ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, ΟΜΙΛΙΑ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΞΕΝ. ΜΟΥΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ (VIDEO)

antikythera-2

Αύριο Πέμπτη, 21-11-2013, ώρα 9.00 π.μ., στο σχολικό συγκρότημα τού Γυμνασίου και τού Λυκείου Αναβύσσου, ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής, κ. Ξενοφών Μουσάς, θα παρουσιάσει και αναλύσει στους μαθητές τού Γυμνασίου Αναβύσσου και στη συνέχεια στους μαθητές του Λυκείου Αναβύσσου  τον περίφημο μηχανισμό τών Αντικυθήρων, τον πρώτο μηχανικό υπολογιστή, ο οποίος κατασκευάστηκε από τούς αρχαίους Έλληνες. Ο κ. Μουσάς, πέραν τής ομιλίας του θα παρουσιάσει πλούσιο οπτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένης και φωτογραφικής έκθεσης (ο κ. Μουσάς ανήκει στην ερευνητική ομάδα, που ασχολείται με τον συγκεκριμένο μηχανισμό).

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα, που πιστεύεται, ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

Ο σύλλογός μας, «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ», εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τα σχολεία του Δήμου Σαρωνικού (καθηγητές και συλλόγους γονέων), συνέδραμε για την πραγματοποίηση τής αυριανής εκπαιδευτικής εκδήλωσης. Ως σύλλογος, ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή κ. Μουσά, για το γεγονός, ότι προσφέρθηκε να μεταδώσει στους μαθητές τής περιοχής μας τις πλούσιες γνώσεις του για το μηχανισμό τών Αντικυθήρων, καθώς και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μάρω Παπαθανασίου, η οποία μας έφερε σε επαφή με τον κ. Μουσά και έχει επίσης ασχοληθεί επιστημονικά με τον μηχανισμό τών Αντικυθήρων (βλ. εδώ). Επίσης, ευχαριστούμε τη διευθύντρια τού Γυμνασίου Αναβύσσου, κα Α. Κοραλή, και το διοικητικό συμβούλιο τού συλλόγου γονέων τού Λυκείου Αναβύσσου, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρότασή μας για την πραγματοποίηση αυτής τής τόσο σημαντικής εκπαιδευτικής εκδήλωσης, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον και τη μέριμνά τους για την πνευματική προαγωγή τών μαθητών τής περιοχής.

Ο σύλλογός μας θα επιδιώξει να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις για το μηχανισμό τών Αντικυθήρων και σε άλλα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε η συνεργασία μας με τα σχολεία τής περιοχής να συνεχισθεί και να διευρυνθεί σε διάφορους εκπαιδευτικούς τομείς, προς όφελος τών μαθητών.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, ΣΤΙΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 (VIDEO) | ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
  2. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, ΣΤΙΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 (VIDEO) | ΈργοΣαρωνικός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: