ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ – ΦΙΛΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ». ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ!

enotita saronikou

Ευρισκόμενη σε πανικό η κυβέρνηση ενόψει του σοβαρού ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών και της απώλειας της εξουσίας σπεύδει να μεταβιβάσει άρον – άρον μεγάλες παράκτιες εκτάσεις – φιλέτα Δήμων του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού κόλπου στην «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» (αντίστοιχη εταιρεία με αυτήν του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά μόνο για το παράκτιο μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο). Είναι τέτοια η βιασύνη της κυβερνήσεως, ώστε δεν έλαβε καν υπόψη τα τεράστια νομικά προβλήματα, που υφίστανται στις μεταβιβαζόμενες περιοχές, αλλά και το καθεστώς περιβαλλοντικής και πολεοδομικής προστασίας πολλών εξ αυτών των περιοχών, όπως είναι οι Αλυκές Αναβύσσου, το παράκτιο τμήμα του Αγίου Νικολάου, της παραλίας στο Μαύρο Λιθάρι, κλπ. (δείτε εδώ). Με την ίδια βιασύνη η κυβέρνηση μεταβίβασε, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τις εκτάσεις στο πρώην αεροδρόμιο του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ», με αποτέλεσμα να ανακύψουν σοβαρότατα νομικά προβλήματα και το Ελεγκτικό Συνέδριο να ανακόψει αυτή τη μεταβίβαση (δείτε εδώ). Υπενθυμίζουμε, ότι η «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», όπως και το ΤΑΙΠΕΔ είναι εταιρείες, στις οποίες μεταβιβάζονται όλα τα δημόσια ακίνητα, προκειμένου να παραχωρηθούν με τον τρόπο, που όλοι έχουμε διαπιστώσει, και να μεταβιβάζονται όλα τα πενιχρά έσοδα από τις σχετικές παραχωρήσεις απευθείας στους δανειστές μας. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι με μνημονιακό νόμο έχει ορισθεί, ότι προέχει η εξυπηρέτηση των δανειστών και όχι της κοινωνίας και της χώρας μας.

Για όσους μάλιστα δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει στις μεταβιβαζόμενες προς αξιοποίηση (βλέπε ξεπούλημα) περιοχές είναι και η παράκτια περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας με τις παράλιες ταβέρνες και το αλιευτικό καταφύγιο, για το οποίο είχαν δοθεί πλείστες προεκλογικές υποσχέσεις στους ντόπιους αλιείς. Ωστόσο, για όσους το ενθυμούνται, ο νυν δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Σωφρόνης, σε προεκλογική συνέντευξή του, έχοντας προφανώς σχετική εσωτερική πληροφόρηση, αλλά και υποστηρίζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης και της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα για το λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας και τις Αλυκές Αναβύσσου: «…είναι κρίμα να έχουμε ένα λιμάνι αναξιοποίητο στη Π.Φώκαια …. …Το Λιμάνι της Π.Φώκαιας θα μπορούσε να γίνει υπερσύγχρονη Μαρίνα και να δημιουργεί έσοδα, ενώ δίπλα απ αυτό, στο φυσικό λιμανάκι, να ελλιμενίζονται τα σκάφη των τοπικών αλιέων και τα μικρά σκάφη των κατοίκων….» (20:00-24:25 min), «..Θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες,κάποιες κατοικίες, πάντως στη κατεύθυνση της Τουριστικής Ανάπτυξης….. με κάποιο συνεδριακό κέντρο που θα είναι σε όφελος των κατοίκων…» (26:55 – 28:35 min) και «….Δεν είμαι εναντίον της Επιχειρηματικότητας, μπορώ να πώ μάλλιστα ότι είμαι οπαδός του Θατσερισμού …. δηλαδή η Αγορά θέτει τα standards της Διοίκησης ενός τόπου και οι Πολιτικοί θεσπίζουν τους κανόνες λειτουργίας….» (29:00- 32:06 min).

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο στα παραπάνω αναφερόμενα λεπτά του βίντεο

Μετά από σφοδρές αντιδράσεις, ο νυν δήμαρχος Σαρωνικού και τότε υποψήφιος ανασκεύασε τα προαναφερθέντα. Πλην όμως, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει όλα όσα είχε υποστηρίξει σε εκείνη τη συνέντευξη, τα οποία και προφανώς θα επιδιώξει να προωθήσει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, καθότι αυτά ακριβώς είχε υποστηρίξει. Οι εκτάσεις του Δήμου Σαρωνικού, που μεταβιβάζονται στην «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» είναι οι ακόλουθες:

1. Εδαφική έκταση 64.100 τ.μ. στην περιοχή Παλαιάς Φώκαιας Αττικής (Εστιατόρια, Αλιευτικό καταφύγιο)

8.    Η εδαφική έκταση των καταργημένων Αλυκών Αναβύσσου 669.095 τ.μ.

9.    Έκταση 9.220 τ.μ. στην Ανάβυσσο.

10.  Έκταση 8.860 τ.μ. στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου.

12.  Εδαφική έκταση 326.315 τ.μ. στο Λαγονήσι  (GRAND RESORT)

13.  Μαύρο Λιθάρι μήκους 1.000 μ (EDEN Beach).

Σε κάθε περίπτωση, η μεταβίβαση όλων των αναφερόμενων στις υπουργικές αποφάσεις εκτάσεων – φιλέτων του Δήμου Σαρωνικού, αλλά και των υπόλοιπων Δήμων του παράκτιου μετώπου, ναι μεν αποτελεί μία δυσμενή εξέλιξη, αλλά δεν σημαίνει, ότι η υλοποίηση των απαράδεκτων σχεδιασμών της κυβέρνησης για ξεπούλημα αυτών των εκτάσεων, όπως συνέβη με το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ», τον «ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ» και πλείστων άλλων ακινήτων, θα είναι εύκολη, καθότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά νομικά εμπόδια, τα οποία οι τοπικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να αξιοποιήσουν, ώστε οι συγκεκριμένες περιοχές να προστατευθούν, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του Ελληνικού Δημοσίου και όχι προς όφελος των δανειστών της χώρας και της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας. Επισημαίνουμε, ότι στην «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» παραχωρείται και η διαχείριση του αιγιαλού των μεταβιβαζόμενων σ’αυτήν παράλιων εκτάσεων!

Σημαντικό ρόλο θα κληθεί να διαδραματίσει η Περιφέρεια Αττικής. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για την κ. Δούρου, η οποία καλείται να τηρήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες της για προστασία των εκτάσεων του δημοσίου, για ελεύθερες παραλίες, για προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής και για ήπια ανάπτυξη. Έχουμε έναν ιδιότυπο πόλεμο, στον οποίο θα δοθούν πολλές μάχες. Στις τοπικές κοινωνίες εναπόκειται, εάν θα αντισταθούν, προασπιζόμενες το μέλλον τους και την ίδια την επιβίωσή τους ή εάν θα παραδοθούν αμαχητί.

Ο σύλλογός μας θα δώσει τις μάχες, που πρέπει να δώσει, προτάσσοντας τη μάχη της ενημέρωσης και της αφύπνισης των πολιτών. Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις Αλυκές Αναβύσσου, το παράκτιο τμήμα του Αγίου Νικολάου, την παραλία στο Μαύρο Λιθάρι, το αλιευτικό καταφύγι στην Παλαιά Φώκαια και την παραλιακή έκταση στο Λαγονήσι, όπου ευρίσκεται το Grand Resort. Θα ασχοληθούμε, όμως και με τα υπόλοιπα μεταβιβαζόμενα φιλέτα του παράκτιου μετώπου στους άλλους Δήμους.

Προς το παρόν, παραθέτουμε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις (KYA-1 και KYA-2), σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και το χάρτη με τις μεταβιβαζόμενες περιοχές.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

ALYKES - PARAKTIOS

Με πράσινο χρώμα είναι οι περιοχές, που μεταβιβάστηκαν στην «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ».

Μεταβίβαση 20 ακινήτων του Δημοσίου στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.»

ΠΗΓΗhttp://www.naftemporiki.gr

ALYKES - PARAKTIOS

Στην εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. μεταβιβάστηκαν 20 ακίνητα του Δημοσίου -συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τετραγωνικών μέτρων- και την Άνοιξη θα γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την «ενιαία μελέτη».

«Με τη μεταβίβαση ακινήτων στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» ξεκινάμε ουσιαστικά το μεγάλο έργο του νοικοκυρέματος των δημοσίων εκτάσεων, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο μέχρι το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο,. δήλωσε, μετά από συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της εταιρείας Άρης Ματιάτος.

Σημείωσε πως στόχος είναι να καταγραφεί η δημόσια περιουσία στην υπό αξιοποίηση περιοχή, να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να προστατευτεί, βάζοντας τέλος «στο χάος, τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία παραχώρησης δημοσίων ακινήτων στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.».

Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια διαδικασία που τρέχει πλέον με γρήγορους ρυθμούς και πρόσθεσε:

«Κύριο μέλημα μας είναι να αναδείξουμε την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στόχος διττός και ισορροπημένος: Αφενός θέλουμε, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον σταθερών κανόνων, αυστηρών προδιαγραφών και με πρώτο γνώμονα την απόλυτη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

»Αφετέρου, θα προωθηθούν έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και αυξάνουν την προσβασιμότητα των πολιτών στην θάλασσα όπως για παράδειγμα στον Φαληρικό όρμο, ο οποίος πέρασε στην κυριότητα του Παράκτιου Μετώπου».

Σημειώνεται πως με τις Υπ. Αριθμ.: 143/43399 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2424 τεύχος Β’ 11/9/2014) και 148/43856 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2429 Τεύχος Β’ 12/9/2014) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, παραχωρήθηκαν στην εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ τα ακόλουθα ακίνητα:

1.    Δημόσιο κτήμα στη Γλυφάδα από τα Αστέρια Γλυφάδας μέχρι το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, έκτασης 176.161 τ.μ.

2.    Φαληρικός Όρμος έκταση 757.500 τ.μ. (beach volley, Κεραίες Cosmote, Vodafone Wind, ΤΑΕ KWON DO)

3.    Εδαφική έκταση 64.100 τ.μ. στην περιοχή Αναβύσσου Αττικής (Εστιατόρια, Αλιευτικό καταφύγιο- Π. Φώκαια)

4.    Στη Βούλα Αττικής 90.095 τ.μ. από Α’ Αλιπέδου Βούλας μέχρι Β’ Αλιπέδου Βούλας. (Ναυτικός Όμιλος, ΝΟΤΟΣ, Vivemar)

5.    Στη Βούλα – Μεγάλο Καβούρι 62.275 τ.μ. (Ακτή Β’ Βούλας)

6.    Ακτή Α’ Αλιπέδου Βούλας έκτασης 146.665 τ.μ. (Ακτή Α’ Βούλας South Coast και Εστιατόριο Ακτής Ειρηνικός)

7.    Στη Βάρκιζα 7.500 τ.μ.

8.    Την εδαφική έκταση των καταργημένων Αλυκών Αναβύσσου 669.095 τ.μ.

9.    Έκταση 9.220 τ.μ. στην Ανάβυσσο Αττικής.

10.  Έκταση 8.860 τ.μ. στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου Αττικής.

11.  Εδαφική έκταση 258.250 τ.μ. στη Λομβάρδα  –  Κρωπία Αττικής (ΜΟΗΙΤΟ ΒΑΥ)

12.  Εδαφική έκταση 326.315 τ.μ. στο Λαγονήσι Αττικής  (GRAND RESORT)

13.  Δέλτα Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου) 262.423 τ.μ. (N.O. Π. Φαλήρου)

14.  Ακτή Αλίμου 69.725 τ.μ. (Ακτή του Ήλιου – Bolivar)

15.  Έκταση από Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι κέντρο Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο έκτασης 90.825 τ.μ. (Πάρκο Φλοίσβου)

16.  Έκταση 20.420 τ.μ. στον Άλιμο Αττικής από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά. (Παιδικές χαρές, Άλσος)

17.  Εδαφική έκταση 278.000 τ.μ. στη Γλυφάδα Αττικής. (Αστέρια Γλυφάδας)

18.  Ακτή Βάρκιζας έκτασης 252.000 τ.μ. (VARKIZA RESORT, YABANAKI, THALASSEA)

19.  Μικρό Καβούρι – Βουλιαγμένη (Ακτή Βουλιαγμένης) 96.000 τ.μ..

20.  Μαύρο Λιθάρι μήκους 1.000 μ (EDEN Beach).

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΠΗΓΗhttp://www.naftemporiki.gr

Περνούν «φιλέτα» της «αθηναϊκής Ριβιέρας» στο Παράκτιο Μέτωπο

Την άνοιξη ο διεθνής πολεοδομικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση

ΠΗΓΗhttp://www.tovima.gr

Ο χώρος του ΣΕΦ (στη φωτογραφία αρχείου με τον ανισόπεδο κόμβο), όριο ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΠΑράκτιο Μέτωπο ΑΕ. Το υπουργείο Υποδομών όρισε τεχνικό σύμβουλο για την ωρίμαση των μελετών της ανάπλασης του Φαλήρου [Πηγή: EPA/ATHOC/K.VERGAS]

Ο χώρος του ΣΕΦ (στη φωτογραφία αρχείου με τον ανισόπεδο κόμβο), όριο ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΠΑράκτιο Μέτωπο ΑΕ. Το υπουργείο Υποδομών όρισε τεχνικό σύμβουλο για την ωρίμαση των μελετών της ανάπλασης του Φαλήρου [Πηγή: EPA/ATHOC/K.VERGAS]

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, η οποία μεταφέρει στην εταιρεία ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ το πρώτο κύμα «φιλέτων» της Αττικής Ριβιέρας με στόχο την αξιοποίησή του μέσα από διεθνή πολεοδομικό διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα μεταφέρονται στην Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ:
– Δημόσιο κτήμα 64 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο
– Η παραλία «Μαύρο Λιθάρι» μήκους 1 χλμ. επί της λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου
– Έκταση 90 στρεμμάτων στη Βούλα, μεταξύ οδού και θαλάσσης από το δυτικό όριο του Α’ Αλιπέδου Βούλας και μέχρι το νοτιοανατολικό όριο του Β’ Αλιπέδου Βούλας (Πηγαδάκια)
– Έκταση 62 στρεμμάτων, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων εμβαδού 2,5 στρεμμάτων, στο Μεγάλο Καβούρι του Δήμου Βούλας
– Εκτός σχεδίου έκταση 146 στρεμμάτων, μετά των κτιριακών της εγκαταστάσεων, στην Ακτή Α’ Αλιπέδου Βούλας Αττικής, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις πλαζ, εγκαταστάσεις κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο, συνολικού εμβαδού 3,6 στρεμμάτων
– Τουριστική δημόσια έκταση 7,5 στρεμμάτων στη Βάρκιζα, του Δήμου Βάρης
– Εκτός σχεδίου έκταση, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού 669 στρεμμάτων, κείμενη στην θέση της καταργηθείσας αλυκής Αναβύσσου Αττικής
– Εκτός σχεδίου διάσπαρτες  εκτάσεις, συνολικής έκτασης 9,2 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο
– Έκταση εκτός σχεδίου 8,8 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου
– Εκτός σχεδίου έκταση 258 στρεμμάτων στη Λομβάρδα Κρωπίας
– Το «φιλέτο» των 326 στρεμμάτων στο Λαγονήσι
– Εκτός σχεδίου εκτάσεις, μετά κτισμάτων, εμβαδού 262 στρεμμάτων στην περιοχή Δέλτα Φαλήρου – Φλοίσβου, όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχουν το κτίσμα του μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας, τα γήπεδα χάντμπολ και τάε κβον ντο, το Διοικητήριο της Μαρίνας, θερινό σινεμά και αναψυκτήριο.
– 69 στρέμματα στην ακτή του Αλίμου
– 90 στρέμματα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, από τη Μαρίνα του Φλοίσβου ως το κέντρο του
– Έκταση 20 στρεμμάτων στον Άλιμο, από την ακτή του Αλίμου ως τα όρια του Αγίου Κοσμά
– Τμήμα αιγιαλού 2 στρεμμάτων στον Άγιο Κοσμά Γλυφάδας
– Εκτός σχεδίου έκταση 279 στρεμμάτων (εκ των οποίων 30 στρέμματα αποτελεί αιγιαλό με θαλάσσια ζώνη 500) στη Γλυφάδα
– Εκτός σχεδίου έκταση στην Βάρκιζα, επιφανείας 252 στρεμμάτων
– Εκτός σχεδίου έκταση, μη υπολογιζόμενου του αιγιαλού, επιφάνειας 96 στρεμμάτων στο Μικρό Καβούρι.
Έρχονται άλλα δύο κύματα ακινήτων
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και άλλη απόφαση των κκ. Μηταράκη και Χαρδούβελη, με την οποία μεταβιβάζονται στην Παράκτιο Μέτωπο η έκταση του Φαληρικού Όρμου από το ΣΕΦ ως το Παλαιό Φάληρο, αλλά και τα δύο «φιλέτα» της Γλυφάδας που είχαν μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όμως επεστράφησαν στο Δημόσιο μετά την αποκάλυψη του «Βήματος».
Μάλιστα, το ΣΕΦ αποτελεί και το «συμβολικό» όριο μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, καθώς το κομμάτι που ανήκει στο πρώτο οριοθετείται από την ανατολική όχθη του Κηφισού, ενώ το τμήμα από τη δυτική όχθη και πέρα περνάει στην δεύτερη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται και μία τρίτη απόφαση υπαγωγής ακινήτων στην εταιρεία, καθώς εντοπίστηκαν περίπου 20 ακόμη αξιόλογα ακίνητα στην Αττική Ριβιέρα.
Στόχος της Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, στην οποία επικεφαλής είναι ο μηχανικός κ. Άρης Ματιάτος, είναι ως την άνοιξη να έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς πολεοδομικού διαγωνισμού για την εκπόνηση του master plan της οργανωμένης αξιοποίησης της «αθηναϊκής Ριβιέρας».
Στην εταιρεία ήδη έχει γίνει μία προεργασία για την ωρίμανση του σχεδίου, που μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς υπάρχει πληθώρα νομικών ζητημάτων και εκκρεμοδικίες σε σημαντικά ακίνητα του Παράκτιου Μετώπου.
Ορίζεται τεχνικός σύμβουλος για το μεγάλο έργο του Φαλήρου
Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ορίστηκε τεχνικός σύμβουλος για την ωρίμαση των μελετών των συγκοινωνιακών έργων του υποέργου Ι «Έργα αστικών υποδομών» του έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου» στην εταιρεία Δρόμος Εταιρεία Μελετών Κ. Ζέκκος – Δ.Τσιβίκης ΟΕ, με συνολική αμοιβή 123.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», όλες οι μελέτες που εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είναι στο στάδιο των προμελετών και όχι στο στάδιο των οριστικών μελετών.
«Το αναγκαίο επίπεδο ωρίμανσης των συγκοινωνιακών έργων ώστε να είναι εφικτή η ένταξή τους σε Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα και να μπορούν να δημοπρατηθούν χωρίς στη συνέχεια να παρουσιαστούν προβλήματα και χωρίς να υπάρχουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό, προϋποθέτει ότι το στάδιο των μελετών Οδοποιίας θα είναι Οριστικές Μελέτες» σημειώνεται.
Για τη δημοπράτηση του υποέργου Ι «Έργα Αστικών Υποδομών» του έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου», που θα ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, «απαιτούνται διάφορες υποστηρικτικές ενέργειες για τη συμπλήρωση και τον έλεγχο των δεδομένων, έτσι ώστε οι μελέτες της οδοποιίας, τα τεύχη δημοπράτησης και ο προϋπολογισμός των έργων να εξασφαλίζουν την υλοποίηση των έργων χωρίς προβλήματα και χωρίς καθυστερήσεις», αναφέρεται.
Το συγκεκριμένο υποέργο, υπογραμμίζει το υπουργείο, «έχει σημαντικό μέγεθος, είναι εξαιρετικά δύσκολο, εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο και περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος σημαντικών παρεμβάσεων όπως α) κατασκευή οδικών έργων, β) κατασκευή νέας γραμμής του τραμ, γ) κατασκευή πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, δ) κατασκευή σημαντικών αντιπλημμυρικών και αποχετευτικών έργων, που αναδιαμορφώνουν πλήρως τα συγκοινωνιακά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής».
Τι αλλάζει στην περιοχή
Ειδικότερα, «η Λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται εγκάρσια από 50 μέτρα μέχρι και 90 μέτρα προς την πλευρά της θάλασσας σε μήκος περίπου 1.000 μέτρων (από τον ανισόπεδο κόμβο Κηφισού μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Συγγρού)».
«Σε μήκος περίπου 600 μέτρων, η νέα Λεωφόρος Ποσειδώνος θα είναι καλυμμένη για να ενοποιηθεί ο αστικός χώρος με το παραλιακό μέτωπο. Γίνονται αναδιαμορφώσεις στους κόμβους Κηφισού, Συγγρού και Π. Φαλήρου. Κατά τμήματα, αναδιαμορφώνεται η Λεωφόρος Εθνάρχου Μακαρίου. Η υφιστάμενη γραμμή του τραμ ανακατασκευάζεται ώστε να είναι στο ίδιο υψόμετρο με τη Λεωφόρο Εθνάρχου Μακαρίου και να μην αποτελεί εμπόδιο για την απορροή των ομβρίων υδάτων. Η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Λ. Ποσειδώνος απελευθερώνεται και στη ζώνη αυτή θα κατασκευαστούν σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που περιλαμβάνουν το νέο παραλιακό συλλεκτήρα ομβρίων, μήκους περίπου 1.550 μέτρων και δύο μεγάλες αντιπλημμυρικές τάφρους πλάτους περίπου 15 μέτρων και συνολικού μήκους περίπου 1.100 μέτρων» επισημαίνει το υπουργείο.
«Η συνολική έκταση όπου γίνονται παρεμβάσεις είναι περίπου 340 στρέμματα. Σημαντικές παρεμβάσεις γίνονται και στον ποταμό Ιλισό. Περιλαμβάνουν την εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού κατά 1,2 έως 3 μέτρα, σε μήκος
περίπου 400 μέτρων» τονίζει.
Το υποέργο Ι αφορά αποκλειστικά την εκτέλεση έργων αστικών υποδομών (συγκοινωνιακά, υδραυλικά και συνοδά έργα ΗΜ καθώς και μετατοπίσεις – αποκαταστάσεις δικτύων κοινής ωφέλειας), που αναπτύσσονται σε έκταση 340 στρεμμάτων, καθώς οι διαμορφώσεις της επιφάνειας της περιοχής του υποέργου Ι (δάπεδα, φυτεύσεις νησίδων και σχετικές Η/Μ εγκαταστάσεις κ.λπ.) εντάσσονται στο υποέργο ΙΙ.
Προϊστάμενη αρχή είναι η Διεύθυνση Οδικών Έργων (Δ1) και Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Κατασκευής Αυτοκινητοδρόμων και Ειδικών Έργων της ίδιας υπηρεσίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υποέργου είναι 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 120 εκατ. ευρώ. αφορούν συγκοινωνιακά έργα, αναφέρει το υπουργείο.

ΠΗΓΗhttp://www.tovima.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: