάλλον, όταν ο Δήμος Σαρωνικού θα έχει ήδη αποδεχθεί ή ανεχθεί όλα τα προαναφερθέντα και, ως εκ τούτου, δεν θα υπάρχει το παραμικρό μέσο πίεσης προς την εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» και προς τους όποιους μελλοντικούς «επενδυτές», οι οποίοι ενεργούν με ανταγωνιστικούς όρους και με όρους κερδοφορίας. Αλήθεια, πόσοι δημότες εργάζονται στις τοπικές – παράλιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ποία είναι η ποσόστωση σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων σ’αυτές τις επιχειρήσεις;

Το επιστέγασμα των «θέσεων Σωφρόνη» είναι ο ισχυρισμός του ενώπιον των έκπληκτων δημοτικών συμβούλων στη συνεδρίαση της 24ης Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με τον οποίο ¨με μπαλάσκες δεν κερδίσαμε τίποτα παρά πόρτες». Κατ’αυτόν τον σκόπιμα απλουστευτικό και απαξιωτικό τρόπο επιχείρησε να μεταβάλλει την πολιτική, την οποία, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, πρέσβευε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού, στην οποία ο κ. Σωφρόνης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως αντιδήμαρχος. Πλην όμως, ουδέποτε στην πράξη υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον του Δήμου Σαρωνικού για τις παράκτιες εκτάσεις του και την ορθή αξιοποίησή τους προς όφελος των δημοτών, πέραν της απλής ρητορείας. Το πραγματικό «ενδιαφέρον» εστιαζόταν και εστιάζεται αποκλειστικώς στην «πολιτική των καντινών», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει μετατραπεί σε «beach bar», με τραπεζοκαθίσματα, αναπαραγωγή μουσικής, σταθερές εγκαταστάσεις, κλπ. Παράλληλα, υπήρχε και υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, πλήρης ανοχή του Δήμου στο εγκληματικό μπάζωμα των αλυκών Αναβύσσου και στη μετατροπή τους σε μία παράνομη χωματερή, επιβλαβή για τη δημόσια υγεία (δεν έχει υποβάλλει ακόμη μήνυση κατά των υπαιτίων, τους οποίους γνωρίζει).

Για όλους αυτούς τους λόγους ο κ. Σωφρόνης, με περισσή ευκολία, αποκήρυξε τη ρητορεία του δικού του πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος, αλλά και του πρώην δημάρχου και νυν αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου, του οποίου είχε την αφανή προεκλογική στήριξη και ο οποίος δεν έχει εκδώσει ακόμη την παραμικρή καταδικαστική ανακοίνωση στην απαξιωτική δήλωση του πρώην συνεργάτη του στο Δήμο Σαρωνικού. Η σιωπή του «αριστερού» κ. Φιλίππου σε σχέση με τα συμβαίνοντα στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού και με τις «θέσεις Σωφρόνη» είναι «εκκωφαντική». Ελπίζουμε να μας διαψεύσει θετικά στο άμεσο μέλλον, αναλαμβάνοντας, ως αντιπεριφερειάρχης, σημαντικές και ουσιώδεις (όχι επικοινωνιακές) πρωτοβουλίες. Το ίδιο ελπίζουμε και για τον κ. Σωφρόνη.

Συμπερασματικά, από τη μέχρι σήμερα στάση του κ. Σωφρόνη, αλλά και από τις «θέσεις» του, προκύπτει, ότι δεν έχει σχέδιο και όραμα για τις παράλιες εκτάσεις του Δήμου Σαρωνικού ή ότι το σχέδιο και το όραμά του ταυτίζονται με τα όποια υπαρκτά ή μελλοντικά σχέδια της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ». Δεν έχει καν εκπονήσει ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής των παράλιων εκτάσεων του Δήμου Σαρωνικού. Προκύπτει, επίσης, ότι δεν έχει θέσει πραγματικές «κόκκινες γραμμές» και ότι δεν είναι διατεθειμένος να αντισταθεί στο μελλοντικό ξεπούλημα και στην κυοφορούμενη καταστροφή του φυσικού πλούτου (τσιμεντοποίησή του μέσω της αλλαγής των χρήσεων γης), που αποτελούν οι παράλιες εκτάσεις του Δήμου Σαρωνικού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι αποφεύγει συστηματικά να διευκρινίσει πώς εννοεί ο ίδιος την έννοια της «ανάπτυξης» και εάν περιλαμβάνει σ’αυτήν την προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος και εν γένει της ποιότητας ζωής των δημοτών. Ενεργεί, ως αυτά να αποτελούν για τον ίδιο περιττές πολυτέλειες. Δεν φαίνεται καν διατεθειμένος ή έτοιμος να αξιοποιήσει τη σημαντική εξέλιξη της ανακήρυξης της παράκτιας ζώνης του Αγίου Νικολάου και των αλυκών Αναβύσσου, ως υγροτόπων Α΄ Προτεραιότητας (δείτε εδώ). Ας μας διαψεύσει στην πράξη και όχι στα λόγια.

Σε κάθε περίπτωση, ο νυν Δήμαρχος Σαρωνικού, αντί να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών, ώστε να τους κινητοποιήσει δημιουργικά, προς αποτροπή των όποιων δυσμενών εξελίξεων, στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» και όπου άλλου απαιτείται, πρωταγωνιστεί στον εφησυχασμό των δημοτών και των δημοτικών συμβούλων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αλιευτικού καταφυγίου και των παράλιων επιχειρήσεων στην Παλαιά Φώκαια, όπου ακόμη και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, προσπαθούσε να καθησυχάσει τους αλιείς και τους ντόπιους επιχειρηματίες (δείτε εδώ). Υπενθυμίζουμε, ότι ο ίδιος ο κ. Σωφρόνης είχε αναφερθεί σε προεκλογική συνέντευξή του στη δημιουργία μαρίνας, αντί του σχεδιαζόμενου αλιευτικού καταφυγίου στην Παλαιά Φώκαια, καθώς και ότι είναι οπαδός του θατσερισμού (δείτε εδώ). Ενώ, λοιπόν, απαιτείται άμεση εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης των δημοτικών συμβούλων και των δημοτών, ο Δήμος πρωταγωνιστεί στον εφησυχασμό και στην άνευ όρων παράδοση, μέσω του απαράδεκτου ψηφίσματος, που πρότεινε ο νυν δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο προς επικύρωση.

Μετά από όλα τα παραπάνω απαιτείται η άμεση ενημέρωση και ενεργοποίηση των δημοτών, ώστε να πιεστεί η δημοτική αρχή να μην υιοθετήσει το κείμενο ψηφίσματος, που πρότεινε ο δήμαρχος κ. Σωφρόνης, και παράλληλα να διαμορφωθεί μία ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα τίθενται οι ακόλουθες αυτονόητες «κόκκινες γραμμές»:

1. Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες του Δήμου. Οι παραλίες να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.

2. Διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων γης.

3. Απόλυτος σεβασμός και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, όπου προμετωπίδα θα είναι οι αναγνωρισμένοι πλέον υγρότοποι των αλυκών Αναβύσσου, του Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, του Μαύρου Λιθαρίου Αναβύσσου και του «Πεύκου» Λαγονησίου, οι οποίοι πρέπει να εκκαθαριστούν από τα υφιστάμενα μπάζα και να αποκατασταθούν.

4. Ήπια μορφή ανάπτυξης, σύμφωνη με τις υφιστάμενες χρήσεις γης, τους υφιστάμενους όρους δόμησης, το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και όλη εν γένει την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, όπου η βασική στόχευση θα είναι η ανάδειξη των φυσικών τοπίων και της ιστορικότητας της περιοχής. Τα δε κτίρια (όπου αυτά επιτρέπονται) να είναι χαμηλού ύψους, ενεργειακά αυτόνομα και συμβατά προς το φυσικό τοπίο της περιοχής.

5. Εξασφάλιση του αλιευτικού καταφυγίου στην Παλαιά Φώκαια.

6. Απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων και παράνομων δραστηριοτήτων από τις  παράλιες εκτάσεις.

7. Δημιουργία φορέα ή φορέων διαχείρισης των παράκτιων υγροτόπων του Δήμου, όπου θα είναι δυνατή η συμμετοχή και του Δήμου και θα εξασφαλίζεται η πρόσληψη, με αξιοκρατικά στοιχεία, κατοίκων – δημοτών της περιοχής.

8. Προηγούμενη ενημέρωση του Δήμου Σαρωνικού και εξασφάλιση διαδικασίας μη έγκρισης ή και ακύρωσης των όποιων επενδυτικών σχεδίων, εάν δεν πληρούν όλες τις προαναφερθείσες προδιαγραφές.

Πέραν των προαναφερθέντων, ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας είναι η διαμόρφωση από τη νυν δημοτική αρχή μίας ειδικότερης κατευθυντήριας πρότασης για κάθε παράκτια έκταση του Δήμου, σύμφωνης με τις προαναφερθείσες αρχές, την υλοποίηση της οποίας θα διεκδικήσει μεθοδικά, με σύμμαχο την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς – συλλόγους. Πρέπει επιτέλους ο Δήμος να προλαμβάνει τις δυσμενείς εξελίξεις, έχοντας διαμορφωμένες θέσεις. Ο σύλλογός μας, όπως εξαρχής πράττει, θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της ενημέρωσης και της δραστηριοποίησης των πολιτών, καθώς και τη μάχη της προστασίας και ανάδειξης της περιοχής.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: