ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ» ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES

Οι Financial Times ρίχνουν λάδι… στο ΠΑΣΟΚ

Για τις Κάννες

PAPANDREOY GIORGOS

«Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση στις Κάννες και το δημοψήφισμα το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε – παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times για την κρίσιμη συνάντηση του Νοεμβρίου του 2011 στις Κάννες στο περιθώριο της συνόδου του G20. Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ υποβαθμίζουν το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «σχόλια» και επισημαίνουν πως κάποτε όσοι συμμετείχαν σε εκείνη τη συνάντηση «θα μιλήσουν για τα πραγματικά περιστατικά». Για ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, κάνει λόγο ο Μ. Καρχιμάκης.  

Στο δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε ορατά κουρασμένος και ότι τη διαπραγμάτευση από ένα σημείο και μετά ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος «που πάντα εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία». Όπως τονίζουν οι FT o τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας «ήταν εξαντλημένη πολιτική δύναμη».

Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται πως πριν τη συνάντηση με τον Παπανδρέου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε επικοινωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα. Ο Σαμαράς φέρεται να εξέφρασε στον Μπαρόζο την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνική ενότητας με το ΠΑΣΟΚ «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία».

Ο Γιώργος Παπανδρέου «παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος», όπως λέει, το αναγνωρίζει ως επιβεβαίωση των όσων έχει πει τα τελευταία χρόνια για τη συνάντηση των Καννών και το πως απετράπη τελικά το δημοψήφισμα που είχε αποφασίσει.

Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη. Στο δημοσίευμα, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «έχουν γραφτεί περισσότερα ίσως σχόλια και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών». Το κόμμα με ανακοίνωσή τονίζει πως σημαντική εξέλιξη εκείνης της σύσκεψης ήταν το γεγονός πως η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου «έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου που εξειδίκευσε και εφάρμοσε μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012 τα όσα είχαν επί της αρχής συμφωνηθεί και αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26/27 Οκτωβρίου 2011».

«Χάρις στο πλαίσιο αυτό, τις θυσίες και τις δημοκρατικές επιλογές του Λαού της,  η χώρα μας  τώρα έχει κάνει τη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και ξαναγίνεται ένα  ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης», αναφέρει και προσθέτει: «Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή (σημείωση: Παπανδρέου, Βενιζέλος και ευρωπαίοι ηγέτες) κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο  στα πραγματικά περιστατικά».

Καρχιμάκης: Ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου

Ο πρώην γραμματέας του κόμματος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, κάνει λόγο για «πρωτοφανείς αποκαλύψεις» και «ανατροπή» της κυβέρνησης Παπανδρέου.

«Τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα το 2011, είναι πρωτοφανή και αποτελούν μια ευθεία εξωτερική παρέμβαση να ανατραπεί μια εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Παπανδρεου. Είναι ηθικά και πολιτικά αναγκαίο να μας πουν,αυτοί που φέρονται ότι έκαναν τις μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Μπαρόζο. Τι συζήτησαν, τι συμφώνησαν και αν όλα αυτά αληθεύουν», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

 

Πολιτικό στριπτίζ

Tvxs Ανάλυση

SAMARAS - BAROZO

Το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα ουδέτερο σχόλιο για να σώσει τα προσχήματα, αλλά η ΝΔ δεν είπε λέξη. Το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρεται σε όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες αντιμετωπίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου σαν να αφορούσε ξένες υποθέσεις. 

Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό ότι -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- πριν από τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε επικοινωνήσει με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα.

Τότε,  ο Αντ. Σαμαράς είπε στον Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία». Αυτό, δηλαδή, που δεν είχε πει στο κόμμα του και, το σημαντικότερο, στον ελληνικό λαό, ο Α. Σαμαράς το είχε πει στον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος άλλωστε πρότεινε -κατά το ίδιο ρεπορτάζ- τον Λουκά Παπαδήμο ως πιθανό ηγέτη μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Εναν μήνα μετά τα πράγματα εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι όπως συμφωνήθηκαν στη συνομιλία Σαμαρά-Μπαρόζο: Η ΝΔ μπήκε στην κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ορκίστηκε πρωθυπουργός. Μόνο που ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε ενημερώσει τους βουλευτές, τα στελέχη και την κοινωνική βάση του κόμματός του για εκείνη τη συνομιλία του με τον Ζ.Μ.Μπαρόζο.

Ενα ερώτημα που συζητείται έντονα σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι γιατί τώρα οι Financial Times τραβούν την κουρτίνα των Καννών. Στο ερώτημα «ποιος ωφελείται» η απάντηση είναι «οπωσδήποτε όχι η κυβέρνηση». Οχι μόνο εκτίθεται ο πρωθυπουργός για τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις του με τους εταίρους, αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται ραδιούργος και φιλόδοξος να διαδεχθεί τον Γ. Παπανδρέου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός δικαιώνεται για τη θεωρία ότι στήθηκε μια μεγάλη πολιτική ίντριγκα για να φύγει από την πρωθυπουργία.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου και το δημοψήφισμα που πρότεινε έχουν τόσο αρνητική εγγραφή στο συλλογικό υποσυνείδητο ώστε είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ότι βγαίνει κερδισμένος από την πρωτοβουλία της βρετανικής εφημερίδας.

Μια εικασία που γίνεται είναι ότι στόχος του δημοσιεύματος είναι να υπενθυμιστεί ότι η Ελλάδα βρέθηκε πραγματικά με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και συζητήθηκε στα σοβαρά η αποπομπή της από το σύστημα του κοινού νομίσματος. Ενδεχομένως, έτσι να επιχειρείται ο εκφοβισμός του εκλογικού σώματος, ότι μπορεί να συμβούν πάλι τα ίδια.

Όμως αυτή η εκδοχή δεν είναι ιδιαίτερα πειστική γιατί αυτό που μένει τελικά από το δημοσίευμα είναι ο αδίστακτος τρόπος με τον οποίο οι μεγαλοεταίροι παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας στη λογική «φύγε εσύ (Παπανδρέου)- έλα εσύ (Παπαδήμο). Επομένως, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγεται από την περιγραφή της συγκεκριμένης ιστορίας αφορά τη χρεοκοπία ενός συστήματος εξουσίας με πρωταγωνιστές που τα κάνουν όλα και τα δίνουν όλα για να επιβιώσουν πολιτικά.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

 

Financial Times: Όταν έκλαψε η Μέρκελ

Μαύρο δάκρυ

MERKEL

Σε κλάματα φέρεται να ξέσπασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση των Καννών, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20, με αντικείμενο τη διάσωση του ευρώ, το 2011, σύμφωνα με τους Financial Times. Δίπλα της καθόταν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Αναφορές και για την υπόθεση της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και τα γεγονότα που οδήγησαν την πτώση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μέρκελ δεν πειθόταν να αυξήσει τις γερμανικές εισφορές για το τείχος προστασίας της ευρωζώνης.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα σχετικά με το παρασκήνιο που συνόδευσε τη συνάντηση των Καννών, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 το 2011, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, με αντικείμενο τη διάσωση του ευρώ.

Στο πρώτο μιας σειρά ρεπορτάζ των Financial Times για το εν λόγω θέμα, περιγράφεται μια στιγμή ιδιαίτερης έντασης:  «Προς κατάπληξη σχεδόν όλων στην αίθουσα, η Άνγκελα Μέρκελ άρχισε να κλαίει. «Das ist nicht fair». Αυτό δεν είναι δίκαιο, είπε οργισμένη η γερμανίδα καγκελάριος με τα μάτια της να βουρκώνουν. «Ich bringe mich nicht selbst um». Δεν θα αυτοκτονήσω».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για όσους ήταν μάρτυρες αυτού του ξεσπάσματος στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο των Καννών, ήταν αρκετά σοκαριστικό να βλέπουν τον πιο ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης με το μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο να ξεσπά σε δάκρυα.

«Οι παρευρισκόμενοι όμως μεταφέρουν ότι η σκηνή ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη για τους δύο άνδρες που είχαν προκαλέσει την οργή της: ο ένας καθόταν δίπλα της, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και ο άλλος στην άλλη άκρη του τραπεζιού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν το χειρότερο σημείο σε μία «βάναυση» νύχτα γεμάτη αλληλοκατηγορίες, την οποία ένας εκ των παρευρισκόμενων θυμάται ως το ναδίρ στην τριετή κρίση της ευρωζώνης», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Το δημοψήφισμα Παπανδρέου και ο δρόμος προς την πτώση

«Η Ελλάδα κατέρρεε πολιτικά. Η Ιταλία, μία χώρα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, φαινόταν ότι σε λίγες ημέρες θα έχανε κάθε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και η Α. Μέρκελ, όσο κι αν προσπαθούσε ο Ν. Σαρκοζί και ο Μπ. Ομπάμα, δεν πειθόταν να αυξήσει τις γερμανικές εισφορές για το «τείχος προστασίας» της ευρωζώνης – το «μεγάλο μπαζούκα» που πίστευαν ότι έπρεπε να ενισχυθεί δραστικά για να αποτρέψει τις επιθέσεις των πανικοβλημένων επενδυτών», γράφει η εφημερίδα.

Κάθετη η Μέρκελ

Πάντως παρά την πίεση, η Μέρκελ δεν πτοήθηκε: «Αντιθέτως, αν και βρισκόταν στη γωνία, η Α. Μέρκελ επέστρεψε την κριτική που δεχόταν στον Ν. Σαρκοζί και τον Μπ. Ομπάμα. Εάν δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν την κατάσταση η κυβέρνησή της, τότε έφταιγαν εκείνοι. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο δικός τους συμμαχικός στρατός που είχε «επιβάλει» το γερμανικό Σύνταγμα στον ηττημένο του πολέμου πριν από έξι δεκαετίες».

«Στο σημείο αυτό ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να εκραγεί η ευρωζώνη» δήλωσε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας στις Κάννες. «Υπήρχε το συναίσθημα ότι με μετάδοση της κρίσης, σε αυτό το χρονικό σημείο, βρισκόμασταν στα πρόθυρα της έκρηξης», επισημαίνουν οι Financial Times.

Τέλος, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «τους τελευταίους έξι μήνες, οι Financial Times έκαναν δεκάδες συνεντεύξεις σε ανθρώπους που πήραν μέρος στη λήψη αυτών των αποφάσεων ώστε να πουν όλη την ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η νέα ευρωζώνη. Από μεσαίους γραφειοκράτες μέχρι πρωθυπουργούς, όλοι διηγούνται τη συγκλονιστική ιστορία των ατυχημάτων, των λαθών και της φαινομενικά παράτολμης πολιτικής. «Στο τέλος όμως, αυτοί οι ίδιοι οι ηγέτες φαίνεται πως επικράτησαν. Το ευρώ σώθηκε. Η Ευρώπη που δημιούργησαν, καλώς ή κακώς, θα είναι το κληροδότημά τους», προστίθεται.

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: