ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΜΙΑ ΦΑΡΜΑ ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ! ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΣΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ

ΑΠΟ: gr.askmen.com

GARDEN-1

Πίνουμε κάθε πρωί το γάλα της κατσίκας μας και φτιάχνουμε το δικό μας γιαούρτι και τα δικά μας τυριά, τρώμε τα φρέσκα αυγά, το κρέας και τα λαχανικά μας.

Κι όμως υπάρχουν ταράτσες που δεν έχουν απλωμένα ρούχα και κεραίες, αλλά κατσίκες, κότες, κουνέλια, οπωροφόρα δέντρα και μυρωδικά φυτά. Από τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης έως τις φαβέλες της Βραζιλίας, η «αστική γεωργία» μοιάζει να είναι επιτακτική ανάγκη. Ολοένα και περισσότεροι chefs καλλιεργούν τα δικά τους μποστάνια, αφού οι φάρμες πλησιάζουν πλέον πιο πολύ τα τραπέζια των εστιατορίων τόσο, που στην περίπτωση του The Cook’s Garden στην Καλιφόρνια οι πελάτες τσιμπολογούν κατευθείαν από τα αμπέλια. Ο χώρος φαίνεται να μην αποτελεί πια πρόβλημα και οι επίδοξοι κηπουροί αναζητούν και βρίσκουν ευφάνταστους τρόπους για να καλλιεργήσουν τα φυτά τους, όπως οι κάθετοι κήποι – μία καινοτόμο ιδέα που είχε παρουσιάσει η συγγραφέας, δημοσιογράφος και κηπουρός Amy Goldman. Ποιoς θα φανταζόταν ποτέ ότι οι ουρανοξύστες του Μανχάταν θα φιλοξενούσαν εργάτριες μέλισσες. Κι όμως οι ένοικοι των γραφείων με τις «πράσινες στέγες» απολαμβάνουν το μέλι που παράγεται ακριβώς μερικούς ορόφους πιο πάνω. Οι κυψέλες είναι η τελευταία «τρέλα» στη Νέα Υόρκη, με το urban beekeeping να ακολουθεί το urban gardening.

GARDEN-2

Τα αστικά μποστάνια φιλοξενούν πλέον και οικόσιτα ζώα.

Στην ελληνική αστική πραγματικότητα, εταιρείες όπως η APIVITA και η COCOMAT προσφέρουν στους εργαζομένους τους αλλά και στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να βρεθούν πιο κοντά στη φύση. Ο «κήπος του Ιπποκράτη» ανθίζει στο The APIVITA Experience Store στο κέντρο της Αθήνας και ο Παύλος Ευφορμίδης μαζεύει φράουλες στον κήπο του COCOMAT στην Κηφισιά. Το τελευταίο, όμως, που περιμένει να συναντήσει κανείς είναι μία φάρμα στους Αμπελοκήπους που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτή της γιαγιάς. Με ιδιοκτήτη τον αρχιτέκτονα-κατασκευαστή Κωνσταντίνο Ζαρμπή που ασχολείται με οικολογικές και πράσινες αναπτύξεις, η «ξενάγηση» που ακολουθεί έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

GARDEN-3

Ο Κωνσταντίνος Ζαρμπής στη φάρμα του.

«Μπαμπά, ξέρεις, η φίλη μου η Μαρία που μένει στην Εκάλη έχει ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα. Είναι πλούσια, μου λέει μια μέρα ο εξάχρονος γιος μου. Παιδί μου, του λέω, εμείς είμαστε πιο πλούσιοι, γιατί έχουμε σπίτι με κατσίκα! Και με κουνέλια, κότες, φραγκόκοτες, ελιές, πορτοκαλιές, συκιές και λαχανόκηπο! Πίνουμε κάθε πρωί το γάλα της κατσίκας μας και φτιάχνουμε το δικό μας γιαούρτι και τα δικά μας τυριά, τρώμε τα φρέσκα αυγά, το κρέας και τα λαχανικά μας, ξέροντας ότι δεν έχουν ορμόνες, φάρμακα και χημικά. Επιπλέον, αυτά όλα είναι στο κέντρο της Αθήνας, όπου έχουμε τα πάντα δίπλα μας, τους φίλους μας, σχολεία, θέατρα, μαγαζιά, μουσεία, εστιατόρια, νοσοκομεία, κ.λπ. και δεν χρειαζόμαστε διαβατήριο για να πάμε στο περίπτερο, όπως η φίλη σου που μένει στην Εκάλη».

Η έκταση της φάρμας είναι τέτοια που μπορεί να καλύψει μια οικογένεια ως προς τις διατροφικές της ανάγκες.

Η σύγχρονη οικολογία και οι αρχές της αειφορίας επιτάσσουν ένα μοντέλο πιο συμπαγών αστικών κέντρων και οικισμών. Στις οικολογικές πόλεις (ecocities) οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, ψυχαγωγούνται, παράγουν και καταναλώνουν τα απαραίτητα προς το ζην σε περιορισμένο γεωγραφικό χώρο ο οποίος αναπτύσσεται κατακόρυφα και όχι μόνο οριζόντια, ώστε να σταματήσει η αλόγιστη χρήση του πετρελαίου σε βλαβερές για το περιβάλλον μεταφορές ανθρώπων και αγαθών.

GARDEN-4

Στη φάρμα των Αμπελοκήπων λαλούν πολλά κοκόρια.

Χαρακτηριστικό εξάρτημα της νέας πόλης, ο πράσινος ουρανοξύστης (green skyscraper) δεν είναι απλά ένα «πράσινο» κτίριο, αλλά ενσωματώνει τμήματα της φύσης με κατακόρυφους κήπους, καλλιέργειες, φάρμες οικόσιτων ζώων, αστικά μελίσσια κ.λπ. Το δικό μας έργο στους Αμπελόκηπους πειραματίζεται σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο της αστικής φάρμας επάνω σε ψηλό κτίριο σε κεντρικό σημείο του αστικού ιστού. Η έκταση της φάρμας είναι τέτοια που μπορεί να καλύψει μια οικογένεια ως προς τις διατροφικές της ανάγκες. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι ο καθένας μπορεί στην κλίμακα που επιθυμεί να απολαύσει τους καρπούς της αστικής-αγροτικής ζωής.

GARDEN-5

Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Ζαρμπή.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο παρθενικό τεύχος (Ιούνιος 2014) του free press περιοδικού The Foodie, που διανέμεται σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αθήνα.

ΑΠΟ: gr.askmen.com

Φάρμα σε ταράτσα στο… κέντρο

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

GARDEN-6

«Για τη φάρμα, πάρτε το ασανσέρ». Στην ταράτσα πολυκατοικίας στην περιοχή Αμπελοκήπων, ένας λαχανόκηπος, δένδρα, αρωματικά φυτά, κότες, κουνέλια, συνθέτουν μια πρωτοποριακή εικόνα αστικής οικολογίας, και ο εμπνευστής της δίνει καθημερινώς δείγματα αγροτικής γραφής μέσα στον θόρυβο της πόλης.

Η φάρμα; Να, εκεί ψηλά. Και πιο συγκεκριμένα στην ταράτσα μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, στην περιοχή Αμπελοκήπων, όπου συνυπάρχουν «αρμονικά» κότες, κουνέλια, φραγκόκοτες, μια κατσίκα και ένας τράγος ανάμεσα σε ντοματιές, ελιές, πορτοκαλιές, συκιές και αρωματικά φυτά. «Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια» λέει στην «Κ» o ιθύνων νους του επιτυχημένου πειράματος, αρχιτέκτονας κ. Κωνσταντίνος Ζαρμπής, που ορμώμενος από την πράσινη αρχιτεκτονική προσέγγισε «εμπράκτως» τις αρχές και τις προτάσεις της αστικής οικολογίας.

«Πολύ συχνά με προτρέπουν να αφήσω την πόλη και να κάνω ένα μεγάλο αγρόκτημα στην περιφέρεια, ωστόσο το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό: να κατορθώνει κανείς να ζει οικολογικά μέσα στον αστικό ιστό, οι άνθρωποι όσο εξαπλώνονται χωροταξικά αυξάνουν το οικολογικό τους αποτύπωμα μέσω της συνεχούς χρήσης μεταφορικών μέσων», τονίζει. Υπό αυτήν την έννοια, «η Νέα Υόρκη, όπου ο πληθυσμός της ζει τόσο “συμπυκνωμένα” είναι η πιο οικολογική πόλη».

Το πείραμα, που αποφάσισε να κάνει σε ιδιόκτητο χώρο του, είχε στόχο να φέρει τη φύση στην πόλη. Προτεραιότητά του, ωστόσο, δεν ήταν μόνο η δημιουργία ενός κήπου και η εκτροφή οικόσιτων ζώων, αλλά η ορθή διαχείριση αυτού του οικοσυστήματος. «Τα λαχανικά που το σούπερ μάρκετ κάθε μεσημέρι αφήνει στον κάδο, τα συλλέγουμε και τα δίνουμε στα ζώα μας ως ζωοτροφή»  εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ζαρμπής, που δίνει δείγματα… αγροτικής γραφής καθημερινώς στη φάρμα αλλά την ευθύνη για τις καθημερινές εργασίες (πότισμα, κλάδεμα, άρμεγμα, καθάρισμα, συγκομιδή κ.ά.) έχει ένας στενός του συνεργάτης.

Ο λαχανόκηπος έχει φυτευθεί πάνω σε εγκιβωτισμένα παρτέρια, ενώ τα καρποφόρα δένδρα βρίσκονται σε μεγάλες γλάστρες. «Η μακροημέρευση των καρποφόρων απαιτεί γνώση και εμπειρία» διευκρινίζει, αλλά «με τον λαχανόκηπο είναι πιο εύκολα τα πράγματα». Ωστόσο, καθώς δεν χρησιμοποιεί καθόλου φυτοφάρμακα, οι απώλειες στην παραγωγή συχνά είναι μεγάλες. «Πηγαίνω και εγώ στον μανάβη πού και πού», αλλά βεβαίως έχει ανέβει ο… πήχυς του στη γεύση. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ντομάτα του κήπου μου και σε εκείνην της αγοράς» λέει. Ο τρόπος καλλιέργειας παίζει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. «Εγώ χρησιμοποιώ σπόρους από αυτόχθονες ποικιλίες και όχι υβρίδια». Ανοστο χαρακτηρίζει και το κοτόπουλο που δοκιμάζει σε εστιατόρια και ταχυφαγεία.

«Πολλοί φίλοι επισκέπτονται τη φάρμα μου μαζί με τα παιδιά τους, ενώ ακόμα περισσότεροι μου ζητούν οδηγίες για να στήσουν κάτι παρόμοιο» αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Ζαρμπής. Η συμβουλή του; Απλή και βιωματική: «Προχωράει κανείς βλέποντας και κάνοντας. Ο λαχανόκηπος, όπως και τα αρωματικά φυτά είναι το πιο εύκολο υλοποιήσιμο σχέδιο και μπορεί να γίνει ακόμα και στο μπαλκόνι». Αλλά και σε διαμέρισμα μπορεί να τοποθετηθεί ένα μικρό κοτέτσι με μια ή δύο κότες. «Κυκλοφορούν πλέον στην αγορά τέτοιες ξύλινες κατασκευές και αν πάρει κανείς κότες που κάνουν ήδη αυγά, σε μικρό διάστημα θα έχει καθημερινά φρέσκα αυγά». Οποιος, πάντως, φλερτάρει με την ιδέα να αποκτήσει φάρμα για να εξοικονομήσει χρήματα, ο κ. Ζαρμπής μάλλον θα τον «προσγειώσει». «Δεδομένων των απωλειών η παραγωγή συχνά μου κοστίζει πάρα πολύ» διευκρινίζει αλλά καταλήγει τονίζοντας ότι «ουσιαστικά είναι ένα χόμπι που σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις εν πολλοίς τι τρως».

Έντυπη

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: