ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ: ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΧΑΡΑΣΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟ: paraktios.gr

ALIMOS - MARINA

Εάν προχωρήσει χωρίς το δήμο, ο μελλοντικός επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη πόλη και έναν αποφασισμένο δήμαρχο.

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται ότι λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας.

Από ότι φαίνεται η ηγετική ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ χαράσσει δική της πολιτική με τους δήμους επιλέγοντας με ποιους θα συνεργαστεί και ποιους θα αγνοήσει όσο αφορά στις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται μέσα σε περιοχές των δήμων.

Συγκεκριμένα, την διαβεβαίωση από το ΤΑΙΠΕΔ ότι καμία απολύτως κίνηση δεν θα γίνει χωρίς τη συναίνεση του δήμου Ναυπλιέων και της τοπικής κοινωνίας, έδωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, αρμόδιος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, Ανδρέας Ταπραντζής.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, μεταξύ του Δημάρχου Ναυπλίου, Δημήτρη Κωστούρου, του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη και του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, αρμόδιου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, Ανδρέα Ταπραντζή, με θέμα την αξιοποίηση των ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Ναυπλίου και έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στον δήμαρχο Ναυπλίου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι καμία απολύτως κίνηση δεν θα γίνει χωρίς τη συναίνεση του δήμου Ναυπλιέων και της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε μετά την συνάντηση ότι «το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τα ακίνητα του Δήμου Ναυπλίου, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Υπουργό ΠΕΚΑ και το Δήμαρχο Ναυπλίου.

Σε καμία περίπτωση, συνέχισε, δεν έχουν παρθεί, ούτε θα υπάρξουν αποφάσεις, οποιουδήποτε είδους, χωρίς προηγούμενη εκτεταμένη διαβούλευση με το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου και τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας».

Για την προώθηση οποιασδήποτε δράσης απαιτείται η εκπόνηση Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οι οποίες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση. Στη διαβούλευση αυτή, προφανώς, συμμετέχει ο Δήμος Ναυπλίου και οι απόψεις του είναι καθοριστικές στις σχετικές μελέτες.

Υπόθεση Μαρίνας Αλίμου
Παρότι το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την αποκρατικοποίηση της Μαρίνας του Αλίμου στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμος κατέθεσε τις προτάσεις του για αλλαγές στο σχέδιο, το ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο δεν έβαλε καμία από αυτές στο τεύχος δημοπράτησης αλλά απαξίωσε την προηγούμενη διοίκηση του δήμου αρνούμενη να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, όπως είχε αρχικά δεσμευθεί.

Μάλιστα, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης όταν επισκέφθηκε το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της αποκρατικοποίησης τον αντιμετώπισαν με «τσάι και κουλουράκια» και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, λεγοντάς του ότι ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά.

Αυτή η συμπεριφορά ανάγκασε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο να στείλει εξώδικο διαμαρτυρίας προς το ΤΑΙΠΕΔ αλλα και προς τις εταιρίες που ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη επένδυση.

Σε περασμένο δημοτικό συμβούλιο έκανε επίσης σαφές ότι εάν το σχέδιο αποκρατικοποίησης προχωρήσει χωρίς να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα του δήμου η επένδυση θα «φροντίσουμε», όπως είπε, «να τελιώσει σε 20 χρόνια».

Τόνισε επίσης σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι κατά των επενδύσεων και των συνεργασιών του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αρκεί αυτό να γίνεται με τέτοιους όρους ώστε να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ενώ λοιπόν, με κάθε επισημότητα ο Υπουργός ΠΕΚΑ και το ΤΑΙΠΕΔ δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν με τον δήμο Ναυπλίου και ότι προτεραιότητά κάθε επένδυσης είναι η τοπική κοινωνία, χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά, αγνοούν και απαξιώνουν τον δήμο Αλίμου σε μια κορυφαία στρατηγικά επένδυση για το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Η στάση αυτή δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά κάνοντας αρκετούς να αναρωτιούνται εάν το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί πολιτικά αυτόνομα ή ακολουθεί τις εντολές των πολιτικών του προϊσταμένων.

Όπως και να έχει η ζημιά έχει ήδη γίνει στην συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Μεγάλος «παίκτης» στον χώρο των μαρινών σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να καταθέσει οικονομική προσφορά, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης ουσιαστικά αποκόπτει την πόλη από το παραλικό της μέτωπο. Όπως είναι γνωστό, εάν μια επένδυση δεν αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, δύσκολα γίνεται βιώσιμη. Ακριβώς αυτό θα γίνει εαν προχωρήσει με το συγκεκριμένο σχέδιο η αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου.

Εάν το ΤΑΙΠΕΔ νοιάζεται πραγματικά για βιώσιμες επενδύσεις που θα αγκαλιαστούν από τις τοπικές κοινωνίες, και όχι απλά και μόνο να γεμίσει τα ταμεία του κράτους, θα πρέπει να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό βάζοντας και τον δήμο Αλίμου στο «παιχνίδι». Εάν προχωρήσει χωρίς το δήμο, ο μελλοντικός επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη πόλη και έναν αποφασισμένο δήμαρχο.

ΑΠΟ: paraktios.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:

TAIΠΕΔ.doc
7ΗΗΩΩΨΒ-Λ03.pdf

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: