ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 (20:30), ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ (ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ), H ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20:30, στο πρώην Δημαρχείο Αναβύσσου και νυν έδρα της Δημοτικής Ενότητας Αναβύσσου, ενημερώνουμε, ενημερωνόμαστε, συζητούμε και αποφασίζουμε.
Στη συγκέντρωση αυτής της Παρασκευής θα γίνει, ως είθισται, μία σύντομη επισκόπηση όσων σημαντικών μεσολάβησαν την τρέχουσα εβδομάδα και θα συνεχισθεί η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Σαρωνικού. Επίσης, θα συνεχισθεί η συζήτηση σχετικά με την καλύτερη οργάνωση του διαλόγου μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ομάδα Ενεργών Πολιτών, με την καλύτερη οργάνωση και προώθηση των δράσεων της Ομάδας και πολλά άλλα διαδικαστικά – οργανωτικά ζητήματα. Η αύξηση των συμμετεχόντων αποτελεί έναν αναμενόμενο και ευχάριστο “πονοκέφαλο” για όλους μας. Ως εκ τούτου, η διευθέτηση ορισμένων πρακτικών, και όχι μόνο, ζητημάτων είναι απαραίτητη, χωρίς να μεταβληθεί ο χαρακτήρας και η στόχευση, που είχε εξαρχής η πρωτοβουλία της Ομάδας Ενεργών Πολιτών Δήμου Σαρωνικού.
Διευκρινίζουμε, ότι στόχος των συγκεντρώσεων δεν είναι μόνο η ενημέρωση, αλλά η αφύπνιση των πολιτών, η ενεργοποίησή τους και η προώθηση συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες φέρνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα (π.χ. στο ζήτημα των Χρήσεων Γης στη Σαρωνίδα). Επισημαίνεται, ότι ο οιοσδήποτε εκ των συμμετεχόντων συμπολιτών μας δύναται να προτείνει θέματα προς συζήτηση, τα οποία αναλαμβάνουν, όσοι το επιθυμούν, να τα εισηγούνται σε επόμενες συγκεντρώσεις και να αποτελέσουν αφορμές ενημέρωσης και συγκεκριμένων δράσεων των ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού.
Στην προηγούμενη συγκέντρωση στο θεατράκι της Παλαιάς Φώκαιας, στην οποία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών μας, ξεκίνησε η ενημέρωση για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου, καθώς και η συζήτηση για τα διαδικαστικά – οργανωτικά ζητήματα της ομάδας των ενεργών πολιτών του Δήμου Σαρωνικού. Παράλληλα, συνεχίσθηκε η ενημέρωση για τις νομοθετικές εξελίξεις σε σχέση με τις παραλίες του Δήμου Σαρωνικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξέλιξη χαρακτηρισμού των αλυκών Αναβύσσου και της παράκτιας έκτασης του Αγίου Νικολάου, ως υγροτόπων «Α΄ Προτεραιότητας», της παράκτιας περιοχής του Πεύκου Λαγονησίου, ως υγρότοπου «Β΄ Προτεραιότητας», και μικρού τμήματος της παράκτιας περιοχής του Μαύρου Λιθαρίου, ως υγρότοπου «Γ΄ Προτεραιότητας».

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω ζητήματα, σας ενημερώνουμε, ότι συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για το ζήτημα των χρήσεων γης στη Σαρωνίδα, καθώς και για άλλα ζητήματα, που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού, ως προς την ενημέρωση των πολιτών και τη λήψη των αποφάσεων. Σας ενημερώνουμε, ότι μέχρι σήμερα έχουν συλλεγεί περισσότερες από 1.000 υπογραφές Σαρωνιδιωτών, εκ των οποίων περί τις 800 έχουν ήδη κατατεθεί στο Δήμο Σαρωνικού! Όπως έχουμε προαναφέρει, επόμενος στόχος, πλέον, είναι οι 1.500 υπογραφές.

Αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός, ότι αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων – δημοτών του δήμου Σαρωνικού (από όλες τις περιοχές), που ανταποκρίνεται και συμμετέχει, κερδίζοντας σε γνώσεις, ως προς τα δικαιώματά τους, αλλά και ως προς διάφορα άλλα ζητήματα. Παράλληλα, βιώνουν την αίσθηση και τη δύναμη της ομάδας και της αλληλεγγύης. Αισθάνονται, και μάλιστα δικαιολογημένα, ότι βρήκαν και βρίσκουν επιτέλους τον τρόπο να διατυπώσουν τις προτάσεις τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους, την αγανάκτησή τους για την απαράδεκτη κατάσταση, που βιώνουμε, καθώς και να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, προωθώντας συλλογικά και μεθοδικά το κοινό συμφέρον και την επίλυση κοινών προβλημάτων.

Συγκεντρωνόμαστε, ενημερώνουμε και ενημερωνόμαστε, συζητούμε δημοκρατικά, αποφασίζουμε δημοκρατικά και διεκδικούμε, ως ενεργοί πολίτες του Δήμου Σαρωνικού το δικαίωμά μας στην ενημέρωση, στο σεβασμό των δικαιωμάτων μας, στην ποιότητα ζωής, στη διαφάνεια, στην καθαριότητα, στην ορθή διαχείριση των χρημάτων, που καταβάλλουμε, ως φορολογούμενοι πολίτες, στην ορθή λειτουργία των υπηρεσιών και των θεσμικών οργάνων του Δήμου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, κλπ. Αφήνουμε τη λογική της ανάθεσης και αποφασίζουμε για τον τόπο μας και τις τύχες μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας και τα αυτονόητα. Η δύναμη του πολίτη είναι η ενημέρωση, η συμμετοχή, η αλληλεγγύη και ο διαρκής έλεγχος της εξουσίας (της όποιας εξουσίας). Μόνο, εάν ο πολίτης συνειδητοποιήσει, ότι με τη συμμετοχή του και τη συνένωση των δυνάμεών του με αυτές των συμπολιτών του, μπορεί να αλλάξει τα πάντα στον τόπο του και να ορίσει τη μοίρα του, θα σωθεί η κοινωνία μας και η χώρα μας.

Διευκρινίζουμε, ότι η πρωτοβουλία μας αφορά σε όλους του πολίτες και δημότες του Δήμου Σαρωνικού. Επιδιώκουμε την ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων και δημοτών όλων των περιοχών του Δήμου Σαρωνικού (Καλύβια, Ανάβυσσος, Π. Φώκαια, Σαρωνίδα και Κουβαράς), αποβλέποντας παράλληλα και στη συνεργασία με τους συμπολίτες μας όμορων δήμων, προς αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Γι’αυτόν το λόγο οι συγκεντρώσεις αυτές γίνονται και θα γίνονται σταδιακά σε όλες τις περιοχές του Δήμου, με σκοπό να καθιερωθούν, αποτελώντας τοπικό δημοκρατικό θεσμό και κατάκτηση των τοπικών κοινωνιών. Ήδη, μετά τη Σαρωνίδα, σειρά είχε η Ανάβυσσος και η Παλαιά Φώκαια και έπεται συνέχεια, την οποία τροφοδοτεί η θετική ανταπόκριση των πολιτών – δημοτών. Στόχος είναι να ενισχυθούν σε όλο το Δήμο Σαρωνικού αντίστοιχες διαδικασίες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα “ακουστεί” η φωνή των πολιτών, αλλά και θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα σε βασικά ζητήματα, που απασχολούν τους κατοίκους και τους δημότες του Δήμου Σαρωνικού.

Οδηγός μας είναι η προτροπή του Νίκου Καζαντζάκη από την “Ασκητική” του: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;” Πολέμα!

Σε όσους, για οποιονδήποτε λόγο, αδιαφορούν, απέχουν, δειλιάζουν και φοβούνται, αλλά και σε όσους μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους και λειτουργούν με τη λογική της ανάθεσης, αφιερώνουμε το ακόλουθο ποίημα (“ΛΟΓΟΙ”) του ποιητή Έριχ Φριντ (Erich Fried):

ΛΟΓΟΙ

«Επειδή όλ’ αυτά δεν ωφελούν σε τίποτα
Εκείνοι έτσι κι αλλιώς κάνουν ό,τι θέλουν

Επειδή δεν θέλω
να ξανακαεί η γούνα μου

Επειδή θα γελάσουν και θα πουν
Μπας και φαντάστηκες πως εσένα περιμένανε

Κι έπειτα γιατί να τα πληρώνω πάντα εγώ;
Κανείς δεν θα μου πει ευχαριστώ

Επειδή τα πράγματα είναι πολύ μπλεγμένα
κι όποιος πάει να τα ξεμπλέξει τρώει το κεφάλι του

Επειδή κάθε κακό
ίσως νά’χει και την καλή πλευρά του

Επειδή όλα είναι σχετικά
κι άλλωστε ποιον να πρωτοπιστέψεις;

Επειδή είναι προτιμότερο
να τ’ αφήνω αυτά σε πιο αρμόδιους

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις
τί κακό μπορείς να πάθεις

Επειδή δεν αξίζει τον κόπο
επειδή τούτοι δω δεν αξίζουν καμία θυσία»

Όλες αυτές είναι αιτίες θανάτου
για να γραφτούν στους τάφους μας

που θα πάψουν να σκάβονται
αν αυτοί είναι οι λόγοι

Την Παρασκευή, λοιπόν, 12 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20:30, “ραντεβού” στο πρώην δημαρχείο της Αναβύσσου και νυν έδρα της Δημοτικής Ενότητας Αναβύσσου. Ζήστε την εμπειρία της συμμετοχής και δυναμώστε τη φωνή σας.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: