ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ – ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ “ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ” ΝΕΑ, ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ “ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ” ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ

paralia

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, ερευνήσαμε τη νομοθεσία για τα νερά κολύμβησης και αφού τη μελετήσαμε διεξοδικά, σας ενημερώνουμε.
Η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, που έχει γίνει Νόμος του κράτους, προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να τηρούνται από το φορέα που ελέγχει την ποιότητα των νερών κολύμβησης.   [Οδηγία 2006/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2006, ΦΕΚ 356/2009].
Βάσει της αξιολόγησης, τα νερά ταξινομούνται σε τέσσερις (4) κατηγορίες, ως εξής:
α) Εξαιρετικής ποιότητας,
β) Καλής Ποιότητας,
γ) Επαρκούς Ποιότητας και
δ) Ανεπαρκούς Ποιότητας.
Πουθενά δεν υπάρχει η κατάταξη “Κατάλληλη” – “Ακατάλληλη”, όπως ταξινομεί το ΠΑΚΟΕ τις θάλασσες.
Και το σημαντικότερο. Το ΠΑΚΟΕ ταξινομεί ως “Ακατάλληλη”, κάθε ακτή που οι ελεγχόμενες παράμετροι δεν ικανοποιούν τα κριτήρια της “Εξαιρετικής Ποιότητας”!!! Αυτή η κατάταξη όμως είναι και αυθαίρετη και παράλογη.

Για παράδειγμα η θάλασσα του ΠΕΥΚΟΥ, στο Λαγονήσι. Το ΠΑΚΟΕ τη χαρακτηρίζει  “Ακατάλληλη”, επειδή σύμφωνα με τις αναλύσεις του, η παράμετρος “εντερόκοκκος” έχει τιμή 112, με όριο την τιμή 100 για τη θάλασσα “Εξαιρετικής Ποιότητας” και τιμή 200 για τη θάλασσα “Καλής Ποιότητας”!!!     Για την ίδια παραλία, οι αναλύσεις της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, δίνουν τιμή  11 !!!                   [Σημ. Όλες οι τιμές είναι σε cfu/100ml]

Ακόμα και με τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ, που το εργαστήριό του ΔΕΝ είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) όπως εξακριβώσαμε, οι τρεις συγκεκριμένες παραλίες του Δήμου Σαρωνικού, που το ΠΑΚΟΕ τις χαρακτηρίζει “Ακατάλληλες”, κανονικά ταξινομούνται στην κατηγορία “Καλής Ποιότητας”. Σύμφωνα βέβαια, με τις αναλύσεις του διαπιστευμένου εργαστηρίου, που χρησιμοποιεί το ΥΠΕΚΑ, οι τρεις παραλίες ταξινομούνται στην ανώτερη κατηγορία, δηλ. “Εξαιρεικής Ποιότητας”.

Κλείνοντας, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, από τον οποίο ζητάμε να μας απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. (βλ. εδώ την επιστολή μας:  http://wp.me/p2sCKj-2fq). Ακόμα, έχουμε επικοινωνήσει για το ίδιο θέμα με την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής (Επόπτες Υγείας), το Γενικό Χημείο του Κράτους, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), το φορέα πιστοποίησης EUROCERT, καθώς και με διαπιστευμένα εργαστήρια αναλύσεων θαλασσινού νερού.

Θα σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη του θέματος.

ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ – ΔΙΚΤΥΟ ΖΩΗΣ

ΠΗΓΗhttp://www.saronikosnet.gr

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΚΟΕ

Υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ, τρεις (3) παραλίες του Δήμου μας (Δήμος Σαρωνικού) έχουν χαρακτηριστεί «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ».
Επειδή, το θέμα της υγιεινής των λουομένων είναι πολύ σοβαρό, αναγκαστήκαμε να ερευνήσουμε τη νομοθεσία και να μελετήσουμε και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αναφορικά με την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
Έτσι, σήμερα 19-6-14, απευθύναμε επιστολή προς το ΠΑΚΟΕ, την οποία σας κοινοποιούμε, για ενημέρωσή σας.

DIKTYO SARONIKOY-5

ΠΗΓΗhttp://saronikosnet.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: