ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΝΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΝΗΣΙ «ΜΠΑΤΑΡΙΑ» ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

anemogenitries

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα τεχνητό νησί, σε σχήμα περίπου ενός πετάλου, στα ανοικτά της Βόρειας Θάλασσας με στόχο την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας που παράγεται από τα αιολικά πάρκα ανακοίνωσε το Βέλγιο.

Το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα από τον αρμόδιο υπουργό του Βελγίου και προβλέπεται πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών σε απόσταση περίπου τριών έως τεσσάρων χιλιομέτρων από την ακτή κοντά στο χωριό Wenduine της επαρχίας West Flanders.

Το νησί θα έχει περίπου τρία χιλιόμετρα διάμετρο και μια τεράστια δεξαμενή νερού, που θα καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του. Η αποθήκευση της ενέργειας, όπως αναφέρει το RT, θα γίνεται μέσω άντλησης υδάτων, τα οποία θα συγκεντρώνονται στην εν λόγω δεξαμενή.

Όταν οι άνεμοι μειώνονται και τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν να προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια τότε το νερό θα διοχετεύεται πάλι πίσω. Την κίνηση των υδάτων θα εκμεταλλεύεται ένας υδροηλεκτρικός σταθμός.

Η μέθοδος δεν χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, εξάλλου είναι μέθοδος που έχει αναπτυχθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο οι εν λόγω εγκαταστάσεις συνηθίζεται να κατασκευάζονται στην ενδοχώρα σε ορεινές περιοχές και να χρησιμοποιούν γλυκό νερό. Για πρώτη φορά θαλασσινό νερό, σύμφωνα με το RT, είχε χρησιμοποιηθεί το 1999 στην Ιαπωνία στο υδροηλεκτρικό σταθμό της Okinawa.

Το σχέδιο που παρουσίασε η Βελγική κυβέρνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημειώνεται πως το Βέλγιο εδώ και πολλά χρόνια καλύπτει πάνω από το 50% των ενεργειακών της αναγκών από πυρηνική ενέργεια, ωστόσο σχεδιάζει μέχρι το 2025 να έχει κλείσει του πυρηνικούς αντιδραστήρες

ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: