ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΕΞΩΣΗ «ΒΛΑΣΤΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ

 

Έξωση του «Βλαστού» από τον Χώρο του

Δεν είχαν ακόμα αναλάβει επίσημα, και άνθρωποι της νέας διοίκησης του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης επισκέφθηκαν το χώρο του «Βλαστού» για πρώτη φορά (ακολούθησαν κι άλλες επισκέψεις) και μας ζήτησαν χωρίς περιστροφές να αδειάσουμε το χώρο επειδή τον χρειάζονται για την εγκατάσταση κοινωνικού παντοπωλείου.

Απαντήσαμε ότι ο χώρος είναι αρκετός και για τις δύο δραστηριότητες κι ότι, επομένως, το κοινωνικό παντοπωλείο μπορεί να εγκατασταθεί αμέσως χωρίς να εκτοπίσει τον «Βλαστό».

Η απάντηση ήταν αρνητική και επιστρατεύτηκαν επιχειρήματα σχετικά με τη νομιμότητα της παραχώρησης του χώρου από την προηγούμενη διοίκηση (Κορτζίδη) ειδικά μάλιστα για εμπορικές δραστηριότητες. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα με το συγκεκριμένο χώρο, αφού:

  • Ο χώρος δεν είναι ιδιοκτησία του δήμου, (παλιά ήταν αδέσποτος και τώρα ανήκει στο δημόσιο, στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου).
  • Όλα τα κτίσματα είναι αυθαίρετα και επομένως δεν μπορεί να εκδοθεί σ’ αυτά άδεια λειτουργίας καταστήματος (όλα αυτά αφορούν πράξεις διοικήσεων προ 30ετίας).

Προφανώς η προηγούμενη διοίκηση (Κορτζίδη) παρέκαμψε τα τυπικά αυτά προβλήματα μπροστά στην ουσία που ήταν η υποστήριξη μιας μη κερδοσκοπικής συλλογικότητας όπως ο «Βλαστός» που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία πάνω στα ζητήματα της διατροφής (όλοι δουλεύουμε εθελοντικά, η μοναδική αμοιβή μας είναι η χαρά της προσφοράς).

Η νέα διοίκηση όμως επιμένει ότι η εμπορική δραστηριότητα αποκλείεται.  Μπροστά σ’ αυτήν την επιμονή και, πιστεύοντας ότι κάθε διαπραγμάτευση, για να πετύχει, απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις, προτείναμε την παραίτηση μας από την εμπορική δραστηριότητα, με σκοπό να αφοσιωθούμε αποκλειστικά στους άλλους τομείς της δραστηριότητάς μας όπως οι ενημερωτικές διαλέξεις/ προβολές, τα σεμινάρια, το λιομάζωμα κλπ., πάντα σε συνάρτηση με το ζήτημα της διατροφής και της διατροφικής κρίσης.

Η διοίκηση όμως είναι αδιάλλακτη: επιμένει στην αποχώρηση μας. Μας προτείνει, βέβαια, μεταστέγαση σε έναν από άλλους δύο χώρους, που είναι όμως ακατάλληλοι κι οι δυο γιατί δεν διαθέτουν αυλή (ο ένας μάλιστα είναι σε όροφο) και επομένως δεν θα μπορούμε να κάνουμε τις εκδηλώσεις μας. Επιπλέον, η στέγαση μας θα είναι αβέβαιη γιατί -όπως μας είπαν- μόλις βρούν ενοικιαστές θα μας διώξουν ξανά!

Μπροστά σ’ αυτήν την… εξουσιαστική αδιαλλαξία, ζητάμε από τους φίλους μας (δεν έχουμε πελάτες, έχουμε μόνο φίλους) από τους συνεργάτες/παραγωγούς, τις τοπικές συλλογικότητες και όλους τους πολίτες να μας υποστηρίξουν με όποιο τρόπο θέλουν, είτε π.χ. στέλνοντας email διαμαρτυρίας στο secretary@elliniko-argyroupoli.gr είτε συμμετέχοντας στη συνέλευση/εκδήλωση που οργανώνουμε για την Τετάρτη 17/9, ώρα 7:30 μμ στο χώρο του «Βλαστού», ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Η ομάδα του «Βλαστού»

3 Χρόνια Βλαστός

Ο «Βλαστός» είναι μια συλλογικότητα που -επίσημα- υπάρχει από το Σεπτέμβριο του 2011, αλλά στα σκαριά ήταν δύο χρόνια νωρίτερα, από το φθινόπωρο του 2009, εποχή που τα μαύρα σύννεφα της κρίσης είχαν αρχίσει να μαζεύονται απειλητικά. Κοινή πεποίθηση όσων συσπειρώθηκαν γύρω από το εγχείρημα ήταν ότι–τουλάχιστον στο θέμα της τροφής- μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας για μια πιο ποιοτική διαβίωση, στηριγμένη στην αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα.

Στόχος απ’ την αρχή ήταν η δημιουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού με αντικείμενο τη διατροφή των πολιτών, χωρίς μεσάζοντες και κέρδη, βασισμένου στην εθελοντική προσφορά. Τα μέλη του εγχειρήματος δεν αμείβονται και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, όπως ορίζει και το καταστατικό του. Οι συνελεύσεις είναι πυκνές – μια φορά την εβδομάδα – και ανοιχτές. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτές, ακόμα και μη μέλη. Οι αποφάσεις παίρνονται συναινετικά και αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι ψηφοφορίες, οι οποίες επιστρατεύονται μόνο στην έσχατη ανάγκη, δηλ. μόνο όποτε προκύπτουν σοβαρά αδιέξοδα, πράγμα σπάνιο.

Βασική αρχή του Βλαστού είναι η αυτονομία από κόμματα και παρατάξεις και μοναδική του αναφορά είναι η κοινωνία των πολιτών. Επιδιώκει την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές, στηρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς και την ποιοτική τροφή. Επιλέγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, πολλά από τα οποία έχουν επίσημη πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος. Στόχος μας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους βιοκαλλιεργητές, η διατροφική μας ασφάλεια, και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα των εδαφών που απειλείται σήμερα δραματικά από τη χημική γεωργία.

Το κέρδος από την πώληση των προϊόντων είναι μόνο 10% για την κάλυψη κάποιων λειτουργικών εξόδων, όπως τηλέφωνο, μεταφορές κλπ. Καθαρό κέρδος δεν υπάρχει, αλλά κι αν υπάρξει δεν κατανέμεται στους συνεταίρους αλλά σε κάποιον κοινωνικό φορέα (π.χ. στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου).

Η συνεταιριστική μερίδα είναι σήμερα 20 ευρώ. Αρχικά ήταν 50, αλλά μειώθηκε λόγω κρίσης.

Οι δραστηριότητες του «Βλαστού» σήμερα

Εναλλακτικό / Αλληλέγγυο Εμπόριο

Τα εισαγόμενα προϊόντα τα επιλέγουμε με το κριτήριο της αειφορίας (δηλ.της απόρριψης της χημικής γεωργίας προς όφελος της οργανικής) αλλά και της κινηματικής-συνεταιριστικής οργάνωσης των παραγωγών. Π.χ. ο καφές προέρχεται από την επαρχία Τσιάπας όπου δρουν οι αυτόχθονες Ζαπατίστας και παράγουν ένα καφέ μοναδικής ποιότητας και επιπλέον είναι οργανωμένοι με υποδειγματικό τρόπο τόσο στην οικονομική όσο και στην εν γένει κοινωνική ζωή τους.

Σεμινάρια

Στα 3 χρόνια που υπάρχει ο «Βλαστός» έχουν γίνει διάφορα σεμινάρια- δηλαδή σειρές δωρεάν διαλέξεων/συζητήσεων για την μύηση των ενδιαφερομένων σε διάφορες παραδοσιακές δεξιότητες. Συγκεκριμένα, έγιναν σεμινάρια μελισσοκομίας, τρία έναντι ενός που είχε προγραμματιστεί, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Έγινε επίσης σεμινάριο παραδοσιακής αρτοποιϊας, παρασκευής σαπουνιού, παραδοσιακής καρδιτσιώτικής πρασόπιτας σεμινάριο παρασκευής ρακής (καζανέματα) ακόμα και βοτανολογίας σε συνδυασμό με ένα μίνι βοτανικό κήπο που δημιουργήσαμε στην αυλή του «Β». Σήμερα, αρχές Σεπτεμβρίου΄14, αρχίζει ένα νέο σεμινάριο, οινολογίας, για την εκμάθηση δηλαδή της τεχνικής παραγωγής κρασιού. Όλοι οι «δάσκαλοι» σ’ αυτά τα σεμινάρια είναι αφοσιωμένοι στην εναλλακτική ιδέα της δωρεάν διάδοσης της γνώσης, σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη, που θέλει τα πάντα να πληρώνονται.

Διαλέξεις – Προβολές

Εκτός όμως από τα σεμινάρια έχουν γίνει και μεμονωμένες διαλέξεις, κυρίως και πάλι για ζητήματα που αφορούν τη διατροφή και τη γεωργία. Έχουν γίνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις με ομιλητές 3 από τους βιοκαλλιεργητές-συνεργάτες μας και συγκεκριμένα του Ν. Καρρά, Α. Σέληνα, Θ. Αρβανίτη, καθώς και της μελισσοκόμου Αγγελικής Φωτεινού που μας έχουν εξηγήσει τις μεθόδους τους αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν οι συμβατικές καλλιέργειες. Πρόσφατα (1.8) έγινε με εξαιρετική επιτυχία και η παρουσίαση του μεταφρασμένου (με υπότιτλους) βραβευμένου αμερικάνικου ντοκυμαντέρ seeds of death που αποτελεί καταγγελία της βιομηχανίας μεταλλαγμένων σπόρων. Συμμετείχαν, με σύντομες παρεμβάσεις, βιοκαλλιεργητές και επιστήμονες αλλά και αρκετοί από το πολυπληθές κοινό.

Πολιτιστικές  & ψυχαγωγικές εκδηλώσεις

Εκτός όμως από τις διαλέξεις για τα διατροφικά θέματα, αλλά πολλές φορές και σε συνδυασμό με αυτές, γίνονται και μουσικές/ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που κυρίως αναπαράγουν τη μοναδική ελληνική πολιτισμική πράδοση. Π.χ. ένα ικαριώτικο γλέντι, οργανωμένο με πρωτοβουλία των ικαριωτών του «Β», με τραγούδια και χορούς από την τοπική παράδοση, ένα γαμήλιο γλέντι όπου η νύφη κι ο γαμπρός-μέλη του «Β» κι οι δυο- προτίμησαν αυτή την εναλλακτική γιορτή από την αντίστοιχη συμβατική. Έχουν γίνει και πολλές άλλες εκδηλώσεις που συνδυάζουν τον πολιτισμό με την ψυχαγωγία, όπως π.χ. η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Περικλή Κοροβέση «Παράπλευρες Καθημερινές Απώλειες».(15.7.13) ή της τελευταίας ταινίας του Τέσκου «Χαραγμένες Ζωές» που πήρε-μετά- και 2 βραβεία στο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών του Λος Αντζελες.

Λιομάζωμα

Το χειμώνα του 2012 έπεσε η ίδέα να μαζέψει ο «Β» -σε συνεργασία με όποιους άλλους ενδιαφερομένους- τις ελιές από τους δημόσιους χώρους (δρόμους/πλατείες) του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ζητήσαμε και πήραμε τη σχετική άδεια από το δήμαρχο, πήραμε μια άτυπη πιστοποίηση ποιότητας από το Γενικό Χημείο του Κράτους, αγοράσαμε και το σχετικό εξοπλισμό και ξεκινήσαμε αμέσως. Κάθε Σάββατο, μέλη και μη του «Β», μαζεύαμε ελιές κι αυτό κράτησε 2 μήνες. Στο δρόμο συναντήσαμε και άλλη ομάδα που δούλευε για την ενίσχυση των συσσιτίων της . Αγ. Βαρβάρας υπό τον κ. Γιώργο Τσούπρα. Συνεργαστήκαμε θαυμάσια και συγκεντρώσαμε 5 περίπου τόνους ελιές από τις οποίες βγάλαμε σχεδόν 1 τόνο λάδι εξαιρετικής ποιότητας (3 γραμμές). Από αυτήν την ποσότητα, το 35% πήγε στην Αγ, Βαρβάρα και στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου και το 65% σ’ αυτούς που δούλεψαν, που, όπως είπαμε δεν ήταν .όλοι μέλη του «Β». Μερικά μέλη του «Β» παραχώρησαν το μερίδιο τους στο δήμο και στην εκκλησία. Η περσινή χρονιά ήταν πολύ κακή για την ελαιοπαραγωγή αλλά φέτος σκοπεύουμε να επαναλάβουμε το εγχείρημα.

Συμμετοχή σε ευρύτερες διοργανώσεις

O “Bλαστός” έχει κατά καιρούς συνδιοργανώσει ή έχει απλά συμμετάσχει σε μεγάλες διοργανώσεις που αφορούσαν οικολογικά ή και διατροφικά/γεωργικά ζητήματα με μεγάλο αριθμό σχετικών συλλογικοτήτων. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν π.χ. η οικογιορτή στο Γαλάτσι, η γιορτή αυτάρκειας που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού όπου οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες είδαν ότι μπορούν να φτιάχνουν μόνοι τους ένα σωρό πράγματα, από τρόφιμα μέχρι καλάθια, ταρατσόκηπους ακόμα και οικιακές ανεμογεννήτριες και ηλιακούς φούρνους! Πολύ ενδιαφέρον είχαν και οι εκδηλώσεις που έγιναν από τον εναλλακτικό γεωπόνο Π. Μανίκη όπου μας μίλησε για τις φυτεύσεις σπόρων καλυμμένων από σβώλους , πράγμα που δοκιμάσαμε και στην πράξη (κατασκευή και σπορά σβόλων). Ο ίδιος μας μίλησε και για τα άγρια χόρτα και για την τεχνική αποξήρανσης φρούτων κλπ. Εξαιρετική επιτυχία – ποσοτική και ποιοτική – είχε η εκδήλωση που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού για το θέμα των σπόρων και για τις προσπάθειες των πολυεθνικών της χημικής γεωργίας να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών με δραματικές συνέπειες. Σ’ όλες αυτές τις εκδηλώσεις ο «Βλαστό» ήταν συνδιοργανωτής από κοινού με άλλες εναλλακτικές συλλογικότητες. Συμμετείχαμε φυσικά και σε όλες τις διοργανώσεις υπέρ της αξιοποίησης και κατά του ξεπουλήματος του τ. αεροδρομίου Ελληνικού, συμπεριλαμβανομένης και της δενδροφύτευσης ελαιόδεντρων.

Συνεργασία με ανταλλακτήριο ρούχων και άλλες συλλογικότητες

Όλα αυτά τα χρόνια βοηθήσαμε στη δουλειά του ανταλλακτήριου ρούχων, που οργάνωσε η κοινωνική υπηρεσία της απελθούσας διοίκησης του δήμου, εκ των πραγμάτων αφού οι δύο συλλογικότητες βρέθηκαν στον ίδιο χώρο αλλά οι άνθρωποι του «Β» είναι εκεί 33 ώρες τη βδομάδα ενώ του ανταλλακτήριου πολύ λιγότερο.

Μαθήματα

Εκτός από τα σεμινάρια διοργανώθηκαν και μαθήματα Αγγλικών, Ζωγραφικής και Μαγειρικής καθώς και «βιωματικά εργαστήρια» όπως π.χ. παραγωγής παγωτού, μαρμελάδας και κομπόστας σε συνεργασία με το τ. κάμπινγκ Βούλας, ζυμαρικών κλπ.

Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου και αυλής

Ο χώρος που εγκαταστάθηκε ο «Βλαστός» ήταν μάντρα υλικών («εργοτάξιο» το έλεγαν) σε πλήρη εγκατάλειψη. Με την προσωπική δουλειά μας, τον ενθουσιασμό αλλά και χρήμα από την τσέπη μας τον κάναμε αγνώριστο, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει. (Για τις δενδροφυτεύσεις π.χ. αναγκαστήκαμε να σπάσουμε μπετά πάχους 25 εκ. πληρώνοντας ιδιωτικό κομπρεσέρ).

Οι μελλοντικές δραστηριότητες του «Βλαστού»

– λιομάζωμα 2014
– εμβολιασμός αγριελιών στους πρόποδες του Υμηττού
– επανάληψη της εξαιρετικά πετυχημένης εκδήλωσης seeds of death
– 4ο σεμινάριο μελισσοκομίας
– σεμινάριο οινοποιίας/ παραγωγής κρασιού(ήδη άρχισε και θα συνεχιστεί για δύο μήνες)
– παραστάσεις/εργαστήρι Καραγκιόζη από τον Θιάσονα
κλπ.

Αυτός με λίγα λόγια είναι ο απολογισμός δράσης τριών χρόνων «Βλαστό». Αυτά κάναμε: για άλλους λίγα, για άλλους πολλά, για άλλους σημαντικά, για άλλους ασήμαντα. Για μας ένα είναι βέβαιο: ότι ο «Βλαστό» είναι ένα κύτταρο ενός οργανισμού που οικοδομείται απ’ τα κάτω – στην Ελλάδα και στον κόσμο – κι ότι αυτός ο οργανισμός, φρέσκος και υγιής, αποτελεί μοναδική μορφή αντίστασης, δημιουργικής αντίστασης, στις συνέπειες της κρίσης του κυρίαρχου καπιταλιστικού συστήματος, ίσως και τη μοναδική ελπίδα για τη μεγάλη πλειοψηφία που πρέπει οργανωθεί για να σταματήσει την πορεία προς τον Αρμαγεδδών.

Ήδη μόνο στην Αττική έχουν μετρηθεί 114 παρόμοιες συλλογικότητες και καθημερινά ξεφυτρώνουν νέες: κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά και συνεταιριστικά παντοπωλεία, αστικοί αγροί, αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί πολύ- χώροι, χαριστικά/ανταλλακτικά παζάρια, οικοκοινότητες, οικιακής αυτοδιαχείρισης, ελεύθερο λογισμικό, εναλλακτικά νομίσματα κλπ κλπ Στην περιοχή μας, εκτός από το «Βλαστό», υπάρχει ο αστικός αγρός, στο τ. αεροδρόμιο Ελληνικού, το ανταλλακτήριο ρούχων, το Υπόστεγο, το Συμπράττω, και η ομάδα που ετοιμάζει το συσσίτιο της Αγ. Βαρβάρας.

Καλούμε όλους τους δημότες της περιοχής που θέλουν να λέγονται πολίτες και όχι υπήκοοι (της διαπλοκής και της τηλεόρασης) να ενεργοποιηθούν σε μια από αυτές .
Κι όλα θα πάνε καλά.

Αργυρούπολη,
Σεπτέμβριος 2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: