ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΑΙΠΕΔ: ΝΑΙ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ …

… όμως η πρόσβαση των πολιτών σε αυτές θα είναι ελεύθερη

PARALIES-3

Να αμβλύνει τις εντυπώσεις για την είδηση της πώλησης 13 ελληνικών παραλιών επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ με νέες διευκρινίσεις, παραδεχόμενο ωστόσο, στην ουσία, ότι βγάζει στο σφυρί ορισμένες από τις πιο όμορφες ελληνικές ακρογιαλιές.

Μετά τη «θύελλα» αντιδράσεων που ξεκίνησε από την αποκάλυψη ότι προορίζονται προς πώληση οι παραλίες Σίμος και Σαρακίνικο στην Ελαφόνησο, αλλά και άλλες 11 από τις καλύτερες ελληνικές παραλίες, το ΤΑΙΠΕΔ υπογραμμίζει ότι λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και για το λόγο βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του, εδώ και δέκα μήνες, ο σχετικός κατάλογος, ώστε να γνωστοποιείται τί ανήκει στο Δημόσιο και πως πρόκειται να αξιοποιηθεί στο μέλλον.

Ακόμη, υπογραμμίζει το ΤΑΙΠΕΔ ότι, ακολουθώντας την πάγια διαδικασία που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος (Ν.3986) για την αξιοποίηση ακινήτων, αναπτύσσει τα ακίνητα που περιέρχονται σε αυτό «με απόλυτα διαφανή και θεσμική διαδικασία, στην οποία καταρτίζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τα οποία τίθενται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια γνωμοδοτεί επ’ αυτών το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση και επικαλούμενο τον ίδιο νόμο, το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι, σε οποιαδήποτε περίπτωση αξιοποίησης, η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είναι ελεύθερη και εξασφαλισμένη.

Αναφερόμενο στην πορεία αξιοποίησης των τελευταίων δυο ετών, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι «έχει πετύχει να συμβασιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ από αξιοποιήσεις ακινήτων που παρέμεναν επί δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια περίπου δέκα δισ. ευρώ για την ανάπτυξή τους».

«Τα ακίνητα αυτά, καθώς και το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, παραμένουν εδώ και δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα, ενώ σε πολλά από αυτά παρατηρούνται φαινόμενα καταπατήσεων και παράνομων μισθώσεων, που τα απαξιώνουν και ζημιώνουν τον Έλληνα φορολογούμενο» παρατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ.

«Η συζήτηση για ανύπαρκτα θέματα, αποπροσανατολίζει το δημόσιο διάλογο και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το ρόλο και τις αρχές λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή

ΠΗΓΗhttp://infognomonpolitics.blogspot.gr

 

Όπως αποδεικνύεται το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος στις παραλίες και στον αιγιαλό της χώρας, μόνο τυχαίο δεν ήταν, αλλά συμβάδισε χρονικά με τις κινήσεις πώλησης ή μακροχρόνιας μισθώσεως των παραλιών. Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναπαράγει την πάγια και απαράδεκτη αιτιολογία όσων επιδιώκουν και επιτυγχάνουν το «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου. Αλήθεια, ποίος ευθύνεται για την εγκατάλειψη, την απαξίωση, την υποβάθμιση και την καταπάτηση αυτών των δημόσιων εκτάσεων, όπως είναι οι παραλίες της χώρας, εάν δεν είναι οι ίδιοι οι εκάστοτε κυβερνώντες. Για ποίο λόγο επί δεκαετίες δεν εφάρμοσαν το νόμο και επέτρεπαν την υποβάθμιση και την καταπάτηση αυτών των εκτάσεων, επί ζημία του δημοσίου; Για ποίο, επίσης, λόγο επιλέγουν να πωλήσουν – «αξιοποιήσουν»  αυτές τις εκτάσεις τώρα, που, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, είναι ήδη απαξιωμένες και υποβαθμισμένες; Τί είδους τίμημα θα επιτύχουν αυτήν την περίοδο προς  όφελος των δημοσίων οικονομικών και όχι προς όφελος κάποιων «επενδυτών»; Για ποίον, επίσης, λόγο η κυβέρνηση έσπευσε να απαλλάξει με νομοθετική ρύθμιση τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ από κάθε ευθύνη για ό,τι έπραξε, πράττει ή θα πράξει; Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε τις επώνυμες και δημόσιες καταγγελίες πρώην πλέον μελών της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες δεν γνωρίζουμε, εάν και κατά πόσο έχουν ερευνηθεί αρμοδίως.

Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ περιέχει τις πάγιες «φθηνές» και απαράδεκτες δικαιολογίες, που διατυπώνονται, προκειμένου να δικαιολογηθεί, κυρίως επί «μνημονιακής» περιόδου, η πώληση, έναντι ευτελούς, συνήθως, τιμήματος του δημοσίου πλούτου, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά την ατμομηχανή εξόδου της χώρας μας από την κρίση. Ο σύλλογός μας, είναι ενάντιος στις εξελίξεις, που δρομολογεί η κυβέρνηση, δια του ΤΑΙΠΕΔ, καθότι, μετά βεβαιότητας, θα οδηγήσει στην οριστική οικονομική ομηρία της χώρας μας, αλλά και στην καταστροφή του φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος της, ήτοι των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της έναντι των υπολοίπων χωρών.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: