ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

 

Στα 30 μέτρα από τον αιγιαλό επιτρέπεται η δόμηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων

Με εμμονή στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατέθεσε χθες δύο τροπολογίες, που μειώνουν την απόσταση δόμησης από τον αιγιαλό. Την ίδια στιγμή εντάσσει και τις επαύλεις στα καταλύματα.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία στο νομοσχέδιο «Απλοποίηση διαδικασιών για την ενίσχυση τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ και λοιπές διατάξεις» προβλέπεται ότι η ελάχιστη απόσταση δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων από τη γραμμή του αιγιαλού είναι 30 μέτρα για κτήριο ύψους χαμηλότερου των 7,5 μέτρων. Ενώ για κτήρια έως 7,5 μέτρα η απόσταση δόμησης από τον αιγιαλό ορίζεται στα 50 μέτρα και καταλήγει στα 300 μέτρα για κτήρια ύψους 13,5 μέτρων.

Επίσης, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στις επαύλεις -μονοκατοικίες άνω των 100 τ.μ.- να αποκτήσουν ειδικό σήμα λειτουργίας και να λειτουργήσουν ως τουριστικά καταλύματα, χωρίς προηγούμενη έγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου, ενώ οι προδιαγραφές θα προσδιοριστούν από σχετική εγκύκλιο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Στην περίπτωση που ενοικιαστεί παράνομα έπαυλη, τότε το πρόστιμο ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Ειδικά για το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας προτείνεται να χορηγηθεί σε όλα τα πιστοποιημένα τουριστικά καταλύματα, ακόμη και σε αυτά που πρόκειται να συνενωθούν, χωρίς να είναι απαραίτητο προηγουμένως το καθένα από τα δύο να το έχουν λάβει.

Η.Β.

ΠΗΓΗhttp://www.avgi.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις

Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις               

Ψηφίσθηκε κατ΄άρθρο, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, το Νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, για την απλούστευση των διαδικασιών ενίσχυσης της τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και άλλες διατάξεις.

Με τις προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, εισάγονται νέοι και σημαντικοί θεσμοί τουριστικής δραστηριότητας.

Με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, δίνεται προτεραιότητα στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων που υπόκεινται σε αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο.

Εισάγονται νέα προϊόντα που δεν περιλαμβάνονταν στο υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό και δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον, για να αναπτυχθούν οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων.

Το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό κινείται στη λογική της αποφυγής μη αιτιολογημένων απαγορεύσεων σε επενδυτικά έργα και δραστηριότητες.

Μεταξύ άλλων, συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή επενδύσεων που εκτός του κλασσικού τύπου ξενοδοχείου μπορούν να φιλοξενούν και επιπλωμένες κατοικίες και άλλες ειδικές τουριστικές υποδομές.

Με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, απλοποιούνται οι προϋποθέσεις μετατροπής υφιστάμενου συμβατικού ξενοδοχείου σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.

Επιπλέον, παρέχονται κίνητρα για τη φιλοξενία ειδικών εγκαταστάσεων, όπως γκολφ, τουριστικών λιμένων, συνεδριακών κέντρων, αλλά και κέντρων ευεξίας, ιαματικής θεραπείας και θερμαλισμού.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών καταλυμάτων, παρέχονται κίνητρα για τη δημιουργία συστάδων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα χορηγείται λοιπόν ενιαίο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε όμορα ή τεμνόμενα από φυσικά εμπόδια τουριστικά καταλύματα με στόχο την λειτουργική ενοποίησή τους.

Η λειτουργική ενοποίηση θα αφορά τόσο σε υφιστάμενες όσο και μελλοντικές επενδύσεις.

Με τις νέες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, εισάγεται ο θεσμός των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo-hotels) , ενώ σε ότι αφορά στο θεσμό των ΠΟΤΑ, γίνονται εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να εναρμονίζεται με το πλαίσιο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Εισάγονται κατευθύνσεις και προϋποθέσεις για την ίδρυση ΠΟΤΑ, όπως η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση, το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό ιδιοκτησίας, ο αριθμός κλινών κ.λ.π.

Επίσης, ρυθμίζονται και ζητήματα, που αφορούν στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα.

Ειδικότερα κατατέθηκε τροπολογία με στόχο τον εξορθολογισμό και την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας που αφορά στις τουριστικές επαύλεις και τις επιπλωμένες κατοικίες.

H σχετική ρύθμιση, που κατατέθηκε αφού ελήφθησαν υπόψη και οι παρατηρήσεις όλων των φορέων, σκοπό μεταξύ άλλων έχει και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών και φαινομένων ασυδοσίας.

Σύντομα θα εκδοθούν νέες προδιαγραφές για την επιπλωμένη τουριστική κατοικία οι οποίες θα αντικαταστήσουν αυτές που εξυπηρετούσαν τον σχεδιασμό μίας άλλης εποχής.

ΠΗΓΗhttp://epoptes.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: