ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ 3Β

enotita saronikou

Μετά το τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός μικρού παιδιού σε παιδότοπο στο Δήμο Ελληνικού, που δεν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας, το Υπουργείο Εσωτερικών, προέβη σε τροποποίηση – συμπλήρωση προηγούμενης αποφάσεώς του, αποστέλλοντας και σχετική εγκύκλιο σε όλους τους Ο.Τ.Α. (αρ. 44) εντός του τρέχοντος μηνός Αυγούστου (αριθμ. πρωτ. 30681/7-8-2014). Ήδη ο δήμος των 3Β, διαπιστώνοντας, ότι οι περισσότερες παιδικές χαρές – παιδότοποι δεν έχουν τη δέουσα πιστοποίηση ασφαλείας, ενδεχομένως, διότι δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές ασφάλειας, προέβη στην ανάρτηση συγκεκριμένων ενημερωτικών σημάνσεων προς τους γονείς, μεταφέροντας την όποια ευθύνη για την τυχόν χρήση αυτών των παιδοτόπων στους ιδίους τους γονείς! Πλην όμως, δεν είναι δυνατόν να μετατίθεται η ευθύνη στους γονείς για τους ακόλουθους αυτονόητους λόγους:

1) Εάν οι όποιες παιδικές χαρές – παιδότοποι δεν έχουν τη δέουσα πιστοποίηση ασφαλείας ή δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας, τότε δεν πρέπει να δίνεται άδεια ή να ανακαλείται, σε περίπτωση, που έχει δοθεί, και να απομακρύνονται όλες οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, επιβάλλοντας και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

2) Υπάρχει πάντοτε το σοβαρό ενδεχόμενο κάποιος ή κάποιοι γονείς να μην προσέξουν τη σχετική ενημερωτική ταμπέλα του δήμου, να κάνουν ανυποψίαστοι χρήση του παιδοτόπου για τα παιδιά τους και να συμβεί κάποιο μοιραίο ατύχημα.

Από τα προαναφερθέντα καθίσταται σαφές, ότι οι ευθύνες του δήμου και κάθε δήμου δεν αίρονται με την εκ των υστέρων απλή ανάρτηση μίας ενημερωτικής ταμπέλας. Η  νομική διαδικασία, που πρέπει να ακολουθείται, όταν δεν υφίσταται η πιστοποίηση ασφαλείας ή δεν πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας, είναι σαφής και πρέπει να εφαρμόζεται άμεσα και χωρίς διακρίσεις.

Σ’ό,τι αφορά στο δήμο Σαρωνικού, δεν γνωρίζουμε η δημοτική αρχή να έχει προβεί σε κάποια ενέργεια σε σχέση με τις παιδικές χαρές – παιδοτόπους του δήμου (π.χ. επανέλεγχος των προϋποθέσεων αδειοδότησης και έλεγχος τήρησης των κανόνων ασφαλείας). Επισημαίνουμε δε, ότι υφίστανται παιδικές χαρές – παιδότοποι στο δήμο, που γειτνιάζουν με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, ενώ αυτό απαγορεύεται. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους γονείς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή να προβεί στον έλεγχο όλων των εν λειτουργία παιδοτόπων και να τερματίσει τη λειτουργία όσων δεν πληρούν τους όρους του νόμου και ιδίως αυτούς, που σχετίζονται με τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Ως πρώτη συνδρομή στην ενημέρωση των συμπολιτών μας, παραθέτουμε την προαναφερθείσα εγκύκλιο του ΥΠΕΣ προς όλους τους Ο.Τ.Α., που κοινοποιήθηκε τον Αύγουστο, καθώς και όλη τη σχετική νομοθεσία:

Εγκύκλιος: 44
ΘΕΜΑ: Τροποποίηση και συμπλήρωση της 28492/2009 (Β΄931) απόφασής μας περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ

 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

r

PAIDIKI XARA - 3B

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ …. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΑ 3Β

Εξοργίζονται γονείς και κάτοικοι του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που από τον Αύγουστο βλέπουν σε αρκετές παιδικές χαρές του Δήμου μια πινακίδα που δηλώνει ότι ο χώρος δεν έχει την κατάλληλη πιστοποίηση.

Συγκεκριμένα, η πινακίδα αναφέρει:

«Προσοχή. Μη πιστοποιημένη παιδική χαρά. Σύμφωνα με την υπ” αριθ. 266/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σας ενημερώνουμε ότι η παιδική χαρά δεν έχει πιστοποίηση λειτουργίας από τους αρμόδιους φορείς και σας εφιστούμε την προσοχή σχετικά με τη χρήση των οργάνων της παιδικής χαράς«.

Στην ουσία, ο Δήμος ομολογεί ότι έχει κάνει πλημμελή συντήρηση της παιδικής χαράς, ότι δεν έχει προχωρήσει στη διαδικασία πιστοποίησης που όρισε η κυβέρνηση, αλλά παράλληλα δεν παίρνει την ευθύνη να σφραγίσει το χώρο. Αντιθέτως, καθιστά υπεύθυνους τους γονείς για την ασφάλεια των οργάνων!

Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη στις 16 Ιουλίου 2014 και στον απόηχο των τραγικών γεγονότων με τον παιδότοπο στο Ελληνικό, μετά από πρόταση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, η οποία είχε ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την μη σφράγιση όσων παιδικών χαρών του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η Τεχνική Υπηρεσία δεν θεωρήσει επικίνδυνες στα πλαίσια της σχετικής απόφασης, αλλά να σημάνει, εντός δέκα (10) ημερών με πινακίδες που θα ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες χρήστες των χώρων ότι οι συγκεκριμένοι χώροι δεν έχουν πιστοποίηση λειτουργίας και να εφιστούν την προσοχή τους στην χρήση των οργάνων των παιδικών χαρών. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου 2014″.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Κίνησης Δ. Μπελετσιώτης, Ε. Αργυρουδάκης και Μ. Σίνα καθώς και ο Μ. Δασκαλάκης ψήφισαν «λευκό», ενώ ο Κ. Κικίλιας ψήφισε «όχι». Η Δημοτική Αρχή Πανά είχε υιοθετήσει ως εισήγηση την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας να σφραγιστούν οι παιδικές χαρές.

(Η φωτογραφία είναι της Τατιάνας Τζίτζιρα και κοινοποιήθηκε στο facebook)

ΠΗΓΗhttp://3vita.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: