ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΛΕΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΗΠΑ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ε.  ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΧ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να καταβάλει την αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εισβολή στην Κύπρο.

Όπως τόνισε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωσε σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει. Το ΕΔΑΔ επιδίκασε το ποσό των 90 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων στην εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στη νήσο πριν από 40 χρόνια.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση του ΕΔΑΔ. «Μια τέτοια απόφαση σε αυτή την περίοδο έριξε τη σκιά της πάνω στις διαπραγματεύσεις. Είναι μια ενέργεια για να ενδυναμώσει το χέρι των ελληνοκυπρίων και αυξάνει την αδιαλλαξία τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Στην Κύπρο δεν είχαν απώλειες μόνο οι ελληνοκύπριοι, ούτε είναι οι μόνοι που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες». Εάν δεν παρενέβαινε η Τουρκία «σήμερα στην Κύπρο δεν θα υπήρχε κανένας Τουρκοκύπριος».

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

 

Ένας άθλιος Νταβούτογλου: Δεν θα πληρώσουμε την Κύπρο

NTABOYTOGLOY

Η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο να καταβάλει 90 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, όπως προβλέπει η απόφαση την οποία έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα χρήματα, με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ, οφείλονται από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία ως δίκαιη αποζημίωση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων στην εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη νήσο πριν από 40 χρόνια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία η οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση – της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος – δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Λευκωσία χαιρέτισε την απόφαση του ΕΔΑΔ και σημειώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αναφορά ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου. Η ΄κυβέρνηση τονίζει ακόμη ότι προσβλέπει στην άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας μέσω της λήψης των αναγκαίων μέτρων “για να σταματήσει η παράνομη εκμετάλλευση και πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει το Δικαστήριο”.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει  με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την αναφορά ότι “η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Δημόπουλος και Άλλοι εναντίον Τουρκίας δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις για συμμόρφωσή με την απόφαση του Δικαστηρίου στην Δ’ Διακρατική”.
Η Λευκωσία χαιρετίζει την επιδίκαση αποζημιώσεων για ηθική βλάβη στους συγγενείς των αγνοουμένων ύψους 30,000,000 ευρώ, τονίζοντας πως “οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων και παραδοθούν στους συγγενείς τα ταυτοποιημένα οστά τους, για να ταφούν όπως επιθυμούν οι οικείοι τους”.

Στην δήλωση του Κύπριου εκπροσώπου σημειώνεται ακόμη ότι όσον αφορά στην επιδίκαση αποζημιώσεων για ηθική βλάβη στους εγκλωβισμένους ύψους 60,000,000, και παρά το γεγονός πως οι διωγμοί και οι κακουχίες που έχουν περάσει δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήματα, “η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός πως το Δικαστήριο καταδικάζει με τον τρόπο αυτό για μια ακόμη φορά την τουρκική πολιτική των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και την προσπάθεια για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων μας περιοχών”.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: