ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Α. ΡΑΠΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΠΑΖΩΜΑ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ. ΕΚΘΕΤΟΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο Γ. ΤΖΙΒΙΛΟΓΛΟΥ (VIDEO)

Δείτε το βίντεο από το 2:30 λεπτό

Σε πρόσφατες παρεμβάσεις μας είχαμε αναδείξει, τόσο τις νέες νομοθετικές εξελίξεις σε σχέση με τον χαρακτηρισμό των αλυκών Αναβύσσου, ως υγροτόπου Α΄ Προτεραιότητας (δείτε εδώ), όσο και το πρόβλημα του συνεχιζόμενου παράνομου μπαζώματος των αλυκών Αναβύσσου (δείτε εδώ). Στα πλαίσια αυτά δημοσιοποιήσαμε τις πρόσφατες έγγραφες αντιδράσεις δεκάδων ενεργών πολιτών της περιοχής, αλλά και την προ ολίγων ημερών έγγραφη «απάντηση» του Δημάρχου, κου Σοφρώνη (δείτε εδώ). Ορθώς πράττοντας η δημοτική σύμβουλος κα Ράπτη έθεσε την Τετάρτη, 24-09-2014, με επίκαιρη ερώτησή της προς το Δήμαρχο και ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, το πρόβλημα του παράνομου μπαζώματος του προστατευτέου υγροτόπου των αλυκών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι «απαντήσεις» του δημάρχου, ο οποίος έδειξε ομολογουμένως αιφνιδιασμένος, τον αφήνουν εκ νέου έκθετο για τους ακόλουθους λόγους:

1) Ενώ ο Δήμαρχος παραδέχθηκε, ότι γίνεται εναπόθεση μπάζων στις αλυκές από τον εργολάβο του αντιπλημμυρικού έργου της Αναβύσσου και ότι αυτή η εναπόθεση δεν προκύπτει να είναι καν προσωρινή («Ούτε εμένα μου φαντάζει προσωρινή εναπόθεση»), ωστόσο εμφανίστηκε να μην έχει την παραμικρή διάθεση να διερευνήσει το θέμα, ζητώντας κρίσιμα έγγραφα, όπως τη σύμβαση του έργου, την περιβαλλοντική μελέτη, αλλά και την ανάλυση του προϋπολογισμού του έργου, από τα οποία λογικά θα προκύπτει ο χώρος της νόμιμης εναπόθεσης των μπάζων και το προϋπολογισθέν κόστος μεταφοράς των μπάζων στο χώρο της νόμιμης εναπόθεσής τους. Εμφανίζεται μάλιστα να μην έχει καν ρωτήσει τον εργολάβο και να αγνοεί τον τόπο, όπου έπρεπε να εναποτίθενται νομίμως τα μπάζα. Παράλληλα, εμφανίζεται να αποδέχεται το γεγονός, ισχυριζόμενος, ότι απλώς θα αναμένει («Αναμένω ακόμη να δω και την άδεια, αλλά και τις κινήσεις του»), ότι, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο θα συνεχισθεί η ρίψη μπάζων στις αλυκές, αλλά και θα καθυστερήσει πολύ η απομάκρυνσή τους («Ακόμη είναι εκεί και το έργο έχει ψωμί. Δεν είναι ότι τελειώνει το έργο και φεύγουν»)! Σε κάθε περίπτωση, εμφανίζεται παντελώς αδιάφορος για το γεγονός, ότι συντελείται μία απόλυτα παράνομη πράξη, όπως είναι η εναπόθεση μπάζων όχι στον προβλεπόμενο νόμιμο χώρο εναπόθεσης, αλλά σε έναν άλλο χώρο, όπως είναι οι αλυκές, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται από το νόμο, ως υγρότοπος Α΄ Προτεραιότητας, που χρήζει προστασίας και αποκατάστασης.

2) Συνεχίζει ο κ. Σωφρόνης, όπως και ο κ. Τζιβίλογλου, μετά την πάροδο τόσων μηνών, να «οχυρώνονται» πίσω από μία φερόμενη άδεια της ΕΤΑΔ προς τον εργολάβο προσωρινής εναπόθεσης μπάζων, την οποία άδεια, σύμφωνα με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς τους, δεν την έχουν καν δει και αρκούνται απλώς στους προφορικούς ισχυρισμούς του εργολάβου («Ακόμα στα χέρια μου δεν την έχω λάβει»). Πλην όμως, ακόμη και εάν υφίσταται αυτή η άδεια, δεν αναιρεί το παράνομον της πράξης, όπως εύστοχα επισήμανε και ο κ. Κωνσταντέλος, αλλά, αντιθέτως, ενδέχεται και να αυξάνει τον αριθμό των υπαιτίων της παράβασης του νόμου. Η όποια τυχόν άδεια της ΕΤΑΔ δεν αναιρεί, το γεγονός, ότι καταστρέφεται παρανόμως ένας προστατευτέος υγρότοπος Α΄ Προτεραιότητας, αλλά και ότι απαξιώνεται ένα δημόσιο τουριστικό κτήμα. Συνεχίζουν, λοιπόν, να ομιλούν επί τόσους μήνες για μία άδεια, για την οποία δεν έχουν φροντίσει καν να τη δουν και να έχουν αντίγραφό της.

3) Ο κ. Σωφρόνης αντιπαρέρχεται σιωπηρώς το γεγονός, ότι σε μεγάλο τμήμα των αλυκών έχουν αρθεί οι απαλλοτριώσεις και ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους, κλπ., έχουν ανακτήσει τα ακίνητά τους με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ. Ακόμη και ο Δήμος, εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί, διεκδικεί σημαντική έκταση των αλυκών. Ως εκ τούτου και ούτως ή άλλως, εάν υποτεθεί, ότι η ΕΤΑΔ έδωσε άδεια στον εργολάβο προσωρινής εναπόθεσης των μπάζων, έπρεπε και πρέπει να ελεγχθεί σε ποίο σημείο των αλυκών επετράπη αυτή η εναπόθεση, δεδομένου, ότι στο σημείο, που γίνεται αυτή, το μεν είναι μακριά από τις διενεργούμενες εργασίες και βαθιά στο εσωτερικό του υγροτόπου, το δε ενδέχεται να ανήκει, είτε σε διεκδικούμενη περιοχή, είτε σε περιοχή, όπου έχουν γίνει άρσεις της απαλλοτρίωσης!

4) Ο Δήμαρχος, με τη διαρκή παραπομπή του στη φερόμενη άδεια της ΕΤΑΔ προς τον εργολάβο για προσωρινή εναπόθεση των μπάζων στις αλυκές, αντιπαρέρχεται συνειδητά και εξακολουθητικά το γεγονός, ότι οι αλυκές αποτελούν νομοθετικά αναγνωρισμένο και προστατευτέο υγρότοπο Α΄ Προτεραιότητας, στον οποίο ακόμη και η προσωρινή εναπόθεση μπάζων απαγορεύεται, καθότι είναι απολύτως καταστροφική για τον υγρότοπο. Είναι χαρακτηριστικές, οι φωτογραφίες, που έχουμε δημοσιεύσει, όπου είναι η εμφανής η καταπλάκωση δένδρων, θάμνων και υδρόβιων φυτών του υγροτόπου, καθώς και φωλέων πτηνών και θηλαστικών. Αντιπαρέρχεται, επίσης, το γεγονός, ότι σ’ένα έργο, όπου λογικά πρέπει να έχει προβλεφθεί χώρος νόμιμης εναπόθεσης των μπάζων, αλλά και συγκεκριμένο κόστος υπέρ του εργολάβου για τη  μεταφορά των μπάζων σ’αυτόν το χώρο, δεν τίθεται θέμα νομιμότητας της όποιας εναπόθεσης μπάζων στις αλυκές, ακόμη και προσωρινής.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

5) Ο  κ. Σωφρόνης αποσιώπησε και απέφυγε να αποκαλύψει στο δημοτικό συμβούλιο την αριθμ. πρωτ. 19436/15-09-2014 αίτηση – καταγγελία δεκάδων ενεργών πολιτών τού Δήμου Σαρωνικού για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και την έγγραφη «απάντησή» του (δείτε εδώ). Αντί, λοιπόν, να σταθεί αυτή η αίτηση – καταγγελία των πολιτών αφορμή για το Δήμαρχο να διερευνήσει το θέμα, αλλά και να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ο Δήμαρχος αρκέσθηκε σε ένα έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου δεν τόλμησε να αποκαλύψει στο δημοτικό συμβούλιο, διότι από αυτό προκύπτει, ότι γι’αυτόν το θέμα θεωρείτο λήξαν, καθότι φέρεται να του αρκεί η προφορική διαβεβαίωση, ότι η εναπόθεση των μπάζων είναι προσωρινή και ότι το έργο είναι της Περιφέρειας!

6) Ο Δήμαρχος αντιπαρέρχεται σιωπηρώς και το γεγονός, ότι το διαχρονικό πρόβλημα με την παράνομη εναπόθεση μπάζων παντός είδους στις αλυκές Αναβύσσου, είτε αυτά προέρχονται από το αντιπλημμυρικό έργο, είτε από άλλες πηγές, είναι σοβαρό και για τον πρόσθετο λόγο, ότι άπτεται και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Υπενθυμίζουμε, ότι στις αλυκές έχει διαμορφωθεί μία παράνομη χωματερή, στην οποία το 2012 είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαϊά, και ότι σ’αυτήν έχουν εναποτεθεί μεγάλοι σωροί από σπασμένο αμίαντο! Αυτοί οι σωροί πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν και να γίνει διαχείρισή τους, σύμφωνα με το νόμο.

7) Το ζήτημα του παράνομου μπαζώματος των αλυκών από τον εργολάβο του αντιπλημμυρικού έργου της Αναβύσσου είχε απασχολήσει παρεμπιπτόντως, τουλάχιστον, δύο φορές το δημοτικό συμβούλιο (27-03-2014 και 26-06-2014), με αφορμή τις ορθές, αλλά χωρίς περαιτέρω συνέχεια, παρεμβάσεις των κ.κ. Μπούκη και  Χαρίτου. Σ’αυτές τις συνεδριάσεις ήταν παρών ο νυν Δήμαρχος και ακούστηκαν οι ίδιες ακριβώς δικαιολογίες. Ακούστηκε δε από τα χείλη του τέως δημάρχου και νυν αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Φιλίππου, ότι ο νόμιμος χώρος εναπόθεσης των μπάζων είναι τα λατομεία (δείτε εδώ).

Πέραν των προαναφερθέντων, επισημαίνουμε και τα ακόλουθα:

– Τόσο, ο κ. Σωφρόνης, όσο και ο κ. Χαρίτος, που έσπευσε (κακώς) να «καλύψει» τον Δήμαρχο και αρχηγό του δημοτικού συνδυασμού, στον οποίο ανήκει, αναφέρθηκαν σε κάποια έγγραφα, που φέρεται να απέστειλε ο κ. Χαρίτος ακόμη και στην Περιφέρεια. Οφείλουν, λοιπόν, να δημοσιοποιήσουν τα έγγραφα, που ισχυρίζονται, ότι απέστειλε ο κ. Χαρίτος, αλλά και να γνωστοποιήσουν στους πολίτες του Δήμου Σαρωνικού τις τυχόν απαντήσεις σ’αυτά τα έγγραφα.

– Ο κ. Κωνσταντέλος, με εύστοχη παρατήρησή του, επεσήμανε στον Δήμαρχο και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, αυτό, που διαρκώς επισημαίνουμε. Ότι δηλαδή η όποια τυχόν άδεια της ΕΤΑΔ προς τον εργολάβο για προσωρινή εναπόθεση των μπάζων δεν αναιρεί τον παράνομο χαρακτήρα της πράξης, η οποία και συνεχίζεται.

– Ο κ. Γκέραλης, ο οποίος φέρει μεγάλες ευθύνες για την απαξίωση των αλυκών, σύμφωνα και με καταγγελίες συναδέλφων του (δείτε εδώ), έδειξε εμφανώς εκνευρισμένος με την ανακίνηση του θέματος των αλυκών και αποχώρησε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εν μέσω αντεγκλήσεων.

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνουμε, ότι, ο κ. Σωφρόνης, ως δήμαρχος, αλλά και ο προκάτοχός του, καθώς και ο κ. Τζιβίλογλου, ως τέως αντιδήμαρχος Αναβύσσου και προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, όφειλαν να είχαν πράξει εξαρχής και αυτεπαγγέλτως αυτό, που οι δεκάδες απλοί, αλλά ενεργοί πολίτες του Δήμου Σαρωνικού, έπραξαν και θα συνεχίσουν να πράττουν με έγγραφες αιτήσεις – καταγγελίες τους (δείτε εδώ). Η έγγραφη απάντηση του κ. Σωφρόνη προς την αίτηση – καταγγελία  αυτών των πολιτών αποτελεί μνημείο υπεκφυγής και αοριστίας. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ίδιος, όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι, είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου, όταν διαπιστώνουν παραβάσεις του νόμου εντός των ορίων του Δήμου Σαρωνικού και μάλιστα, τόσο εξόφθαλμες και με τόσο σοβαρές συνέπειες, να ενεργούν άμεσα για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων, αλλά και για την καταγγελία τους στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Το τί συμβαίνει, όταν οι δημοτικοί άρχοντες, ενώ διαπιστώνουν παράνομες πράξεις, δεν τις καταγγέλλουν στη Δικαιοσύνη, «απολαύστε» το σε διάλογο μεταξύ τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 27ης Μαρτίου 2013, όπου καταγγέλλουν μεταξύ τους και όχι στον εισαγγελέα σοβαρότατα αδικήματα, παλαιότερα και πρόσφατα, επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλον τις ευθύνες (δείτε εδώ).

Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε τί θα πράξει και μάλιστα άμεσα ο Δήμαρχος Σαρωνικού, πολλώ δε μάλλον τώρα, που ανέλαβε, μετά την πίεση της κ. Ράπτη, να πράξει τα δέοντα. Εμείς εξακολουθούμε να ελπίζουμε, ότι όντως θα πράξει τα δέοντα, και πρώτοι εμείς θα τον επιβραβεύσουμε για ό,τι θετικό πράξει. Ελπίζουμε, επίσης, ότι η κα Ράπτη, καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, θα συνεχίσουν το δημόσιο έλεγχο, που άρχισαν, τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και για άλλα ζητήματα, και ότι θα διεκδικήσουν την άμεση εφαρμογή του νόμου.

Δείτε και σχετικό άρθρο από τον paraktios.gr

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: