ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΕΡΑΣΕ, ΑΛΛΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ (VIDEO)

enotita saronikou

Το καλοκαίρι παρήλθε, πλέον, έστω και εάν η δυνατότητα για προσφυγή στις πιο κοντινές παραλίες, λόγω καιρού, είναι ακόμη εφικτή τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο αγώνας για ελεύθερες παραλίες συνεχίζεται και θα συνεχισθεί αμείωτος, διότι, παρά τις πρόσκαιρες νίκες των πολιτών, των επιστημονικών φορέων και των συλλόγων (αποτροπή εισαγωγής για ψήφιση στη Βουλή αυτούσιου του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες), η κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειες να «περάσει» το σύνολο των απαράδεκτων διατάξεων του νομοσχεδίου για τις παραλίες και τον αιγιαλό, που προσωρινά απέσυρε.

Ο σύλλογός μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα πρωτοστατεί με κάθε μέσο στην ενημέρωση των πολιτών για το φλέγον ζήτημα των παραλιών και του παράκτιου περιβάλλοντος της χώρας μας, με έμφαση στο παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού (δείτε στο λήμμα «ΠΑΡΑΛΙΕΣ»). Με άρθρα, μελέτες, συνεντεύξεις, ομιλίες, κλπ., ο σύλλογός μας δίνει τη μάχη της ενημέρωσης. Παράλληλα, στηρίζει κάθε σχετική προσπάθεια άλλων συλλόγων, οργανώσεων, επιστημονικών φορέων και κινημάτων πολιτών, όπως των Ενεργών Πολιτών Δήμου Σαρωνικού και των Ενεργών Πολιτών Δήμου Μαρκοπούλου.

Με τη λήξη του φετινού καλοκαιριού επιλέξαμε να προβάλλουμε το κείμενο, που διένειμαν και συνεχίζουν να διανέμουν οι Ενεργοί Πολίτες Δήμου Σαρωνικού στους λουομένους των παραλιών του Δήμου Σαρωνικού, αλλά και την ενημερωτική εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών του Δήμου Μαρκοπούλου στην παραλία του Πόρτο Ράφτη, όπου είχε προσκληθεί να μιλήσει ο πρόεδρος του συλλόγου μας. Τα σχετικά βίντεο της εκδήλωσης αναμεταδόθηκαν από την εξαιρετική εκπομπή του διαδικτυακού σταθμού VMEDIA «Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ SOS

Έλληνα πολίτη, ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά στο στόχαστρο των κερδοσκόπων έχουν τεθεί πλέον οι παραλίες, που αυτή τη στιγμή ελεύθερα ακόμη απολαμβάνεις. Όχι όμως για πολύ, διότι σύντομα, στο όνομα μίας δήθεν «ανάπτυξης», θα πρέπει να καταβάλλεις αντίτιμο για ό,τι σήμερα απολαμβάνεις και δικαιούσαι να απολαμβάνεις δωρεάν. Παράλληλα, το καύχημα και το πλεονέκτημα της χώρας μας, οι όμορφες παραλίες της και ο αιγιαλός της, που αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο, θα οικοδομηθούν σε μεγάλη έκταση, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του εξαιρετικού ελληνικού τοπίου. Η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών, με το νομοσχέδιο, το οποίο έθεσε προ μηνών σε διαβούλευση, με τον τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», έδειξε τις πραγματικές προθέσεις της. Ευθύς αμέσως παραθέτουμε ορισμένες χαρακτηριστικές προβλέψεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

  1. Δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων επί του αιγιαλού και της παραλίας (άρθρο 15).
  2. Δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις να επιχωματώνουν θαλάσσιους χώρους για την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους (άρθρο 13 παρ. 5)! Πρόκειται, μαζί με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, για μία πρωτοφανή πρόβλεψη, πολλώ δε μάλλον, όταν επιτρέπει στην τουριστική – ξενοδοχειακή επιχείρηση να επιχωματώνει πέντε τετραγωνικά μέτρα θαλασσίου χώρου για κάθε μία κλίνη, που διαθέτει αυτή η επιχείρηση! Εάν υλοποιηθούν αυτές οι προθέσεις, τότε θα βιώσουμε μία πρωτοφανή αλλοίωση τοπίων μοναδικού κάλλους και υποβάθμιση σημαντικών οικοσυστημάτων της χώρας.
  3. Με μία σειρά ρυθμίσεων περιορίζει, εμμέσως πλην σαφώς, την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων.
  4. Αυξάνει τον χρόνο παραχωρήσεως αιγιαλού και παραλιών σε όμορες τουριστικές – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις καταστημάτων από τον ένα χρόνο σε όσο χρόνο διαρκούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εν γένει εμπορικές δραστηριότητες των καταστημάτων (άρθρο 11 παρ. 2).
  5. Προβλέπει τη δυνατότητα παραχωρήσεως παραλιακών και παρόχθιων εκτάσεων, οι οποίες δύνανται, ανά περίπτωση, να ξεπερνούν τα 5.000 τ.μ.,χωρίς να προβλέπει ανώτατο όριο τ.μ. προς παραχώρηση (άρθρο 16)!
  6. Παρέχει ανεπίτρεπτα μεγάλη ρυθμιστική εξουσία στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων. Δεν προβλέπεται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία ελέγχονται για τη νομιμότητα – συνταγματικότητά τους από το ΣτΕ.
  7. Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, οι οποίες χαρακτηρίζονται στο νομοσχέδιο, ως «μικρές», ενώ αποτελούν πολύτιμα οικοσυστήματα και πολύτιμο οικολογικό πόρο για τη χώρα μας και τους πολίτες της.
  1. Αποσυνδέει τη χάραξη της παραλίας, την οποία καθιστά προαιρετική, από τη χάραξη του αιγιαλού, υποβαθμίζοντας καίρια την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση πολεοδομικών παραβάσεων και καταπατήσεων.

Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας σφοδρότατες αντιδράσεις πολιτών, επιστημονικών φορέων και συλλόγων, αλλά και φοβούμενη τυχόν διαρροές από το στρατόπεδό της, δεν τόλμησε να φέρει αυτούσιο το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη βουλή (μία πρώτη νίκη των ενεργών πολιτών), αλλά επέλεξε την τακτική της “σαλαμοποιήσεως” του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, τις παραλίες και τις όχθες λιμνών και ποταμών, ώστε να περάσουν ευκολότερα οι επιδιώξεις της. Γι’αυτόν, λοιπόν, το λόγο ενσωμάτωσε στο προσφάτως ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο (άρθρο 11), που αφορά στην οικονομία και στο υπουργείο Οικονομικών, τμήμα του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες και ειδικότερα τις διατάξεις, που αφορούν στον καθορισμό τους. Είναι προφανές, ότι σε άλλα μελλοντικά νομοσχέδια θα επιχειρήσουν να ενσωματώσουν σταδιακά και τις υπόλοιπες προβλέψεις του αρχικού νομοσχεδίου, που δεν τόλμησαν να φέρουν αυτούσιο προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής. Ως εκ τούτου, ο «πόλεμος» συνεχίζεται. Γι’αυτό απαιτείται εγρήγορση και ενημέρωση των πολιτών για αποτροπή των παραπάνω σχεδιασμών της κυβερνήσεως και των κερδοσκόπων, αλλά και για δημοκρατική ανατροπή τους, όταν «περνούν» τέτοιες διατάξεις από το κοινοβούλιο, το οποίο, δυστυχώς, δεν λειτουργεί, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί.

Έλληνα πολίτη, συνήθως, εκτιμούμε κάτι και συνειδητοποιούμε την αξία του μόνο, όταν το χάσουμε. Ας μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό με τις παραλίες και τον αιγιαλό της χώρας μας. Ενημερώσου και ενημέρωσε το φίλο σου, το γείτονά σου, την οικογένειά σου, τον συνάδελφο σου. Διαμαρτυρήσου και ένωσε τη φωνή σου με τους συμπολίτες σου. Διεκδίκησε, επιτέλους, τα δικαιώματά σου, όσο ακόμη τα έχεις. Πρέπει, επιτέλους, να δοθεί το μήνυμα στους εκάστοτε κυβερνώντες (τωρινούς και μελλοντικούς), ότι δεν μας αρέσει αυτό, που βιώνουμε, ως πολίτες αυτής της χώρας και ότι θα αντιδράσουμε στην καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων μας και στην καταστροφή της χώρας μας και του μέλλοντος των παιδιών μας. Το οφείλουμε, τουλάχιστον, στις νέες γενιές.

Έλληνα πολίτη, μετά την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και της εκτάσεως του «Ελληνικού», κατά τρόπο επιεικώς επιζήμιο για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες, το επόμενο παραλιακό «φιλέτο» είναι το «Κτήμα Αλυκών Αναβύσσου», στο οποίο περιλαμβάνεται η μεγάλης εκτάσεως παραλία της Αναβύσσου. Όπως όλα δείχνουν, προετοιμάζονται άκρως δυσμενείς καταστάσεις για τους Έλληνες πολίτες και τη χώρα μας. Ετοιμάσου να δώσεις τη μάχη σου, μαζί με τους συμπολίτες και συμπατριώτες σου. Μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν αυτό, που εσύ μπορείς και μπορείς πολλά, εάν ενώσεις τις δυνάμεις σου με τους ενεργούς συμπολίτες σου.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Περισσότερα για την εκδήλωση, αλλά και για την ενημέρωσή σας εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: