ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

85ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ, ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΤΙΓΡΗΣ-5

ΑΠΟhttp://www.forkeratea.com

Σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένος νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Στρατιωτικού νοσοκομείου 401, ο 85χρονος ο οποίος μολύνθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο ασθενής – ο οποίος ζει στην Κερατέα- μεταφέρθηκε από το Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς στην ΜΕΘ του 401 και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς.

Πρόκειται για το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2014, ενημερώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο εμφανίστηκε σχετικά αργά, παρά την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, τονίζει. Ο 85χρονος, είναι κάτοικος Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010-2013 και τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ήδη ενημερώσει από τα τέλη της προηγούμενης περιόδου μετάδοσης τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι αναμένεται η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου και κατά το φετινό καλοκαίρι, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα έλεγχου των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια.

Επίσης, έχουν ενημερωθεί αντίστοιχα από τις αρχές του καλοκαιριού οι επαγγελματίες υγείας της χώρας για τις κλινικές εκδηλώσεις του ιού του Δυτικού Νείλου και την ανάγκη επιτήρησης των κρουσμάτων.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά κατά τους θερινούς μήνες τα 5 τελευταία χρόνια από το 2010 στη χώρα μας και ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα. Δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα διαγνώστηκε σχετικά αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης, παρά την κλινική εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, και σε νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του νύγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθεί στενά την εμφάνιση των κρουσμάτων και θα προβαίνει σε εβδομαδιαία ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του, στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr).

ΑΠΟhttp://www.forkeratea.com

 

Δυστυχώς το πρόβλημα με τα κουνούπια «τιγρης», που είναι φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου έχει οξυνθεί επικίνδυνα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Σαρωνικού. Διανύουμε την τρίτη, τουλάχιστον, χρονιά από την εμφάνισή τους στην περιοχή μας, χωρίς να έχει υπάρξει μία ολοκληρωμένη και μεθοδική αντιμετώπισή τους. Οι δήμοι, όπως και ο Δήμος Σαρωνικού, πέραν της Περιφέρειας Αττικής, όφειλαν να προβαίνουν σε ειδικούς ψεκασμούς στην αρχή κάθε Ανοίξεως. Πλην όμως, δεν το κάνουν και αναρωτιόμαστε τί συμβαίνει με τα σχετικά κονδύλια, τα οποία υποτίθεται, ότι διατίθενται ή πρέπει να διατίθενται γι’αυτούς τους σκοπούς. Μόνο, όταν συμβαίνουν τραγικά περιστατικά, όπως ο θάνατος πολίτη, πέρυσι το καλοκαίρι στο Πόρτο Ράφτη Μαρκοπούλου, κινητοποιούνται οι τοπικές δημοτικές αρχές, εκ των υστέρων και άνευ ουσίας (καθότι είχε παρέλθει η περίοδος για αποτελεσματικούς ψεκασμούς), διενεργώντας εκπρόθεσμους ψεκασμούς. 

Ο σύλλογός μας, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος και την επικινδυνότητα τού προβλήματος, το οποίο συνιστούν τα κουνούπια “τίγρης” και το οποίο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στην Αττική και κυρίως στο παράκτιο μέτωπό της, ενημερώνει διαρκώς τους πολίτες για όλες τις σχετικές εξελίξεις. Στα πλαίσια αυτά, διαπιστώνοντας την αβελτηρία – αδιαφορία πολλών Δήμων τής περιοχής, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Δήμος Σαρωνικού, είχαμε καταθέσει πέρυσι αιτήσεις προς το Δήμο Σαρωνικού και προς τη Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδας, χωρίς να λάβουμε την παραμικρή απάντηση. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι συνιστά παράβαση νόμου, καθότι ο νόμος επιτάσσει να απαντά η Διοίκηση στα αιτήματα πολιτών, συλλόγων, κλπ. και μάλιστα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δείχνει και το πώς αντιμετωπίζουν τούς δημότες οι διοικούντες τον Δήμο Σαρωνικού και τις επιμέρους δημοτικές ενότητες. Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθειά μας για εξασφάλιση τού δικαιώματος των δημοτών – πολιτών στην ενημέρωση και στην υγεία. Καθιστούμε δε υπευθύνους τους διοικούντες το δήμο Σαρωνικού για τυχόν μελλοντική βλάβη της υγείας των δημοτών, η οποία θα οφείλεται στα κουνούπια «τίγρης». Η υγεία των πολιτών – δημοτών πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα των διοικούντων.

“ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ”

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: