ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ; (ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΣΠΥΡΟΥ)

ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ (ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ)
ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ (ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ)

ΑΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ (ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ)

Είδαμε κι αυτό! Η θάλασσα εμπρός μας να λογίζεται ως οικόπεδο. Έβαλαν στόχο τη θάλασσα, χωρίς να αναρωτηθούν τί αποτελεί αυτή για τον Έλληνα. Στο Σεφέρη κάπου βρίσκουμε: «… Δε φελά να μιλάμε, τη γνώμη των δυνατών ποιος θα μπορέσει να τη γυρίσει; ποιος θα μπορέσει να ακούσει;…- Ναι, όμως ο μαντατοφόρος τρέχει, κι όσο μακρύς κι αν είναι ο δρόμος του, θα φέρει σ’αυτούς που γυρεύουν ν’αλυσοδέσουν τον Ελλήσποντο/ το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας/ Φωνή Κυρίου επί των υδάτων…»
Στη θάλασσα βρίσκονται οι ρίζες της κουλτούρας μας, της επιβίωσής μας από τον Όμηρο, στη Σαλαμίνα, στη νεότερη Ελλάδα, στη Σημαία, στο Σύνταγμα μας. Κανένας λαός στον πλανήτη δεν είναι συνδεδεμένος με τη θάλασσα τόσο βαθιά, τόσο μακροχρόνια! Η ποίηση των μεγάλων ποιητών μας αναδύεται από τη θάλασσα. Η θάλασσα είναι μέρος της ψυχής μας. Η ευεξία που διανοίγεται στην απεραντοσύνη του πελάγου είναι υπόσχεση για την πρόσβασή μας σε ό,τι έχουμε ιερό, σε εκείνο που ο πρωτομάστορας θεός μας ανέθεσε να διαφυλάξουμε. Η θάλασσα είναι ο πρώτος παιδαγωγός μας και τα καλοκαίρια ο κοινωνός της ανθρώπινης συνύπαρξης μας. Αυτή τη θάλασσα θα προσπαθήσω να διηγηθώ με τη γλώσσα των ποιητών μας, τη σημασία της και τη ένταση, που κρύβει για εμάς.
Νέος θυμάμαι τον κόλπο της Παλαιάς Φώκαιας κι ένιωθα τους στοίχους του Παλαμά:    «Τα πρώτα μου χρόνια τ’ αξέχαστα τα ‘ζησα/ κοντά στ’ ακρογιάλι,/ στη θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήμερη,/ την πλατιά και μεγάλη». Τότε το μέλλον άνοιγε ελπιδοφόρο. Τα γλυκύτατα ηλιοβασιλέματα, που μπορεί κανείς και σήμερα να απολαύσει στον κόλπο, ενέπνεαν την πεποίθηση, ότι την άλλη μέρα ο ήλιος θα ξαναβγεί λαμπρότερος. Όμως το μέλλον κανείς δεν μας το εγγυάται. Το μέλλον έχει ανάγκη την δράση μας καθώς «σκυλοκοίτες κι ερεβομανείς το κοπροκρατούν». Έτσι, διανοήθηκαν να φέρουν τα λύματα. Ο εφιάλτης, που έβλεπα πάντα τις κακές μου μέρες, ο όρμος να χάνει τα νερά του, να λασπώνει και να σαπίζει! «Τη θάλασσα που την ονομάζουν γαλήνη» να την κάνουν σκουπιδότοπο, κι ακόμη παραπέρα, να την πουλήσουν, για να κάνουν απρόσωπα ξενοδοχεία οι πολυεθνικές!
 Η παράδοσή μας έχει διαπλέξει τη θάλασσα με γοργόνες, παναγιές πελαγήτισες και εκκλησάκια του Αγίου Νικόλα. Η εμπειρία της θάλασσας είναι οι τόποι, που ερωτευτήκαμε, ονειρευτήκαμε, νοσταλγήσαμε. Είναι μια εμπειρία μιας ιδέας του απείρου. Το άπειρο μπλε, που ξόδεψε ο θεός για να μην τον βλέπουμε, όπως το αναφέρει ο Ελύτης. Ο φιλόσοφος του καιρού μας Αλαίν Μπαντιού, διερευνώντας το «τί σημαίνει να ζει κανείς;» απορρίπτει την πεπερασμένη οντότητα, που ο καπιταλισμός μάς καταδικάζει, ως καταναλωτές και αντικείμενα.  Επικαλείται τον Αριστοτέλη: «να ζει κανείς όσο μπορεί ως αθάνατος», να έχει  πρόσβαση στην εμπειρία της αιωνιότητάς, η οποία δεν σημαίνει, ότι η σωματική και ατομική μας σύσταση θα υπερβεί το θάνατο, αλλά ότι μετέχουμε σε μια ορισμένη διάσταση αθανασίας και αιωνιότητας, πράγμα το οποίο βιώνουμε στην ίδια μας τη ζωή.  Ο άνθρωπος, ως σκεπτόμενο ον είναι πολύ απλά η ιδιαίτερη σχέση, που έχει με το άπειρο, κι αυτή η αλήθεια ανιχνεύεται στην επιστήμη, στην τέχνη, στην ποίηση, στη δημιουργία, στον έρωτα, όπως επίσης στην πολιτική, εφόσον πρόκειται για μια πολιτική του απείρου, δηλαδή μια ποιητική της χειραφέτησης, μια ποιητική του μέλλοντος!»
Η αντίστασή μας για τις παραλίες μόλις τώρα αρχίζει και θα βρεθεί στο δρόμο της Κερατέας, των Σκουριών αλλά κι ακόμη παραπέρα. Θα εμπνέεται από τη θαλασσόβρεχτη φράση του Σολωμού «η δύναμή σου πέλαγο, η θέλησή μου βράχος!» και θα γίνει ως «νυν υπέρ πάντων αγών»

Για την αντιγραφή των ποιητών Τάκης Σπύρου. 

Ευχαριστούμε τον κύριο Σπύρου για το εξαιρετικό, εύστοχο και εμπνευσμένο κείμενο – παρέμβασή του σε σχέση με τις εξελίξεις στο «μέτωπο» τών Αλυκών Αναβύσσου και εν γένει τής παραλίας Αναβύσσου.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: