ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΜΕΤΡΟΣΙΔΗΡΟΣ Ή ΜΕΤΡΟΣΙΔΕΡΟΣ (metrosideros excelsus ή excelsa)

Αειθαλής θάμνος ή και δένδρο (στη Ελλάδα συνηθέστερη είναι η καλλιέργεια της θαμνώδους ποικιλίας) της οικογένειας Myrtaceae (myrtle). Φυτό μεγάλης καλλωπιστικής αξίας (εξού και το excelsus), χρήσιμο στην κηποτεχνία, τόσο για μεμονωμένες φυτεύσεις, όσο και για ανθισμένες μπορντούρες. Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα ή κιτρινοπράσινα – πανασέ (αναλόγως της ποικιλίας του φυτού). Υπάρχουν και άλλες ποικιλίες με χρώμα φύλλων μόνο πράσινο ή μόνο γκρι. Τα άνθη του είναι, κατά κανόνα, βαθυκόκκινα, τα οποία ομοιάζουν με αυτά του Καλλιστήμονα (σαν βούρτσες) και εμφανίζονται στο τέλος της ανοίξεως (Μάϊος – Ιούνιος). Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες ποικιλίες με πορτοκαλί, κίτρινα ή λευκά λουλούδια. Μοιάζει πολύ με την ελιά (κυρίως τα γκριζοπράσινα φύλλα του). Ωστόσο, δεν ανήκει στην οικογένειά της.

Ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, τις οποίες και προτιμά. Αντέχει στον αέρα και στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό. Αντέχει ακόμη και τη φύτευση σε βραχώδεις περιοχές. Χρειάζεται εδάφη γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα. Όταν φυτεύεται στο έδαφος, μετά το δεύτερο έτος, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Έχει ισχυρό ριζικό σύστημα, το οποίο είναι ιδιαιτέρως επεκτατικό. Οι δενδρώδεις ποικιλίες του στο εξωτερικό έχουν προκαλέσει ζημίες σε πεζοδρόμια και σωληνώσεις. Δεν αντέχει στον παγετό. Είναι ευαίσθητο στο ψύχος (ελάχιστη θερμοκρασία αντοχής: -10ο C).  Πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι, με μαλακά και με ημιξυλώδη μοσχεύματα.

Στη Νέα Ζηλανδία εντοπίζεται συχνότατα. Έφθασε να συνδεθεί με τη φυλή των Μαορί, οι οποίοι θεωρούν τον Μετροσίδηρο ιερό φυτό – δένδρο. Από τους Μαορί έχει λάβει και την ονομασία Pōhutukawa.  

Λόγω της ανθεκτικότητάς του στη ζέστη, στην προτίμησή του στις παραθαλάσσιες περιοχές, στις ελάχιστες απαιτήσεις του σε νερό και στην αντοχή του στους ανέμους, ενδείκνυται, όχι μόνο για φυτεύσεις στους κήπους των σπιτιών και σε κοινόχρηστες εκτάσεις του Δήμου Σαρωνικού και των όμορων παραθαλάσσιων Δήμων, αλλά εν γένει για φυτεύσεις κατά μήκος της ακτογραμμής μαζί με τα αλμυρίκια. Το θέαμα θα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες : Δημήτρης Κλούρας για την «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: