ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ «ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ» ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ! ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Προς κατάργηση ο νόμος περί καταχραστών δημοσίου χρήματος

Νέος Ποινικός Κώδικας

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος με ρητή διάταξη που προβλέπει απόλυτα την κατάργησή του με μία μόνο φράση, προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Η εν λόγω ρύθμιση για την κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, αποτελεί, κατά την εφημερίδα, κορυφαία επιλογή της πλειοψηφίας της επιτροπής, υπό τον επίτιμο αντιεισαγγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μακρή.

«Νομοθετούμε με το βλέμμα στο μέλλον και όχι με βάση τη συγκυρία» επεσήμανε μέλος της επιτροπής αναφερόμενο στην κατάργηση του 1608 και πρόσθεσε «δεν είναι δυνατόν τα περιουσιακά εγκλήματα να επισύρουν ποινές μεγαλύτερες από αυτά κατά της ανθρώπινης ζωής».

Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο παραγράφονται στη 15ετία μεγάλες υποθέσεις. Σε αυτό, το μέλος της επιτροπής, σχολίασε  ότι «η πολιτεία πρέπει να φροντίζει στην ταχεία εκκαθάριση τέτοιων σκανδάλων διαφθοράς», προσθέτοντας ότι «ο δρόμος αυτός ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Στη Γερμανία έχουν αλλάξει οι νόμοι εδώ και δεκαετίες και εμείς είχαμε τον Βαυαρικό Κώδικα εδώ και εκατονταετίες».

Στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπονται επίσης νέοι θεσμοί όπως η κοινωφελής εργασία, η έκτιση της ποινής κατ’ οίκον αλλά και με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ειδικότερα:

 • Καταργείται ο νόμος 1608/1050 περί καταχραστών. Τα ισόβια μετατρέπονται σε 20 χρόνια
 • Νέοι τρόποι έκτισης της ποινής: κατ’ οίκον περιορισμός, ηλεκτρονική επιτήρηση και κοινωφελής εργασία σε οργανισμούς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης
 • Νέος όρος για χαρακτηρισμό εγκληματικής οργάνωσης. Απαιτείται ο οικονομικός προσπορισμός
 • Ποινές κάθειρξης ως 20 χρόνια για πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους σε περιπτώσεις δωροληψίας
 • Χρηματικές ποινές 50.000 ως 150.000 ευρώ για δωροληψία υπαλλήλων
 • Απαγορεύεται η μετατροπή των ποινών, διευρύνεται η επιβολή χρηματικών ποινών σε ελαφρά αδικήματα
 • Ποινές ισοβίων για προσβολή του πολιτεύματος και ως 10 χρόνια για όποιον προκαλεί με εικόνες ή μέσω διαδικτύου τη διάπραξη της πράξης
 • Κατ’ οίκον περιορισμός για υπερηλίκους άνω των 75 ετών, μητέρες ανηλίκων ως πέντε χρόνια, τετραπληγικούς, αναπήρους, ασθενείς με AIDS
 • Κοινωφελής εργασία για καταδικασμένους ως 5 χρόνια, ορίζεται αριθμός ωρών εργασίας από 100 ως 240 ώρες για ποινή ανά χρόνο
 • Ηλεκτρονική επιτήρηση ανηλίκων καταδικασμένων για ελαφρά εγκλήματα
 • Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για πράξεις βίας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων και χρηματική ποινή.

Οι διατάξεις θα κριθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αφού κάποιες αποτελούν και πολιτική επιλογή.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Αντί να εξασφαλισθεί η αυστηρότερη δυνατή τιμωρία όσων κατέστρεψαν και καταστρέφουν τη χώρα, κατακλέβοντάς την και οδηγώντας την στη μέγγενη της πολιτικής των μνημονίων, συστηματικά απαλύνονται ή και καταργούνται οι νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν στοιχειώδη τιμωρία τους. Παράλληλα, νομοθετείται η ασυλία – ατιμωρησία όσων ενήργησαν επ’ωφελεία συγκεκριμένων πολιτικών φορέων, πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και δημιουργούνται οι συνθήκες για ενδεχόμενες – μελλοντικές πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες θα βλάψουν το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να προκύψει η παραμικρή ευθύνη για τους υπαιτίους (ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς).

Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, α) τη νομοθετική απαλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών από κάθε ευθύνη για τα δάνεια, που χορηγούσαν σε κόμματα, χωρίς στοιχειώδεις εξασφαλίσεις (εκλήθησαν όμως οι φορολογούμενοι πολίτες να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους), β) την  εκ των προτέρων νομοθετική απαλλαγή των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ από κάθε μελλοντική ευθύνη για ό,τι πράξουν ή παραλείψουν να πράξουν, γ) την κατά διαστήματα νομοθετική απαλλαγή των αυτοδιοικητικών αρχόντων για περιπτώσεις ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης των χρημάτων των δημοτών, μετακυλίοντας τα χρέη και τις οφειλές του δήμου στους δημότες (π.χ. βλέπε εδώ την πλέον πρόσφατη περίπτωση), δ) το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, ο οποίος εξασφαλίζει, επί της ουσίας, την ασυλία των εκάστοτε κρατούντων και την παραγραφή των αδικημάτων τους, κλπ.  Επισημαίνουμε, ότι αυτός ο νόμος δεν «αγγίζεται» από τους κρατούντες, καίτοι διαρκώς οι διάφοροι υπουργοί και βουλευτές παραδέχονται υποκριτικώς, ότι είναι «προβληματικός» και χρήζει αλλαγής ή και κατάργησης, χωρίς να πράττουν το παραμικρό για να τον αλλάξουν ή να τον καταργήσουν. Την ίδια στιγμή, διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αυστηροποιούνται οι ποινές για όλους τους υπόλοιπους πολίτες, στους οποίους «φορτώνονται» οι συνέπειες της ατιμωρησίας των εκάστοτε κρατούντων της κεντρικής πολιτικής σκηνής και στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, με πρόσχημα και άλοθι τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» προωθούνται νομοθεσίες, άκρως αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές (π.χ. το περιβόητο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα αναφερθούμε προσεχώς, τροποποιήσεις συγκεκριμένων διατάξεων του ποινικού κώδικα και της ποινικής δικονομίας, κλπ.). Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί από το νομικό κόσμο της χώρας, καθώς επίσης από ορισμένα κόμματα και από μεμονωμένα στελέχη άλλων κομμάτων.

Η υποκρισία και οι αντιφάσεις έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Για παράδειγμα, όπως διαβάζουμε στο παραπάνω δημοσίευμα, το μέλος της Επιτροπής, που επεξεργάσθηκε το νέο νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα και προβαίνει στη σχετική εισήγηση, δικαιολογεί την πρόβλεψη για την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, ως ακολούθως: «δεν είναι δυνατόν τα περιουσιακά εγκλήματα να επισύρουν ποινές μεγαλύτερες από αυτά κατά της ανθρώπινης ζωής». 

Τότε για ποίο λόγο δεν εφαρμόζεται το ίδιο κριτήριο, όταν χαρακτηρίζεται, ως ποινικό αδίκημα και αντιμετωπίζεται ως τέτοιο η απλή και αποδεδειγμένη αδυναμία ενός πολίτη να εξοφλήσει την οφειλή του προς το δημόσιο, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτή προέκυψε από τις «μνημονιακές» πολιτικές, τις οποίες προκάλεσαν οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος; Πού εντοπίζεται η αναλογικότητα «παραπτώματος» και ποινής; Πώς συνάδει το σκεπτικό του μέλους της επιτροπής, που τυγχάνει και ανώτατος δικαστικός λειτουργός, με την εισήγηση της επιτροπής για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία τιμωρείται με ποινή ισοβίων η προσβολή του πολιτεύματος, η οποία επίσης δεν αφορά σε αδίκημα αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής; Όποιος δηλαδή ισχυρισθεί, ότι το πολίτευμά μας, όπως έχει εξελιχθεί και λειτουργεί, δεν συνιστά δημοκρατία, αλλά ολιγαρχία του χειρίστου είδους, θα διώκεται για προσβολή πολιτεύματος και θα κινδυνεύει με ισόβια φυλάκιση, καίτοι επιθυμεί την ισχυροποίηση της δημοκρατίας, ενώ, όποιος καταχράστηκε το δημόσιο χρήμα και κατέστρεψε τη χώρα, οδηγώντας πολίτες, ακόμη και στην αυτοκτονία ή στο θάνατο, λόγω ασιτίας και έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως, θα αντιμετωπίζεται πλέον με επιείκεια; Τί άραγε θα συμβεί με όσους πολιτικούς μας έχουν στην πράξη προσβάλει και παραβιάσει το πολίτευμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, ως προς την ουσία τους (ενίοτε και ως προς τον τύπο), αλλά παραμένουν ατιμώρητοι, καίτοι προβλέπονται ήδη ποινικές και άλλες κυρώσεις; Βασίμως, λοιπόν, υποπτευόμασθε, ότι επιχειρείται η κατοχύρωση των κρατούντων και η ταυτόχρονη ενίσχυση του νομικού, πολιτικού και οικονομικού «ζυγού» σε βάρος των απλών Ελλήνων πολιτών.

Ας τα βλέπει αυτά ο ελληνικός λαός, που οφείλει να συνειδητοποιήσει, ότι τον εμπαίζουν και ότι σταδιακά τον «δένουν» νομοθετικά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφευχθεί η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου, αλλά και να μην περάσει η επικίνδυνη εισήγηση για την προσβολή του πολιτεύματος. Αυτό, που απαιτείται, είναι η εφαρμογή της ήδη ισχύουσας νομοθεσίας. Από εφαρμογή και από ατιμωρησία πάσχουμε. Όλα τα υπόλοιπα συνιστούν απαράδεκτες δικαιολογίες.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ – ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: